Castelló participa com a municipi pilot en un estudi europeu per a la gestió sostenible de les aigües pluvials
L'Institut de Recerca d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València coordina el projecte europeu CoSuDS (Collaborative transition towards sustainable urban drainage: making it happen at district scale), que cerca afavorir la transició cap a una gestió més eficient i sostenible de l'aigua de pluja en les ciutats, mitjançant l'ús de sistemes urbans de drenatge sostenible (SuDS).
El projecte ha seleccionat el barri del Raval Universitari de Castelló, municipi pilot de l'estudi, amb l'objectiu d'establir una sèrie de sessions col·laboratives per a plantejar, analitzar i definir l'estratègia òptima en la gestió de les aigües pluvials. Cal destacar que CoSuDS està finançant per la plataforma Climate-KIC, dins del programa Pathfinder, i té una durada de 6 mesos, fins a desembre d'enguany. L'Ajuntament de Castelló s'ha sumat a aquest projecte coordinat per la Universitat Politècnica de València en el qual també participen l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i la Fundació INNDEA de l'Ajuntament de València.
La visita tècnica al barri pilot seleccionat, el Raval Universitari, que ha comptat amb la participació de la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, permetrà tenir un major coneixement de la realitat del barri en matèria de drenatge urbà i gestió de l'aigua de pluja. El projecte CoSuDS té com a objectiu proporcionar eines que ajuden a les autoritats locals en la presa de decisions quant a sostenibilitat, mitigació de riscos d'inundació i eficiència energètica.
A més, CoSuDS cobreix les interaccions entre els tres subsistemes: l'aigua (inundacions, riscos de contaminació), l'energia (reducció del consum d'energia en els edificis i el cicle de l'aigua urbana) i entorn construït (que proporciona beneficis socials i ambientals al ciutadà).
Per a açò, se celebraran tres sessions col·laboratives amb governs locals, ciutadans (en la qual es convocarà a l'associació de veïns del Raval Universitari), tècnics i parts implicades, amb l'objectiu d'integrar les demandes i interessos dels múltiples actors.
Què són els SuDS?
Els Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SuDS) representen una solució eficient econòmicament i flexible per a la gestió de vessaments urbans que pretén imitar les condicions prèvies al desenvolupament urbà, potenciant la infiltració, retenció i laminació en origen, a més de millorar el paisatge urbà, disminuir la despesa en consum energètic associat al cicle de l'aigua, eliminar contaminants i permetre l'aprofitament de l'aigua per a altres usos.
Els SuDS tracten de minimitzar les conseqüències del desenvolupament urbà quant a la producció de vessament, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat de la mateixa (reduint els volums de vessament generats i millorant la seua qualitat), i tot açò intentant maximitzar la integració paisatgística i el valor social i ambiental de les actuacions.
A més, estudis recents també demostren que poden suposar un increment de l'eficiència energètica en el cicle integral de l'aigua.