Castelló neta 22.277 reixetes i embornals per a preparar-se per a la gota freda
Durant el mes d'agost es van netejar 4.207 embornals a la ciutat com a mesura preventiva davant l'arribada d'episodis de pluges torrencials
L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presentat aquest matí el dispositiu *antinundaciones amb el qual compta la ciutat de Castelló. Al costat de l'alcaldessa han comparegut també el regidor d'Urbanisme i Serveis Públics, Sergio Toledo; el Comissari Cap de la Policia Local de Castelló, Francisco Javier Catalán, l'Oficial Cap del Servei de Bombers, Antonio Costa, el director de Serveis Urbans, Infraestructures i Obres, Cristóbal Badenes, així com representants de les diferents empreses concessionàries involucrades en aquest dispositius.
L'alcaldessa ha afirmat en primer lloc que “aquest desplegament de mitjans humans i materials dels serveis municipals i de les empreses concessionàries que donen mostra que Castelló està preparada per a actuar en casos de fortes pluges torrencials”.
“Aquest govern aposta per la planificació, la prevenció i la coordinació que són claus perquè els efectes de pluges torrencials tinguen el mínim impacte en el nostre municipi. Perquè sumant esforços podem combatre millor les adversitats. I així s'està treballant, coordinadament, en les àrees de Serveis Públics, que dirigeix Sergio Toledo, la de Seguretat, amb Antonio Ortolá i la de Medi Ambient, el responsable de la qual és Cristian Ramírez”, ha explicat.
Carrasco ha posat l'accent en la inversió per a evitar inundacions “Perquè allà on destinem els diners, defineix com és la nostra ciutat i amb quines eines compta per a afrontar els reptes que tinga per davant. I, en el cas que ens ocupa, en la prevenció de riscos d'inundacions, podem avançar que estem fent ‘els deures’”.
8,2 milions per a previndre les inundacions
La primera *edila ha destacat que “si comptem les obres realitzades durant aquest últim any, més la inversió en Serveis Públics encaminada a previndre o combatre el risc d'inundacions i les noves infraestructures les obres de les quals que ja estan en marxa o projectades, tenim 8,2 milions d'euros d'inversió dedicats a la prevenció d'inundacions”.
Carrasco ha destacat que “el protocol amb el qual compta la nostra ciutat conté un ampli dispositiu preparat de quasi 60 persones, entre els serveis tècnics i les empreses concessionàries, a més de la Policia Local i Bombers municipals. Un equip humà preparat per a actuar i activar, si fora necessari, les 12 estacions de caragols d'Arquimedes, els 28 grups electrògens, les 34 comportes i més de 150 bombes extractores per a evitar inundacions”.
El protocol municipal activa 28 operacions principals a partir de la caiguda de 10 l/m² o si es té una alerta de precipitacions taronja o roja; la resta de les actuacions s'activen quan les precipitacions superen els 30 l/m².
“Es tracta – ha explicat Carrasco- d'obres i serveis que cobreixen tot el nostre terme municipal, des de les urbanitzacions de muntanya fins a la *Marjalería, i que van encaminades a reforçar la seguretat tot l'any però especialment quan existeix risc de gota freda”.
Com a dada curiosa, la primera*edila ha explicat que “al llarg del mes d'agost s'han netejat 4.207 embornals, amb un total de 22.277 reixetes i embornals intervinguts des de l'1 de gener d'enguany”.
Aquest estiu activem, a més, un Pla Estratègic de Neteja de Séquies i Camins en la zona de la *Marjalería. Amb més de 35 séquies netejades enguany i duplicant el pressupost destinat a aquestes actuacions.
4 noves motobombes dels Bombers
Com a principal novetat respecte al dispositiu i mitjans que aporten els Bombers de Castelló, l'alcaldessa ha destacat “des del punt de vista operatiu, la recent adquisició de 4 motobombes d'acovardisca de gran potència, amb una capacitat d'aspiració de fins a 1.600 litres per minut cadascuna d'elles”.
