elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El catedràtic de l'UJI, Juanjo Ferrer, guardonat amb el Premi «Món clàssic»

El catedràtic de l'UJI, Juanjo Ferrer, guardonat amb el Premi «Món clàssic»
  • Per les seues aportacions a la recerca i la seua capacitat en la transmissió de coneixement

MÉS FOTOS
El catedràtic de l'UJI, Juanjo Ferrer, guardonat amb el Premi «Món clàssic» - (foto 2)
El catedràtic de l'UJI, Juanjo Ferrer, guardonat amb el Premi «Món clàssic» - (foto 3)

La Societat Espanyola d'Estudis Clàssics a València i Castelló ha concedit al catedràtic d'Història Antiga de la Universitat Jaume I Juan José Ferrer Maestro el premi «Món clàssic» en reconeixement a «la seua solvència entorn de la transmissió del coneixement sobre les civilitzacions antigues i les seues aportacions a la recerca de la història antiga». En la mateixa convocatòria també han estat guardonades la catedràtica de llatí Mª Teresa Cases Fandos de l'IES Honori Garcia de La Vall d'Uixó i el grup «Museum Scaenicum».

El guardó ha estat lliurat durant el transcurs de l'assemblea anual de la secció Castelló-València de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics celebrada el dijous 22 de juny en la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. El professor ha estat acompanyat, a més de familiars i amics, pel vicerector de Recerca de la universitat pública de Castelló, el professor Jesús Lancis.

La trajectòria investigadora del professor Ferrer se centra especialment en l'època romana i més concretament en l'economia d'aquest imperi. És autor de l'únic manual editat a Espanya sobre economia romana Economía de la antigua Roma: guerra, comercio y finanzas (Editorial Síntesi, 2019) i ha coordinat els treballs arqueològics sobre implantació romana en el territori septentrional de Saguntum, finançats per la Generalitat Valenciana, amb participació de les àrees de Geografia i Turisme de l'UJI.

Algunes de les seues publicacions en aquest àmbit han estat els títols La República participada. Intereses privados y negocios públicos en Roma on analitza la relació entre ideologia de l'expansionisme i els beneficis que comporta per a les classes dirigents; Historia de la Hispania romana, coautor, en el qual actualitza les dades sobre els aspectes polítics, socials i econòmics de la identitat romana en la Península Ibèrica; Catilina: desigualdad y revolución que tracta la influència del poder financer, la manipulació institucional, la corrupció dels dirigents i els greus desequilibris socials en la Baixa República; o Saguntum y La Plana una ciudad romana y su territorio, en coautoria en el qual s'estudia la relació econòmica i administrativa de la ciutat de Saguntum amb l'actual Plana castellonenca.

Juan José Ferrer és actualment professor emèrit del Departament d'Història, Geografia i Art de l'UJI, al qual ha estat vinculat durant tres dècades com a responsable del grup de recerca ANTIQUA - Història Antiga i Arqueologia i de la docència en d'aquesta àrea de coneixement. També ha pertangut al grup d'innovació educativa CLHIOS sobre contingut i llengua aplicat a les Ciències Humanes i de la Salut.

Ha estat codirector del Grup Europeu de Recerca Històrica. Religió, poder i monarquia i ha format part dels comitès editorials de les revistes Potestas (editada anualment per aquest grup europeu) i Millars. Espai i Història. És autor de deu llibres i un centenar de capítols de llibres i articles, ha dirigit vuit tesis doctorals i dictat un bon nombre de conferències i ponències acadèmiques.

A més, ha estat professor convidat en el Historisches Institut de la Universitat de Potsdam a Alemanya i membre corresponent de la Reial Acadèmia de la Història. Ha participat com a investigador principal en 32 projectes i contractes de recerca, entre ells els ministerials Mars atque Mercurius I i II, que investiguen les relacions entre guerra expansionista i aprofitament econòmic.

En l'àmbit de la gestió, Ferrer ha estat vicerector d'Infraestructures i Serveis, i de Cultura i Dinamització Universitària a la Universitat Jaume I, coordinador de Doctorat i director del Departament d'Història, Geografia i Art i ha format part de diferents comissions en representació de la institució com el Consell Municipal de Cultura de Castelló de la Plana o el Comitè Espanyol d'Esport Universitari.

La delegació de Castelló-València de la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics convoca anualment aquests guardons amb el propòsit de fomentar el coneixement i la difusió de la cultura clàssica i la recerca en aquest àmbit. S'estructuren en dues modalitats, una dirigida als professionals que reconeix la seua trajectòria i aportacions i una altra que premia els mèrits específics en l'àmbit de la cultura clàssica d'un particular o entitat.

Pujar