Castelló valora el ‘model Maestría’ per a calmar el tràfic
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, han polsat l'opinió veïnal sobre la reforma integral de l'entorn de Mestratge entre els qui resideixen en el barri en una visita en la qual també han estat tècnics municipals d'Urbanisme. Veïns i veïnes valoren en general la transformació urbana, traslladen propostes de millora i aplaudeixen la reducció del pas de vehicles propiciada per la implantació de la ‘superilla’, que ha suposat un descens a la meitat del tràfic i, per tant, una millora de la qualitat de vida de les famílies residents en un dels barris més emblemàtics de Castelló.
“El canvi urbà que s'ha registrat en aquesta zona es percep de forma generalitzada i la gran majoria de les persones que viuen ací aprecien les millores urbanístiques que s'han impulsat”, esgrimeix l'alcaldessa. “Ha sigut una reforma integral concebuda per a fer un barri més saludable, amb més protagonisme per al vianant, menys contaminació ambiental i acústica, i molta més seguretat, especialment per a les xiquetes i els xiquets que acudeixen a classe al col·legi Exèrcit”.
Marco ha apuntat la importància de reduir el tràfic en un barri caracteritzat per l'existència de carrers estrets, amb el que s'avança cap a una ciutat més amigable i amb major qualitat de vida, on es guanya accessibilitat i s'augmenta la seguretat vial en reduir la velocitat màxima a 20 quilòmetres per hora”. L'Ajuntament de Castelló ha invertit 1,5 milions d'euros en una actuació que també ha contemplat la renovació de xarxes subterrànies de serveis, de voreres i asfaltat.
El regidor d'Ordenació del Territori i Mobilitat, Rafa Simó, també ha valorat la reducció del tràfic de pas, que s'estima en una mitjana de 2.000 vehicles menys al dia. “Aquesta doble transformació, urbana i de mobilitat, ha aconseguit el seu principal objectiu de reduir el tràfic que suportaven aquests vials, però encara requereix temps per a assentar-se”, indica.
A més dels sentits concurrents i la reducció de la velocitat, també s'han situat les places d'aparcament alternativament en els trams d'un mateix carrer per a “reforçar la sensació de que no són vials de pas i aconseguir reduir la velocitat”. Una altra de les millores implantades ha sigut la utilització d'asfalt fonoabsorbent per a minimitzar el soroll.
No obstant açò, Simó ha recordat que es tracta de la primera experiència en aquest nou model urbanístic, s'estan estudiant estudiant les demandes de l'associació de veïns per a guanyar en sensació de seguretat vial. Coincidint amb una de les reflexions veïnals de millora plantejades pel barri, Urbanisme –en col·laboració amb l'àrea de Seguretat Pública– està estudiant la col·locació d'elements de protecció en cantonades sense que açò impedisca el pas de vehicles d'emergències.
Simó també ha avançat que, abans que acabe el període de garantia de les obres, s'esmenaran les deficiències detectades en rigoles, el canvi d'alguns embornals, el farciment d'escocells i la modificació del pendent d'un tram de vorera. En aquest sentit, el regidor ha apuntat que s'està consensuant amb els veïns quin és la millor opció per a minimitzar el pendent sense que supose un problema d'accessibilitat.