Castelló presenta el Pla d'Acció de l'Agenda Urbana amb 16 projectes estratègics prioritaris
Marco destaca el full de ruta de la ciutat que impulsa plans de futur amb criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica
L'Ajuntament de Castelló ha presentat hui el Pla d'Acció Local de l'Agenda Urbana, que és el resultat del procés de diagnòstic en el qual han participat agents socials i econòmics, tècnics i polítics del consistori, així com els membres del Consell Social de la Ciutat. Aquest pla inclou una proposta amb 16 projectes prioritaris a desenvolupar fins a 2030, recopilats en els grups de treball previs a l'elaboració d'aquest pla d'acció.
Castelló avança així en la materialització de la seua Agenda Urbana, de la qual és exemple a nivell nacional des que al setembre del 2020 es va signar el protocol d'actuació entre l'Ajuntament i la Secretaria General d'Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, pel qual Castelló aporta a l'Agenda Urbana Espanyola (AUE) un projecte pilot de Pla d'Acció, de manera que la ciutat es va convertir en exemple i model per a orientar a altres municipis en l'elaboració dels seus respectius plans d'acció.
“L'Agenda Urbana és per a Castelló el futur d'aquesta ciutat. Un full de ruta estratègic local que impulsa projectes amb criteris de sostenibilitat social, econòmica i mediambiental, que ens permet dissenyar el Castelló que volem, que incorpora els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i que segueix els paràmetres del nou Pla General”, ha ressaltat l'alcaldessa, Amparo Marco, durant la jornada oberta a la ciutadania celebrada en el Menador, sota el lema Un pla d'acció per a afrontar la sostenibilitat del futur, que ha servit per a visibilitzar i difondre el Pla d'Acció Local de Castelló. “Disposem així d'un document estratègic que recull els projectes que seran motor de transformació de la ciutat en la dècada vinent”, ha indicat.
Els 16 projectes prioritaris que recull el Pla d'Acció Local de Castelló són: el Pla de Regeneració Urbana Integral (RUI), que actualitza i modernitza l'entorn construït de Castelló millorant la seua habitabilitat i la seua adaptació al canvi climàtic; el Pla de Transformació Energètica Municipal, per a reduir les emissions i avançar cap als objectius marcats per l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030; l'Oficina de Regeneració i Rehabilitació Urbana, amb la creació d'una finestreta única i de l'oficina de barri itinerant per a centralitzar gestions relacionades amb la rehabilitació d'edificis; l'Estratègia de renaturalització Municipal i Restauració Ecològica, per a consolidar les infraestructures verdes i restaurar els sistemes fluvials i zones humides; i la Xarxa primària de parcs de la ciutat, per a ampliar els parcs públics i corregir les condicions mediambientals adverses. També es contemplen solucions basades en la naturalesa per a l'entorn construït; l'impuls a l'economia circular; l'estratègia de superilles i zones de baixes emissions; el Hub de mobilitat, per a fomentar el transport sostenible; i accions d'inclusió social i integració urbana. Se sumen al llistat d'iniciatives prioritàries el Centre d'Envelliment Actiu i Saludable; l'impuls al Castelló de turisme sostenible; Castelló: cultura emprenedora, talent i ocupació; la Transformació Digital Urbana; el Bessó Digital, que consisteix a comptar amb una rèplica virtual dels principals elements de la ciutat que permeta analitzar, modelar, simular i predir escenaris; i Castelló informa i forma en matèria urbana.
La cita ha comptat amb la participació de David Lucas Parrón, secretari general d'Agenda Urbana i Habitatge del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), que s'ha connectat via telemàtica; Ángela de la Cruz, secretària general de Polítiques Urbanes del MITMA, així com l'alcalde de Logroñoo, Pablo Hermoso de Mendoza, i l'alcaldessa de A Coruña, Inés Rey.
L'alcaldessa de Castelló ha inaugurat la jornada juntament amb el secretari general d'Agenda Urbana i Habitatge del MITMA i ha pres part en la taula redona Ciutats Pilot: més enllà de 2030, juntament amb l'alcaldessa de A Coruña i l'alcalde de Logroño. En aquest fòrum, Marco ha posat en valor el treball realitzat des de la signatura del protocol amb el Ministeri i ha posat l'accent en la importància que les ciutats es doten de processos de planificació estratègica per a generar oportunitats per a la ciutadania, així com a impulsar oficines de planificació i projecció econòmica com la de Castelló. Durant el matí, també ha tingut lloc una altra taula redona, més tècnica, sobre Planificació estratègica per a ciutats resilients.