Comunitat investigadora i associacions d'Alzheimer destaquen l'interés de consolidar vies de diàleg
La comunitat investigadora i les associacions de familiars i persones afectades per Alzheimer que van participar en la taula de debat «Diàleg i participació en la investigació de l’Alzheimer. Propostes per a acostar la ciència a la societat» celebrada l'11 d'abril al Menador espai cultural van destacar la importància de consolidar vies de relació i diàleg estables entre els grups d'investigació i els col·lectius afectats per l’Alzheimer i les malalties neurodegeneratives.
El director del Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, Francisco Fernández Beltrán, va obrir la taula presentant les primeres conclusions del projecte «Comunicació per al desenvolupament de la investigació i innovació responsables: una experiència aplicada en investigació contra l'Alzheimer», finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat. Tant les investigadores participants en la taula de debat, Ana María Sánchez i Anna Mercedes Vernia, com el president de l'associació AFA Castelló, Emilio Marmaneu, van valorar de forma positiva el projecte, que ha impulsat diferents accions de diàleg i participació entre col·lectius vinculats a l'Alzheimer i grups de recerca de l’UJI.
La professora Sánchez, director del grup d'investigació de Neurobiotecnología, va ressaltar com el projecte li ha permès conèixer a altres grups de la Universitat Jaume I que treballen en l'àmbit de l'Alzheimer des de perspectives molt diferents «i ja hem començat a parlar de fer projectes conjunts». Així mateix, va valorar molt positivament el contacte amb professionals que treballen directament amb pacients d'Alzheimer i amb els seus familiars. «Eixir dels laboratoris en els quals investiguem i parlar amb les persones i amb els pacients finals és molt enriquidor», ha ressaltat. En la mateixa línia, Anna Mercedes Vernia, directora del grup Q-Heart que investiga la utilitat de la música per a millorar la qualitat de vida dels majors, va ressaltar l’interès de treballar conjuntament amb altres grups d'investigació i amb altres col·lectius vinculats.
Per a afavorir el contacte entre els diferents col·lectius, dins del projecte s'ha desenvolupat el «Mapa virtual de l’Alzheimer de la província de Castelló» amb informació web i de xarxes socials de col·lectius pertanyents als àmbits científic, social, professional, administratiu i empresarial, segons va explicar Fernández Beltrán, assenyalant que es tracta d'un mapa viu i col·laboratiu obert a la incorporació de nous col·lectius.
Lideratge de Castelló
Per part seua, el president de l'associació AFA Castelló va plantejar el repte compartit de convertir a la província en un territori líder en l'àmbit de l’Alzheimer, aprofitant les fortaleses de Castelló en l'àmbit de les malalties neurodegeneratives com, per exemple, el fet de comptar amb un teixit associatiu fort i consolidat, una unitat de Memòria i Demències potent com la de l'Hospital La Magdalena, i un centre de ciència i formació com la Universitat Jaume I «que és l’ànima de la ciutat i de la província».
Marmaneu va destacar la urgència que la societat es prepare per a atendre l'increment de persones majors, a través d'atenció geriàtrica i també d'una major atenció i prevenció de les malalties neurodegeneratives. «S'ha calculat que una persona amb Alzheimer li costa a l'Estat uns 30.000 euros a l'any, i a Espanya hi ha un milió de persones amb alzheimer, calculeu...», va assenyalar Marmaneu, destacant la importància d'invertir en investigació i prevenció. Així mateix, va reclamar que es tinga en compte a les associacions de pacients, «que no ens tinguen por, volem participar i ser escoltats».
Finalment, el director del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana de la Universitat Jaume I, Lluís Martínez, va destacar la voluntat de l'UJI d'acostar la ciència a la societat durant la clausura de l'acte, amb el qual es tanca la primera fase del projecte que ha inclòs, entre altres accions, la realització de grups de discussió amb representants de diferents col·lectius, entrevista a investigadores en xarxes socials, reunions entre grups d'investigació de l'UJI i una enquesta online que estarà oberta fins al 25 d'abril. Els resultats de totes aquestes accions es recullen en la web «Alzhéimer conCiencia».
El projecte està desenvolupat per la Unitat de Cultura i de la Innovació del Servei de Comunicació i Publicacions de l'UJI i el grup d'Ètica Pràctica i Democràcia de la Universitat Jaume I, amb el suport del Vicerectorat d'Investigació i Transferència.