elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló treballa en la implantació del Bessó Digital: què és i per a què serveix?

Castelló treballa en la implantació del Bessó Digital: què és i per a què serveix?
  • L'alcaldessa ha visitat Amsterdam per a conéixer de primera mà aquest projecte amb el qual l'Ajuntament vol captar fons europeus

MÉS FOTOS
Castelló treballa en la implantació del Bessó Digital: què és i per a què serveix? - (foto 2)

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha iniciat hui una visita de treball a Amsterdam emmarcada en el projecte de digitalització de la ciutat per a la captació de fons europeus. Es tracta d'un viatge en el qual està coneixent de primera mà, en la primera capital europea i la segona del món que el fa, la implantació del Bessó Digital, una tecnologia amb la qual la ciutat vol situar-se en una posició prioritària a l'hora de rebre els Next Generation. “Amb l'activació del Bessó Digital pretenem afavorir la governança amb criteris objectius i promoure la participació ciutadana”, explica Carrasco, qui està acompanyada per la Directora de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l'Ajuntament, Carmen Vilanova.

En concret, “es tracta d'una rèplica virtual dels principals elements d'una ciutat i les seues infraestructures connectats a bases de dades i sensors. En temps real, li pren el pols al que està passant, però també pot previndre què podria ocórrer”, detalla. Així, es poden simular fenòmens i avaluar els seus impactes sobre el model virtual. D'aquesta manera, abans d'actuar sobre l'espai real, permet provar com reaccionaria el municipi i quins efectes es produirien, anticipant-nos a ells i podent buscar la solució òptima, estalviant en costos i conseqüències.

“La incorporació de les noves tecnologies ens permetrà millorar la qualitat de vida dels castellonencs i la presa de decisions amb criteris objectius”, indica la primera edil. “Hui hem visitat a la Haia, en exclusiva, TNO, un referent en la implantació del Bessó Digital que compta amb 4.000 empleats i ho fem de la mà de Tecnalia, la fundació líder en aquesta matèria a Espanya i amb qui ja treballem”, detalla. “Som conscients que en la pròxima convocatòria dels Next Generation la digitalització serà determinant i no ens podem quedar fora”, afig. “A Espanya no hi ha cap ciutat que tinga el seu Bessó Digital i ens posem en marxa per a ser de les primeres a tindre-ho”, avança.

Referent a això, apunta que “actualitzarem l'Agenda Urbana i això coincideix amb l'obertura dels nous fons europeus, on ens obligaran a destinar un 30% a projectes de digitalització avançada, que tenen impacte en la gestió urbana, així que estem en el moment ideal per a començar a definir com podem culminar el full de ruta que ens portarà a un nou model de ciutat”. “A l'Ajuntament ja hem creat un grup de treball intern format pels tècnics de mobilitat, infraestructures, urbanisme, serveis urbans, seguretat i modernització i digitalització perquè Tecnalia conega quina és la nostra situació actual”, indica i assenyala que la posada en marxa del projecte de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) serà el punt de partida. “Aprofitarem els esforços per a la recopilació de dades sobre qualitat de l'aire, acústica… que marca la UE per a, en el camp de la mobilitat, prioritat d'aquest equip de govern, començar a treballar”, ha afegit. “Després d'aquesta experiència, estem en les condicions ideals per a definir, acordar i consensuar una bona planificació per a Castelló i arribar a ser un exemple per a altres localitats”, subratlla.

La visita institucional a Amsterdam finalitza hui amb un recorregut per actuacions urbanes innovadores de la ciutat.

Què és un bessó digital?

Un bessó digital, també conegut com a digital twin, és una representació digital d'un objecte, procés o servei físic. Aquestes rèpliques virtuals s'utilitzen per a fer simulacions abans que es creen i implementen canvis en els objectes reals, la qual cosa permet recopilar dades per a predir com funcionaran.

A vegades, els objectes físics estan dotats amb sensors que recopilen dades sobre el seu estat en temps real, les condicions de treball o la seua posició. Totes aquestes dades han de ser analitzats i processaments per a recrear el model digital.

Pujar