elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló implantarà el reciclatge amb targeta en ‘contenidors intel·ligents’ enfront del ‘basurazo’

Castelló implantarà el reciclatge amb targeta en ‘contenidors intel·ligents’ enfront del ‘basurazo’
    MÉS FOTOS
    Castelló implantarà el reciclatge amb targeta en ‘contenidors intel·ligents’ enfront del ‘basurazo’ - (foto 2)

    L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha lamentat la nova Llei Economia Circular del Govern d'Espanya que, transposant una directiva europea, imposarà un “tasazo” amb l'augment de les taxes d'escombraries municipals, que ara hauran de cobrir la totalitat dels gastos en esta matèria, que fins ara finançaven en part els municipis amb els seus recursos.

    En este sentit, ha explicat que l'ajuntament tractarà de contrarestar-lo amb mesures com la instal·lació de contenidors intel·ligents “perquè qui recicle més pague menys”.

    Carrasco ha explicat que “des de l'equip de govern haguérem apostat per un model de bonificacions, no per un sistema coercitiu que impose, a més, el cost total als veïns”.

    En este sentit, la primera edil ha comentat que “volem ser justos i volem que qui més recicle menys pague, però en estos moments, el nostre sistema no permet el poder aplicar-lo. Per tant, treballarem perquè, més prompte que tard, puguem disposar contenidors intel·ligents. Que amb una targeta es puga premiar a l'hora de reciclar. I qui més recicle menys pague de taxa d'escombraries i descomptar-li-ho directament de la taxa”.

    “També apel·làvem a l'autonomia local i este ajuntament té capacitat i té una suficiència financera, una autonomia que ens haguera agradat poder continuar aplicant. De fet, estàvem assumint, amb recursos propis, la mitat del cost d'eixa taxa d'escombraries que, a partir de l'any que ve la llei ens obliga al fet que no siga deficitària i a repercutir-li-la íntegrament als castellonencs”, ha recordat.

    Este canvi per als nous contenidors amb lector de targetes, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme i president de l'entitat pública de gestió de residus Reciplasa, Sergio Toledo, haurà d'esperar, almenys, a la licitació del nou contracte en la matèria, en el qual també s'estudiarà la possibilitat que els contenidors d'orgànic siguen tancats.

    Així, caldrà esperar almenys a l'estiu de 2025, quan caduca l'actual contracte, per a començar a albirar el funcionament d'esta 'targeta verda' pionera.

    D'altra banda, el consistori ja ha avançat que rebaixarà quatre impostos municipals, un d'ells l'IBI, per a tractar de pal·liar el cost en la butxaca de les famílies d'esta taxa d'escombraries.

    Castelló debatrà el ‘basurazo’ amb el congrés nacional de les empreses de gestió de residus

    Este dijous, d'altra banda, s'ha anunciat que les Jornades Tècniques de l'Associació Nacional d'Empreses Públiques de Medi Ambient ANEPMA es desenrotllaran al Palau de la Festa del 22 al 24 d'octubre.

    En total, vindran a Castelló 500 persones de 52 empreses associades de tota Espanya, d'àmbit municipal, diputacions autonòmic, que hui dia presta servici en més de 2.000 municipis de tota Espanya, representant al 25% del servici de la gestió de residus al nostre país.

    Carrasco ha volgut posar l'accent que esta important trobada “se celebra, per primera vegada en la Comunitat Valenciana” i ha agraït el treball realitzat per Reciplasa, que enguany complirà tres dècades gestionant els residus d'esta part de la província de Castelló.

    Un nou abocador

    Toledo també ha volgut destacar que “l'organització d'este esdeveniment arriba coincidint amb el 30 aniversari de Reciplasa. I serà un punt de partida per a la gran modernització que afrontem en les instal·lacions de Reciplasa, amb 70 milions d'euros en els pròxims tres anys”-

    Cal recordar que Reciplasa atén 46 municipis, com l'Alcora, Almassora, Benicàssim, Betxí, Borriana, Onda, Vila-real i Castelló, que generen 400 tones d'escombraries al dia i, en el que portem d'any, 114.051 tones.

    Unes xifres mastodòntiques que obliguen a enviar part de les deixalles a altres instal·lacions com les de Villena, en estar l'abocador d'Onda completament reblit i en vies de clausura. Així, Reciplasa ha d'invertir cada any 5 milions d'euros per a traslladar totes estes escombraries excedents fins a la planta alacantina.

    És per això, com ha avançat Toledo, que s'està buscant una nova ubicació per al nou abocador, així com una modernització de la planta perquè el nombre de residus que acaben allí siguen molt inferiors a les actuals.

    En concret, per al 2035 s'ha marcat l'objectiu que el nombre de residus siga d'un 10% dels actuals, una xifra encara complicada d'aconseguir.

     

    Pujar