elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló impulsa una unitat de rehabilitació i eficiència per a fomentar la millora dels edificis més antics dels barris populars

Castelló impulsa una unitat de rehabilitació i eficiència per a fomentar la millora dels edificis més antics dels barris populars
  • La Regidoria d'Habitatge té l'objectiu de mobilitzar reformes en fins a 7.000 habitatges en cinc anys amb fons europeus

La Regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelló impulsa una nova unitat de rehabilitació i eficiència energètica, en el marc de la Xarxa Xaloc, per a fomentar la millora dels edificis més antics. L'objectiu és mobilitzar reformes en fins a 7.000 habitatges en cinc anys a través dels fons europeus. Ara prepara un full de ruta per a assessorar les comunitats de veïns i canalitzar les rehabilitacions necessàries a través de les ajudes públiques i accelera la resolució dels informes d'avaluació d'edificis (IEEs), que són obligatoris per a sol·licitar subvencions.

La regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido, ha presentat aquest divendres l'estratègia de rehabilitació i la nova unitat de la Xarxa Xaloc al costat de l'arquitecte tècnic de l'Oficina d'Habitatge, Miguel Gil, i l'assessor de la regidoria, Raúl Beltrán. “El Pla Estratègic d'Habitatge ens indica que 7.000 habitatges de Castelló necessiten actuacions de rehabilitació, sobretot dels districtes centre i oest. Aquest pla estratègic i les actuacions que ens mostren els informes d'avaluació d'edificis marquen el camí per a facilitar que la injecció de fons europeus, que multiplicarà per 12 les ajudes en rehabilitació, arribe a comunitats de propietaris particulars per a potenciar la rehabilitació, regeneració urbana i eficiència energètica dels habitatges”, ha explicat Garrido.

La regidora ha assenyalat que el propòsit de l'Ajuntament “és fomentar la rehabilitació en els pròxims anys del parc de barris populars construïts com Rafalafena, Grapa, Parc de l'Oest, Crèmor o el Grau”, i ha ressaltat com eixemple el pla de regeneració (ARRU) que es desenvoluparà a la Guinea-Castalia. 

La radiografia de l'estat dels immobles l'obté la Regidoria a través de l'informe d'avaluació d'edificis, un tràmit obligatori que han de passar-lo els immobles de més de 50 anys, i d'un treball contractat per a localitzar habitatges buits amb necessitat de reforma en el barri de la Guinea-Castalia. Des de la Regidoria s'ha ressaltat l'esforç en els últims mesos realitzat per a accelerar les ITV d'edificis per part de comunitats de propietaris, amb 400 dels 1.000 que s'han dut a terme a la ciutat des de 2017. L'Ajuntament ara enviarà 200 cartes a comunitats de veïns informant de la necessitat d'actuacions i informant de les ajudes públiques existents. També ha recordat la convocatòria d'una línia d'ajudes per a IEEs per part de la conselleria, que està oberta fins al 20 d'abril.

Per part seua, Habitatge ha exposat els resultats del projecte de localització i dignificació d'habitatges buits desenvolupat a l'entorn de la Guinea-Castalia, que ha tingut els objectius de detectar edificis susceptibles de rehabilitació i vincular necessitats detectades amb ajudes i recursos públics existents. El treball ha aconseguit l'interés de quatre comunitats de veïns per a ser objecte de procés de rehabilitació amb els fons públics.

Pujar