elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló impulsa amb la UJI el seu projecte de ciutat amigable amb les persones majors

Castelló impulsa amb la UJI el seu projecte de ciutat amigable amb les persones majors
    MÉS FOTOS
    Castelló impulsa amb la UJI el seu projecte de ciutat amigable amb les persones majors - (foto 2)
    Castelló impulsa amb la UJI el seu projecte de ciutat amigable amb les persones majors - (foto 3)
    Castelló impulsa amb la UJI el seu projecte de ciutat amigable amb les persones majors - (foto 4)

    L'Ajuntament de Castelló i la Universitat Jaume I han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte Castelló: ciutat amigable amb les persones majors. L'alcaldessa Amparo Marco i el rector Vicent Climent han signat avui el conveni de col·laboració per a impulsar aquest programa en el qual s'han seleccionat 40 propostes que integraran el pla d'acció trienal "amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels majors de la nostra ciutat", segons ha destacat Marco.

    La col·laboració entre ambdues institucions ha permès la participació d'un equip d'investigadors de la UJI encapçalat per Antoni Caballer en el diagnòstic de la situació dels majors en àmbits com a transport, habitatge, respecte i inclusió social, participació, comunicació, ocupació, serveis socials i de salut i espais a l'aire lliure i edificis.

    L'estudi es desenvolupa a través d'una metodologia participativa que permet involucrar a les persones majors en l'anàlisi de la seua situació tenint en compte les seues necessitats, percepcions i opinions durant tot el procés. L'alcaldessa de Castelló ha ressaltat la importància de cuidar dels majors: "Després d'haver estat tota la seua vida treballant per un futur per als seus fills i per a uns altres, per a aquesta comunitat i per al país, l'administració pública ha de cuidar-los quan ho necessiten o simplement treballar perquè siguen una mica més felices, en açò consisteix governar".

    Marco ha afegit que "des de l'Ajuntament creiem que tot el que vaja encaminat als més joves, que són el nostre futur, i als més majors, al final el que fa és que la ciutat siga una ciutat per a tots i per a totes". En aquesta mateixa línia, el rector de la UJI ha destacat que aquesta recerca "ajuda a saber com estem, a fer aqueixa radiografia perquè l'administració després puga fer les polítiques més adequades amb la finalitat de contribuir al desenvolupament d'una ciutat més habitable i amigable". Climent ha ressaltat així mateix la importància d'atendre a un col·lectiu que pot resultar especialment vulnerable com són les persones majors.

    El conveni signat permet a l'Ajuntament i a la Universitat Jaume I treballar de manera conjunta en la recollida i anàlisi de dades que facilite la diagnosi de la ciutat en cadascuna de les àrees d'actuació que es defineixen en el Protocol de Vancouver, document guia facilitat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que informa la metodologia a utilitzar en la primera fase del projecte de ciutats amigables. Així mateix, estableix la col·laboració en fases posteriors del projecte que suposa l'adhesió de Castelló a la Xarxa de Ciutats Amigables per a les Persones Majors impulsada per l'OMS en 2006 amb la finalitat d'incorporar la perspectiva de l'envelliment de la població en totes les àrees d'actuació municipal.

    La signatura del conveni ha explicat a més amb la presència de la vicerectora d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet; la directora de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la UJI, Carmen Lázaro; i els investigadors del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia Antoni Caballer i Ana Alarcón.

    Pujar