Castelló rep el títol de Ciutat pel Comerç Just per l'impuls al consum responsable
Marco celebra aquest reconeixement “que demostra que Castelló és una ciutat compromesa amb un model de desenvolupament solidari i sostenible”
L'Ajuntament de Castelló ha rebut el títol de Ciutat pel Comerç Just després d'acreditar el compliment dels criteris i requisits que confirmen la labor realitzada pel foment del consum responsable entre la seua ciutadania. Aquest reconeixement és el resultat del treball realitzat des del consistori, a través de l'àrea de Cooperació, des que s'aprovara en ple municipal de març de 2021 el compromís per a sol·licitar l'adhesió a la Campanya de Ciutats Internacionals pel Comerç Just, un segell que atorga l'entitat IDEAS (organització la missió de la qual és transformar l'entorn econòmic i social per a construir un món més just i sostenible, desenvolupant iniciatives de comerç just, economia solidària i consum responsable). Més de vint ciutats espanyoles ja ostenten aquest títol.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha celebrat aquest nou reconeixement per a la ciutat. “Castelló és una ciutat compromesa amb un model de desenvolupament solidari i sostenible, i ara, aquest segell acredita el treball que tant des de l'Ajuntament com per part dels agents socials estem fent per a impulsar el comerç just i el comerç responsable”. Marco ha recalcat que “apostar pel comerç just és apostar pel benestar, pel respecte als drets humans, al medi ambient o pel foment d'unes relacions laborals més justes”.
La regidora de Cooperació, Patricia Puerta, ha explicat que per a l'obtenció d'aquest segell “s'ha impulsat des del consistori l'elaboració d'un diagnòstic de situació del comerç just a la ciutat i elaborat un pla d'acció que es donarà a conéixer en pròximes setmanes entre els agents socials”. “Un extens treball amb el qual hem acreditat la implicació i la important labor que s'està realitzant per a fomentar el consum responsable entre la ciutadania i que constata que Castelló és una ciutat implicada i que treballa per impulsar el comerç just”, ha apuntat.
Puerta ha agraït la “gran labor” realitzada des del grup de treball local per a l'obtenció d'aquest segell. Una taula encarregada de la recopilació de la informació i que està integrada pel Negociat de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de l'Ajuntament, la secció d'Impuls de l'Activitat Econòmica i de l'Ocupació, el Servei d'Igualtat d'Oportunitats, i les organitzacions Óxfam Intermón, Medicus Mundi Mediterrània, ONGD Pankara, Creu Roja i l'associació Ciutat Feliç.
Per a l'obtenció del títol de Ciutat pel Comerç Just, Castelló ha acreditat complir amb requisits com l'existència de clàusules ètiques en la contractació pública per a afavorir el consum responsable; l'existència de productes de comerç just en una trentena d'establiments comercials i altres tants punts de venda en restaurants, bars i cafeteries; l'existència de 16 organitzacions socials, 41 empreses i 12 centres educatius que mantenen un compromís de suport del Comerç Just; així com la realització de 44 accions de comunicació i 18 activitats de sensibilització realitzades durant el període avaluat. També s'ha complit amb requisits com la creació del grup de treball local, l'elaboració del diagnòstic i del pla d'acció a desenvolupar en els pròxims anys.
Per tot això, l'entitat IDEAS ha atorgat el reconeixement a Castelló en concloure que s'està desenvolupant “de manera continuada una important labor per a fomentar el consum responsable entre la seua ciutadania”, per la qual cosa “compleix amb tots els criteris establits en el programa de ‘Ciutats pel Comerç Just’”.