elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló instal·la 50 refugis per a rates penades en 15 zones diferents

Castelló instal·la 50 refugis per a rates penades en 15 zones diferents

    L'Ajuntament de Castelló, en col·laboració amb la Fundació Limne, ha instal·lat 50 refugis repartits en 15 zones de la ciutat que engloben des de parcs urbans i dependències municipals a cases particulars i centres educatius. La regidora de Salut Pública, Mary Carmen Ribera, ha recordat que aquesta iniciativa s'emmarca dins del Pla Biològic de Lluita contra els Mosquits implantat per primera vegada en 2016 i que continuarà enguany.

    La col·locació d'aquestes caixes-refugie per a ratapinyades ha tingut en compte una sèrie de premisses per a incrementar el seu èxit, com són l'altura a la qual es col·loquen o la seua orientació. La Cabrera Pipistrellus pygmaeus sol ser l'espècie que habita amb més freqüència refugis artificials sent, a més, un quiròpter especialitzat en el consum de dípters, que suposen més del 90% de les seues preses habituals, segons explica la gerent de la Fundació Limne, Sales Tomás.

    A més de la instal·lació de caixes refugie, la regidora de Salut Pública ha subratllat "les tres jornades de voluntariat obertes al públic en general i els quatre tallers realitzats en instituts, que han suposat la participació de quasi 200 persones". Ribera ha explicat que la pròxima primavera està programat un nou taller en l'IES Bovalar. "Els objectius d'aquest programa són estudiar la població de ratapinyades de la zona urbana i periurbana de Castelló; establir les zones prioritàries per a la col·locació de caixes refugie; vincular a la ciutadania amb el projecte i les accions de lluita biològica empreses des de l'Ajuntament i crear grups de voluntariat que s'impliquen en la conservació i millora d'aquests mamífers", en paraules de la regidora Mary Carmen Ribera.

    L'estudi de la presència de ratapinyades a Castelló i el Grau realitzat per la Fundació Limne ha permès detectar la presència de fins a sis espècies diferents de ratapinyades que se sumen a les existents en el Molí la Font, un enclavament en el qual l'Ajuntament de Castelló i la Conselleria de Medi Ambient estan treballant per a declarar-ho reserva de fauna per la presència de poblacions de rates penades i de fartet.

    El Pla Biològic de Lluita contra els Mosquits explicarà per a enguany amb una partida de 10.000 euros. Aquest programa pretén completar els treballs de desinsectació que es mantenen actius durant tot l'any per a lluitar contra la presència d'insectes com els mosquits i que compta amb una partida d'una mica més de 50.000 euros.

    Pujar