elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló inicia la Fira de la Taronja amb l'objectiu d'acurtar la cadena alimentària i augmentar preus per als productors

Fira de la Taronja de Castelló
Fira de la Taronja de Castelló
  • La Junta de Govern Local aprova les bases del mercat de venda directa de cítrics que podrà començar este diumenge

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat este dijous les bases de la Fira de la Taronja. La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló preveu iniciar este diumenge, 31 d'octubre la temporada 2021-2022 de la Fira, un mercat de venda directa promogut per l'Ajuntament per a fer costat al sector citrícola local amb vendes a preus justos i fomentar una alimentació saludable i de proximitat. Totes les persones que produeixen al terme municipal poden enviar la seua sol·licitud per tindre un punt de venda a la Plaça Fadrell de Castelló.

«Recuperem el mercat de venda directa per als cítrics del nostre terme de nou amb l'objectiu que tot el veïnat de Castelló tinga un mecanisme de comprar producte de temporada i de proximitat, sense intermediaris, augmentant el preu que perceben les persones productores i implicant-se en que l'agricultura del nostre terme siga viable», explica el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Les persones interessades en fer venda directa de cítrics produïts al terme municipal a la Fira de la Taronja de Castelló podran sol·licitar la seua participació des de la publicació de les bases en el Butlletí Oficial de la Província i consultar dubtes amb el e-mail: transicioecologica@castello.es

L'Ajuntament organitza des de fa 12 anys la Fira de la Taronja amb l'objectiu de generar canals curts de comercialització que milloren la rendibilitat dels citricultors proporcionant preus justos i reduir la petjada ecològica del consum alimentari. Participen productors amb terres de cultiu de cítrics del terme municipal. Estarà en la plaça Fadrell, però en cas de superar-se l'aforament s’habilitaran altres espais.

Les parades de la Fira ofereixen les varietats de cítrics segons temporada, com marisol (octubre i novembre), clemenules (novembre i desembre), , navel (desembre, gener, febrer, març i abril), hernandina (gener, febrer i març), navel batega (gener, febrer, març i abril), sanguina (febrer) i llimes (durant tota la Fira). Durant la temporada 2020-21, durant algunes setmanes fins a 28 llocs de venda directa es van ubicar en la Plaça Fadrell i la Plaça Na Violant. Este any la previsió és tindre unes xifres similars.

Així mateix, la Fira tornarà a comptar amb la utilització de borses reutilitzables per a reduir la generació de residus i fer front a la crisi climàtica.

La Fira de la Taronja es durà a terme amb el lema “De l'agricultura també es viu, Reactivem Castelló” que engloba el Pla de Reactivació Agrària de Castelló. La Regidoria de Transició Ecològica té en marxa eixe Pla de Reactivació Agrària amb l'objectiu de facilitar l'accés al sòl, i millorar el rendiment del sector amb formes de producció agroecològiques, així com amb punts de venda de proximitat com és el cas de la Fira de la Taronja.

La Regidoria prepara en la Fira l'organització d'activitats de dinamització que posen en valor els productes locals i de temporada. Així mateix, les parades seguiran les condicions de la normativa sanitària, amb una separació entre punts de venda de 1,5 metres i comptarà amb dispensador hidroalcohòlic.

Pujar