“Un material tècnic que es ve a sumar als mitjans específics amb els quals ja compta com les bombes dels vehicles i altres bombes elèctriques que els nostres bombers posen en marxa en cas de fortes pluges o inundacions, millorant el servei a la ciutadania”, ha apuntat.
En el capítol de la prevenció, la primera edila ha subratllat també que “des de Bombers i Protecció Civil es gestiona el contracte municipal de consultoria especialitzada en meteorologia, rebent parts meteorològics i gestionant les 5 estacions meteorològiques digitals municipals, les quals ofereixen un seguiment en temps real de les diferents variables meteorològiques. Aquestes estacions estan situades a Tetuan 14, Edifici Urban, Palau de la *Festa, Dàrsena Sud del Port de Castelló i Planetari”.
“Això és molt important des del punt de vista de la planificació, ja que ens permet anticipar-nos a les possibles pluges”.
A més, des de Bombers i Protecció Civil s'ha redactat un Pla d'Actuació Municipal enfront del risc d'Inundacions, que és l'eina de planificació que s'activa quan hi ha possibilitat d'un episodi de pluges intenses o quan aquestes s'han materialitzat. El Pla inclou l'activació de diferents recursos i la constitució, si és el cas, del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), per a dirigir la possible emergència. Un centre que està presidit per la pròpia alcaldessa.
Protocols Policia Local de Castelló
En el que fa referència a la labor de la Policia Local de Castelló, l'alcaldessa ha recordat que “existeix un protocol coordinat des del Centre Integral Municipal de Seguretat i Emergències (CIMSE- Sala 092) i que “aquest protocol té diferents accions depenent del nivell d'alerta que es decrete per part de la Generalitat Valenciana, ja siga groga, taronja o roja, encara que aquest últim cas és realment excepcional”.
En el matí de hui, s'han pogut veure diferents vehicles de la Policia Local de Castelló tipus tot terreny. A més de la Unitat de Protecció del Medi Ambient (UPROMA) i la unitat de drons, important també quant a la seua utilitat en el camp de les emergències i vigilància”.
Obres de sanejament realitzades en l'últim any
Tal com ha anat reiterant l'alcaldessa durant la seua intervenció la capacitat de prevenció de la inundacions és conseqüència directa també “de les inversions en millora d'infraestructures bàsiques com a sistema de sanejament”
En el capítol de les inversions ha sigut el regidor d'Infraestructures, Sergio Toledo, qui ha detallat les actuacions que s'han realitzat durant l'últim any “com el projecte de renovació de la impulsió de la EBAR Séquia Motor; la nova Estació de Bombament en la unitat d'execució URB1 17-UER; la reposició i millora de l'equipament en l'estació de bombament d'aigües residuals en Segona Travessera i la instal·lació de malles de retenció de sòlids en sobreeixidors situats en el Camí Caminàs i Séquia Major. Tot això suma una inversió de 411.506,69 euros”.
Més de 5 milions en obres en execució i previstes
Toledo, també ha posat el focus en la important inversió de més de 5 milions d'euros amb la qual compten obres i projectes ja en execució o previstos en el que resta de 2024 i 2025.
Aquestes obres són “el col·lector de pluvials en la c/*Barranquet del grup Sant Agustí i Sant Marcos al costat del Barranc del Sol”, que compta amb una inversió de quasi 3 milions d'euros; la construcció de xarxa de sanejament a la Urbanització "La Galera" a Castelló de la Plana, amb més de 1,2 milions d'euros; instal·lació d'un nou grup electrogen per a la Ronda Nord, que compta amb una partida de 166.053,24 euros; la instal·lació de tamís en el sobreeixidor del Col·lector Centre al Col·lector del *Caminàs en el qual s'invertiran 205.364,98 euros i la renovació de l'Estació de Bombament d'Aigües Residuals en Ferrandis Salvador II (Aeroclub) amb 523.245,39 euros”.
