Castelló rememora la petjada de les seues Tres Cultures enaltint les gaiatas com a monument fundacional
La Plaça Major es converteix en un escenari on s'evoca l'herència i tradició musulmana, cristiana i jueva en la capital, el trasllat des des Castell Vell a la Plana i la Romeria dels Canyes amb ballets, jocs de foc i pirotècnia
L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha assistit aquesta vesprada a la recreació històrica que ha tingut lloc en la Plaça Major, sent una de les novetats dins de la programació del 773 Aniversari de la Fundació de la Ciutat i que gira entorn a la data del 8 de setembre i la signatura del “Privilegi de Trasllat” per part del rei Jaume I, que va permetre traslladar la població del Castell Vell fins a la Plana.
El fil conductor han sigut els diferents descobriments d'un arqueòleg a l'entorn del Castell Vell i que han servit per a introduir elements de les Tres Cultures que han sigut clau per a descobrir els orígens de la història i la fundació de la ciutat de Castelló.
Durant el transcurs de la recreació també han actuat ballets que representaven músiques i danses típiques de la tradició àrab, cristiana o jueva, així com espectacles de simulació de batalles, música de bombos i tambors, jocs amb foc i bufons, a l'estil del temps medieval.
L'espectacle ha comptat amb la coordinació de la Junta de Festes i la participació de més de 50 persones de diferents comissions de sector i altres ens festers com la Germandat dels Cavallers de la Conquesta o l’Aljama, així com companyies professionals de dansa i de teatre.
L'alcaldessa de la ciutat ha mostrat el seu agraïment “en primer lloc pel magnífic treball de la Junta de Festes, que dirigeix la regidora Noelia Selma, que és des d'on ha partit aquesta idea. I també agrair a totes les persones del ‘món de la festa’ que han participat en aquesta recreació. Un acte molt especial que hem volgut oferir i compartir amb tots els castellonencs per a celebrar l'Aniversari de la Fundació de la nostra ciutat rememorant la nostra història, amb música, amb pirotècnia i amb els nostres símbols festius”.
Per a Carrasco “aquesta és una gran oportunitat per a mostrar d'una manera diferent dels nostres veïns i a tota la gent que ens visita els nostres orígens. Perquè un poble que no coneix d'on ve mai pot saber a on va”.
L'alcaldessa de Castelló ha volgut posar l'accent en el paper protagonista de la Gaiata. “El nostre monument per excel·lència és també un recordatori permanent de la història dels nostres orígens i del seu significat. Per això, en aquest Aniversari, hem volgut també enaltir-lo amb actes multitudinaris com aquest com l'exposició que complementa al X Concurs de Gaiates de Mà”.
“La Gaiata ha de ser sempre protagonista en l'Aniversari de la Fundació de Ciutat, més encara en aquest any on, gràcies a l'esforç de tot el ‘món de la festa’, s'ha aconseguit el tan anhelat BIC per a la nostra Desfilada de Gaiates”, ha subratllat Carrasco.
Així, en la recreació han desfilat gaiates de mà i s'han pogut contemplar maquetes de monuments gaiaters com a part protagonista d'aquest espectacle.
Una ciutat viva
La primera edila ha destacat així mateix la gran afluència que ha tingut aquesta recreació i ha insistit que “aquestes propostes són una mostra més de la voluntat de l'equip de govern que Castelló siga una ‘ciutat viva’ i que compte amb més i més atractius dia a dia. Que els seus carrers i places s'òmpliguen amb els nostres veïns i amb els qui ens visita i que gaudisquen de la nostra capital i de les propostes culturals, festives i d'oci que se succeeixen cada setmana”, ha subratllat.
Com a final de la recreació s'han unit el protagonisme de les gaiates, la dansa en l'escenari i una rematada de focs artificials que han il·luminat tota la Plaça Major.