Castelló ultima un pla de coordinació d’acció social al costat de les entitats del tercer sector davant la crisi del coronavirus
L'alcaldessa i l'edil de Benestar Social es reuneixen amb agents del tercer sector per a identificar i avançar-se a noves necessitats de l'emergència social
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor de Benestar Social, Dependència i Infància, José Luis López, han mantingut aquest divendres una reunió telemàtica amb les entitats i associacions del tercer sector més representatives que integren el Consell Municipal de Benestar Social per a abordar la posada en marxa d'un pla de coordinació municipal d'acció social. Aquest pla té com a objectiu posar en comú totes les experiències dels col·lectius que treballen en l'atenció social per a detectar noves necessitats i actuar de manera conjunta per a aconseguir una major efectivitat dels recursos i immediatesa en la resposta davant la crisi social per coronavirus.
Marco ha explicat que l'Ajuntament de Castelló va posar en marxa des del primer moment un Servei d'Emergència Social davant la covid-19 per a donar resposta immediata als col·lectius més vulnerables i que en el seu primer mes des de la declaració de l'estat d'alarma ha destinat 578.000 euros en serveis i prestacions urgents. “Ara es tracta de continuar avançant en un pla per a millorar l'efectivitat dels recursos i fer front a totes les noves necessitats que puguen sorgir en el tercer sector”, ha indicat l'alcaldessa. D'aquesta manera, ha apuntat, s'aconseguirà una actuació conjunta més ràpida i eficaç dels serveis municipals i les entitats i associacions de la ciutat davant la nova realitat social causada per l'emergència sanitària per coronavirus.
El regidor de Benestar Social, José Luis López, ha explicat que amb aquest pla i amb reunions periòdiques amb les entitats “es podran detectar les necessitats abans que es produïsquen” i oferir així una major coordinació entre tots els col·lectius que treballen i paren atenció social per a garantir que ningú es quede en el camí.
En aquesta primera trobada s'ha convocat a 14 entitats que treballen en emergència social, centres residencials i les associacions que realitzen un seguiment i atenció domiciliària. En concret, han participat: Creu Roja, el Banc d'Aliments, l'Associació de Familiars amb Xiquets i Adults Discapacitats (Afanias), l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer (AFA Castelló), la fundació Astropace, l'associació Síndrome de Down, Càritas Diocesana, Associació Marillac Castelló, Càritas Interparroquial, la Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe Castelló), Frater, l'associació-Escola El Cau i la Fundació Salut i Comunitat.
Totes elles han agraït l'esforç realitzat pels serveis municipals per a detectar les necessitats i actuar des dels primers dies de l'emergència sanitària i social per coronavirus. Així mateix, l'alcaldessa ha agraït als representants la “generositat i la seua total disposició a treballar per a garantir l'atenció social en aquests moments tan difícils”.
Aquestes trobades s'ampliaran en els pròxims dies per a escoltar al total d'associacions del tercer sector que treballen a la ciutat de Castelló.