Castelló posa en valor les millors pràctiques agroalimentàries en la trobada de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia
El fòrum celebra a la ciutat la primera edició dels premis “Ciutats i Pobles que alimenten”
La trobada anual de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia ha celebrat aquest divendres a Castelló la seua segona jornada amb diferents reunions de representants de més de 20 municipis del país i de col·lectius socials que han abordat solucions locals agroalimentàries per a avançar cap a models sostenibles i territorializats i fer front a la inflació, canvi climàtic i la despoblació. La capital de la Plana ha acollit, a més, el lliurament de la primera edició dels premis “Ciutats i Pobles que alimenten”, iniciativa creada per a visibilitzar les millors pràctiques agroalimentàries. Han assistit el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro; el director general de Polítiques Palanca de l'Agenda 2030, Gabriel Castañares; el regidor de Desenvolupament Rural de València i president de la Xarxa, Alejandro Ramón; i la regidora de Transició Ecològica de Rivas i vicepresidenta de l’entitat, Vanessa Millán.
Aquesta primera edició de premis per l'agroecologia, única en tot territori ha començat guardonant València, Allariz, Granollers, Valladolid i Eo Alimenta.
El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha agraït la celebració a Castelló de la trobada i ha subratllat que per a la ciutat “suposa una fita per a seguir amb les polítiques de dinamització agroecológica que hem impulsat en aquest mandat des de la Regidoria”.
“Mesures com una nova ordenació del territori que protegeix el sòl agrari, i amb formes de governança que avancen cap a una ciutat més sostenible i cap a la sobirania alimentària”, ha ressaltat Navarro, que ha subratllat que en la trobada s'han compartit experiències promoure “models agroalimentaris saludables, que recuperen la nostra cultura agrícola, permeten la reactivació del sector primari amb preus justos per a productors i consumidors, la reducció de la petjada ecològica i la recuperació del nostre territori”.
La Xarxa de Municipis per l'Agroecologia ha atorgat el premi ‘Ciutats i pobles que alimenten 2022’ al millor projecte desenvolupat per un xicotet municipi al Mercat dona Biosfera promogut des del Concello de Allariz.
També s'ha atorgat un dels premis ‘Ciutats i pobles que alimenten 2022’ a l’Ajuntament de València per la seua iniciativa de crear i dinamitzar activament el Consell Alimentari Municipal.
Un altre premi ha sigut per al projecte Fruites madures de l'Estratègia Alimentària, impulsat per l'Ajuntament de Valladolid.
També s'ha reconegut amb un altre esment al projecte La Mimosa, impulsat per l’Ajuntament de Granollers, pel seu caràcter inclusiu i saber col·locar el focus en l'accés a aliments agroecològics per a les persones més vulnerables.
Finalment La Xarxa de Municipis per l'Agroecologia ha atorgat un esment especial al projecte Eo Alimenta pel seu esforç a generar plans i accions interterritorials, traspassant els límits administratius de les comunitats autònomes en centrar la seua Estratègia alimentària entorn del riu Eo i la seua conca.
La jornada d'aquest divendres també ha comptat amb la participació de regidors de diferents municipis de Castelló, i del diputat provincial d'Agricultura, Santiago Pérez.