Neteja, manteniment i conservació
Begoña Carrasco no ha volgut passar de llarg la importància de diferents Serveis que amb la seua labor, gràcies a les empreses adjudicatàries o els propis recursos municipals, permeten previndre els efectes de les pluges torrencials o les inundacions”.
Així, ha destacat la inversió d'uns 650.000 euros en la conservació de les estacions de bombament i la xarxa de clavegueram i control d'abocaments, que compta amb equip permanent de 7 persones i diferents vehicles amb els quals realitzen a l'any de l'ordre de 11.140 actuacions de caràcter preventiu i entorn a 140 actuacions de caràcter correctiu”.
També cal destacar el servei de neteja i inspecció de la xarxa de clavegueram, en el qual s'inverteixen més de 342.000 euros a l'any i que *estrá compost per un equip tècnic de 4 persones i personal de brigades de 7 persones. En el marc d'aquest servei, es realitzen a l'any d'entorn a 1.530 actuacions correctives i unes 430 actuacions de caràcter preventiu”.
Si parlem de la neteja embornals, realitzada per l'empresa que gestiona el servei de neteja viària cal destacar la participació d'un vehicle mixt d'aspiració i impulsió d'aigua, amb 1 conductor i 1 peó. I una inversió de 230.000 euros.
Així mateix, un dels serveis més importants és el de Conservació, Reparació i Millores de Vies Públiques i Infraestructures Hidràuliques. En aquest contracte municipal destaca la disponibilitat d'una mitjana de 2 o 3 equips de treball per a atendre les actuacions que es requerisquen i les incidències de caràcter urgent, invertint 1,3 milions d'euros per a això.
Neteja de séquies
No ha volgut oblidar tampoc l'alcaldessa el servei de neteja i manteniment de séquies i transport de residus “molt important en zones sensibles a les inundacions com és la zona de la Marjalería, on s'inverteixen 189.409,37 euros a l'any, i inclou també la neteja de llits donen les urbanitzacions de muntanya. L'equip compta amb 2 brigades de treballadors: una fa treballs de neteja (desbrossament) per mitjans manuals de les séquies i l'altra que fa treballs amb mitjans mecànics”.
A través d'aquest servei s'efectuen treballs extraordinaris previs a possibles episodis de pluges torrencials, com ara: neteja per mitjans mecànics del barranc de Fraga, especialment en el tram comprés aigües avall de l'el encreuament del barranc amb la carretera Grau-Almassora i la neteja de les séquies principals de desguàs a la mar.
Finalment, l'alcaldessa ha volgut agrair el treball que realitzen “no sols quan es dona una situació d'inundacions sino durant tot l’any” les empreses adjudcatàries: Facsa. UTE FCC-Fobesa; Menguilló; Becsa, a més de les Brigades, tant les adscrites a la Cambra Agrària, com les pròpies brigades d'obres municipals.
Dades hidrometeorológicos
Per part seua, el director de Serveis Urbans, Infraestructures i Obres de l'Ajuntament, Cristóbal Badenes, ha fet referència a les dades de l'any hidrometeorològic 2023-24 “amb una precipitació acumulada de 241 litres per metre quadrat, concentrat sobretot, en els mesos de juliol, juny, març, i el període més important, aconseguint quasi els 100 litres per metre quadrat el mes de setembre, que és quan s'esperen els episodis de pluges torrencials o algun episodi de DANA”.
El tècnic municipal ha posat l'accent també com a novetat d'enguany “la posada nova evolució del sistema de telecomandament, així com un sistema GIS, que ens està permetent és tindre informació en tot moment i real de com estan les instal·lacions i poder permetre traure les estadístiques i les valoracions a temps real de com ens funcionen cadascun dels dispositius, d'una forma més àgil i des de les nostres pròpies instal·lacions”.