elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló posa el focus al planeta

Castelló posa el focus al planeta
  • La ciutat renova gràcies a la inversió d'Europa el 90% del seu enllumenat urbà amb tecnologia LED

  • Els 24.000 nous fanals, que estaran instal·lats a final d'any, són més eficients i ajusten la il·luminació a la superfície de sòl necessària, reduint la contaminació lumínica

MÉS FOTOS
Castelló posa el focus al planeta - (foto 2)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 3)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 4)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 5)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 6)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 7)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 8)
Castelló posa el focus al planeta - (foto 9)

La renovació amb tecnologia LED de 24.000 punts de llum, la qual cosa suposa el 90% de l'enllumenat públic, converteixen Castelló en una de les capitals de província pioneres a Espanya, i en la cinquena ciutat de més de 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana, en emprendre pràcticament en una única operació la transformació gairebé integral i sostenible de la seua xarxa lumínica municipal.

Madrid, Jaén, Valladolid o Sevilla s'han unit ja al canvi massiu de les lluminàries dels seus carrers, mentre al territori valencià figuren els exemples de Gandia, Torrent, Elx o Torrevella, segons dades de la consultora energètica que dirigeix ​​l'actuació a Castelló .

Les xifres plasmen l'envergadura del projecte de la capital de La Plana. Des del seu pressupost: 10,5 milions d'euros cofinançats al 50% per l'Ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i que gestiona l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), fins el seu impacte en la salut , el planeta i el consum. Un cop instal·lats els nous 24.000 punts de llum, s'evitarà l'emissió a l'atmosfera de més de 7.300 tones de diòxid de carboni; es reduirà el consum energètic en 14.300.000 kWh i s'obtindrà un estalvi de 1,9 milions d'euros en la factura anual.

"Gràcies a aquesta renovació integral del seu enllumenat i de l'mà d'Europa, Castelló posa el focus en el planeta i aporta un granet de sorra més per perfilar una ciutat més verda, innovadora i eficient, compromesa amb la cura de la salut dels que l'habiten ", assenyala l'alcaldessa, Amparo Marco.

Castelló s'adapta així al marc legislatiu nacional i europeu que regula els requisits d'eficiència energètica en les instal·lacions urbanes, incloent la contaminació lumínica. Aquestes normatives insten a les ciutats a millorar l'eficiència i estalvi energètic i a disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Un repte que aplana l'actual projecte, al limitar l'anomenat resplendor lluminosa nocturna emès a l'atmosfera i, amb això, la contaminació lumínica, i al reduir la llum intrusa o molesta. Els nous fanals són més precisos i s'ajusten a la superfície de sòl necessària, amb emissió propera a zero a l'atmosfera.

Els treballs per materialitzar el canvi de les actuals làmpades de vapor de sodi per tecnologia LED han arrencat aquesta setmana a la zona Est de la ciutat a càrrec de Imesapi, una de les quatre empreses adjudicatàries del projecte.

Les fases que afecten la zona Centre (a càrrec de la UTE Telecso-Aceinsa Mobilitat), Nord i Grau (Ferrovial) i Oest (Elecnor), començaran a l'abril, i al maig ho farà el sector Sud, que assumirà també aquesta última empresa. La previsió és que el projecte puga estar totalment acabat a finals d'aquest 2021.

Innovació al servei de la seguretat ciutadana

La tecnologia LED té un millor Índex de Reproducció Cromàtica que les làmpades de vapor de sodi, de manera que al millorar la percepció visual dels colors s'afavoreix el reconeixement facial i això influeix positivament en la seguretat ciutadana. D'altra banda, la versatilitat de les lluminàries LED fa que aquestes dirigixquen i distribuixquen millor la il·luminació que les seues predecessores, ajustant-se a la superfície de sòl necessària, amb el que s'aconsegueix que la uniformitat global dels carrers siga més gran, i per tant, hi haja menys zones de sobre il·luminació i penombra.

Pla d'obres

Sector Est

Els treballs en aquest districte han arrancat en aquesta primera quinzena de març i es perllongaran fins a l'agost. Imesapi assumeix aquesta fase, amb el canvi de 4.200 punts de llum.

Centre, Nord, Oest i el Grau

Les obres arrancaran a l'abril en aquests quatre districtes. El marítim tindrà renovada la seua instal·lació lumínica a l'agost, mentre que a la zona Centre i la Oest els treballs conclouran a l'octubre. Un mes més tard, al novembre, tancarà la fase de la zona Nord.

Sector Sud

Maig és la data prevista per a impulsar la renovació per LED de l'enllumenat en aquesta part de la ciutat. La instal·lació de les noves lluminàries s'estendrà fins al mes de novembre de 2021.

El projecte, en xifres

  • 23.931 punts de llum a instal·lar
  • 10.557.149 euros d'inversió
  • 7.373 tones de CO2 menys a l'atmosfera
  • 1.900.000 euros d'estalvi econòmic estimat
Pujar