El cicle de conferències pel 766 aniversari de Castelló ofereix una xarrada sobre el mite fundacional de la ciutat
El cicle de conferències organitzat per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló amb motiu del 766 aniversari de la fundació de la ciutat continua el demà dijous, 21 de setembre, amb la segona xarrada. La historiadora Tània Muñoz parlarà sobre 'El mite fundacional de la ciutat: la construcció' a la sala de conferències del Menador (plaça Hort dels Corders) a partir de les 19 hores. El cicle va començar la setmana passada amb la intervenció del professor Tomás Martínez Romero, qui va dissertar de 'Literatura i cultura escrita'.
Tània Muñoz Marzà (Castelló, 1981) és llicenciada en Història per la Universitat de València. Va cursar diversos estudis de postgrau i doctorat, especialitzant-se en antropologia i desenvolupament per les universitats de Salamanca, Barcelona i Pompeu Fabra. En l'àmbit de la cooperació internacional forma part de l'ONGd CEIBA, dedicada a la recerca i difusió del patrimoni immaterial africà, i va coordinar un projecte sobre tradició oral a la universitat de Ghana durant l'any 2013.
Professionalment va començar la seua trajectòria docent en educació primària i secundària a Catalunya, entre 2007 i 2013. A partir de l'any 2013 es dedica a la docència universitària al departament d'Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I com a professora associada, centre on ha impartit regularment les assignatures 'Història medieval d'Europa' i 'Patrimoni medieval cristià i islàmic' fins a l'actualitat. Aquesta docència als graus d'Humanitats i Història la complementa amb l'ensenyament de cursos regulars des del curs 2014-2015 a la Universitat per a Majors de l'UJI i la coordinació de les pràctiques externes del grau d'Història (2016).
Paral·lelament a la seua formació com a historiadora, ha desenvolupat una trajectòria artística en l'àmbit de la narració oral. Des de 2013 es dedica professionalment a contar històries per a un públic familiar amb espectacles com 'Blau blau' (2013), 'Bestiari' (2015) o 'Nordiska' (2016), així com per a públic juvenil, amb 'El millor barri del món' (2016), i també adult, amb 'Àlbum de família' (2014). Treballa habitualment contant contes a biblioteques i centres educatius de tot el territori valencià així com a Catalunya, Balears, Castella, Andalusia, Extremadura o el País Basc. Ha estat convidada a festivals de narració oral d'àmbit estatal com 'Encontes', 'El Maratón de los Cuentos', 'Cuentacuarenta', 'Fraga t-cuenta' i 'Cuentantón'.
Més recentment, Tània Muñoz ha pres part com a actriu i dramaturga en diferents projectes locals. Un exemple serien les Jornades de Cultura Popular sobre Gremis i Oficis, amb una proposta de ruta cultural i teatralitzada sobre els oficis tradicionals a Castelló (2016) en col·laboració amb Sergi Selma. I un altre, la seua participació a la segona i tercera edició de la Fira de Teatre Breu de la Ravalera de Castelló, escrivint i interpretant les peces 'L'espera' i, aquest mateix any, 'L'última camisa de Samuel Belcaire'.