elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló tindrà dues jornades de fira inclusiva en Magdalena amb atraccions sense soroll ni llums

  • El diumenge 19 se celebrarà per primera vegada una mascletà per a persones sordes

Castelló torna a celebrar enguany unes festes de la Magdalena inclusives, amb espais i esdeveniments pensats per a persones amb discapacitat. Així, enguany tornarà a celebrar-se una fira inclusiva amb dues jornades d'atraccions sense estímuls visuals ni sonors que tindran lloc el dimarts 14 i el dijous 16 de març en horari de 17.00 a 19.00 hores. La fira inclusiva està pensada per al gaudiment de xiquets, xiquetes i persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA) o amb alteracions sensorials.

La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Patricia Puerta, ha destacat que “tornem a impulsar aquesta iniciativa que fa que les festes de la Magdalena siguen més inclusives”. Puerta ha explicat que també hi haurà jornades de fira sense estímuls visuals ni sonors en els dies 25 de març i 2 d'abril en el mateix interval horari. El 2 d'abril se celebra a més el Dia Mundial de Conscienciació sobre Autisme.

Cal recordar que, en eliminar la música i altres estímuls audiovisuals de la fira d'atraccions, s'evita la sobreestimulació sensorial i es fa més accessible i inclusiva la fira per a les persones amb TEA o amb alteracions neurosensorials. La mesura ha compta amb la col·laboració de l'Associació de Firaires de la província de Castelló.

Mascletà inclusiva

Entre les novetats, enguany tindrà lloc per primera vegada una mascletà inclusiva pensada perquè les personess ordes puguen sentir i gaudir d'aquest espectacle pirotècnic. La iniciativa tindrà lloc el diumenge 19 de març a les 14 hores, en el recinte de mascletaes, i es desenvoluparà amb la col·laboració de l'Associació de Persones Sordes de Castelló (APESOCAS).

Per a aquesta mascletà inclusiva, es disposarà un tablao flamenc i es repartiran globus perquè puguen sentir els trets pirotècnics a través de les vibracions.

El regidor de Festes, Omar Braina, ha posat en valor aquesta iniciativa pionera en les festes de la Magdalena. “És voluntat del govern municipal i de totes les persones i entitats que participen i col·laboren en l'organització de les festes, avançar cap a una Magdalena cada any més oberta i inclusiva per a totes les persones, i aquesta masclelà inclusiva és un exemple d'això”, ha indicat Braina.

D'altra banda, les festes de la Magdalena comptaran també amb espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda en els esdeveniments més destacats. Així, hi haurà un espai habilitat per a presenciar les ‘mascletaes’ que se situarà entre el camí La Plana i el camí Molins. Per al Pregó i desfilades, la zona reservada se situarà en la plaça María Agustina.

Finalment, també s'habilitaran de manera temporal un total de 13 banys adaptats en diferents punts de la ciutat, que se sumaran als banys públics permanents i adaptats disponibles a Castelló.

Pujar