Castelló participa amb diverses capitals del món en un projecte europeu sobre drenatge d'aigua
La Comissió Europea ha concedit 86.000 euros a l'Ajuntament dins del programa UNALAB per treballar juntament amb 14 països
L'Ajuntament de Castelló participarà, juntament amb diverses capitals del món com Tampere, Praga, Hong Kong i Buenos Aires en un projecte europeu dedicat a la recerca sobre drenatge sostenible de l'aigua de pluja, el denominat Urban Nature Labs (UNALAB). El consistori rebrà per part de la Comissió Europea un total de 86.000 euros per subvencionar la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló i treballar amb aquestes institucions de 14 països.
L'alcaldessa de la ciutat, Amparo Marco, ha recordat la importància "d'aconseguir finançament europeu per qualsevol àrea, sobretot per a innovació". A més, ha reiterat que el consistori "estarà molt actiu en la cerca de recursos a Europa, per la qual cosa cada projecte europeu aprovat compta". En aquest sentit, Marco ha destacat l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) que suposarà la major inversió de fons europeus de la història en Castellón, amb 10,1 milions d'euros per als propers anys i que es posarà en marxa aquest 2017. L'Ajuntament de Castelló aportarà l'altre 50% del finançament, també amb 10,1 milions, el que sumarà una inversió global de 20,2 milions en l'estratègia EDUSI.
És interessant destacar la relació d'aquest projecte amb la iniciativa CoSuDS (Collaborative Sustainable Drainage System), la qual va estudiar les possibilitats per implantar els sistemes de drenatge sostenible de l'aigua de pluja en el Raval Universitari i que la regidora de Sostenibilitat, Sara Usó, va presentar a Bratislava en una conferència sobre Gestió de l'Aigua. Així mateix, l'edil ha subratllat que "el drenatge d'aigua de pluja sostenible és un tema molt interessant per a la Unió Europea i per a nosaltres perquè repercuteix directament en el benestar dels ciutadans".
En aquest sentit, aquest projecte està liderat per tres ciutats europees amb molta experiència en desenvolupament sostenible (Tampere, Gènova i Eindhoven) i Castelló és soci col·laborador juntament amb Stavanger (Noruega), Praga (República Txeca), Cannes (França), Basaksehir (Turquia), Hong Kong (Xina) i Buenos Aires (Argentina). Aquesta iniciativa també comptarà amb la col·laboració de la ciutat de Guangzhou (Xina) i de la Xarxa d'Smart Cities Brasilera. En definitiva, treballaran conjuntament institucions públiques, instituts de recerca com el Parc Cientific Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (ESPAITEC), i xicotetes i mitjanes empreses de tot el món perquè tots els públics d'interès estiguen representats.
El UNALAB té com a objectiu construir un "living lab" (laboratori vivent) a les ciutats capdavanteres per realitzar proves i aconseguir solucions innovadores per millorar la gestió de l'aigua a les ciutats. Entre tots els socis busquen desenvolupar ciutats més intel·ligents, inclusives i sostenibles.