Castelló garanteix l'atenció psicològica a les víctimes de violència de gènere
La contractació del servei inclou dos blocs d'ajuda destinats a la dona víctima i a l'atenció psicològica de les filles i els fills
La Regidoria de Feminismes de l'Ajuntament de Castelló, encapçalada per Verònica Ruiz, garantirà el servei d'atenció psicològica per a dones víctimes de la violència de gènere i les seues filles i fills, després que la Junta de Govern Local aprovara licitar el servei per un període de dos anys i amb la possibilitat de prorrogar-lo.
D’aquesta manera, el consistori assegura un assistència que és «fonamental per la recuperació emocional de la dona després de patir violència de gènere, haja denunciat o no al seu agressor», com ha explicat la regidora de Feminismes. Ruiz apunta que aquest servei «és necessari per facilitar reincorporació a la vida social i laboral amb normalitat» i és complementari «a totes les polítiques de suport a les víctimes i de prevenció de la violència de gènere que ja fem des de l’administració local i que, en aquesta conjuntura econòmica i social derivada de la crisi sanitària, hem de potenciar més que mai».
El servei tindrà dos vessants d'atenció psicològica. El primer d'ells està destinat a les dones víctimes de la violència de gènere. L'objectiu principal és reparar el mal patit per la víctima amb intervencions psicològiques especialitzades, tant en atenció individual com grupal.
Reduir l'aïllament, trencar amb el silenci i expressar les seues emocions a través de l'ajuda de les persones professionals seran alguns dels assumptes a treballar a tractar durant aquestes sessions. Aquestes es complementarà amb activitats del programa del Servei d'Igualtat i Oportunitats (SIO) i amb la creació de xarxes de suport sociopersonal que enfortisquen l'empoderament personal i familiar.
D'altra banda, el segon punt d'atenció psicològica està dirigit a les filles, fills i familiars directes menors d'edat de les dones víctimes de violència de gènere. En aquest, les especialistes ajudaran els menors a comprendre la situació i a gestionar les situacions viscudes a a la llar. A més, les mares rebran orientació amb relació a les pautes educatives sanes i útils dirigides a recuperar el seu rol a la família.
Cal recordar que l’àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de Castelló manté la totalitat dels serveis d’atenció i assessorament a dones supervivents de la violència de gènere durant l’estat d’alarma. El personal del servei ha organitzat un sistema de torns per a mantenir l’atenció telefònica i preparar l’acompanyament personal en casos d’extrema necessitat. El SIO ofereix orientació i assessorament, mitjançant el telèfon 964 25 19 79, disposa d’un servei de tramitació de recursos i treballa en coordinació constant amb altres administracions per a fer el seguiment de cada persona.