Castelló engega un procés participatiu ambiciós per posar l’educació al centre de les polítiques municipals
L’Ajuntament inicia una escolta col·laborativa i oberta de cinc jornades per definir el Pla Estratègic Castelló Ciutat Educadora
Mezquita: “l’objectiu és donar veu a la ciutadania per construir ciutat des d’una perspectiva educativa, transformadora, generadora d’oportunitats i integradora”
L'Ajuntament de Castelló posa en marxa el procés que definirà col·lectivament quin és el model de Castelló Ciutat Educadora. El consistori inicia així un procediment participatiu i obert que comptarà amb cinc jornades per establir el Pla Estratègic que situarà l'educació al centre i al capdavant de les polítiques municipals.
L'objectiu del Pla Estratègic Castelló Ciutat Educadora és coordinar tots els agents possibles per enfortir el full de ruta de la Ciutat Educadora, i fer-ho de forma transversal cohesionant iniciatives relacionades amb la igualtat, el medi ambient i la sostenibilitat, amb un urbanisme integrador, amb polítiques socials, amb l'accessibilitat, amb la mobilitat o el patrimoni, entre d'altres. Tot baix una premisa educativa.
En paraules del regidor d'Educació, Francesc Mezquita, qui ha presentat aquest matí el procés participatiu que arrancarà el proper mes i es durà a terme al llarg del que resta del 2022, es tracta de "connectar l'educació amb tots els espais, serveis i múltiples actors que tenim a la ciutat perquè l'educació vehicule la nostra ciutat i que tot cree coneixement". "Anem a submergir-nos en un procés participatiu ambiciós per abordar conjuntament quins són els reptes actuals que tenim, i construir la ciutat des d'una perspectiva educativa, transformadora, generadora d'oportunitats i integradora, tot donant veu a la ciutadania perquè cal escoltar per poder transformar", ha explicat Mezquita. L’edil ha estat acompanyat aquest matí per la tècnica d’Educació de l’Ajuntament, Ester Ibáñez.
El projecte va més enllà de les aules i pretén configurar les línies d'actuació sumant aportacions d'agents socials, culturals i associatius per configurar de forma transversal quines son les ferramentes per a seguir impulsant la Ciutat Educadora.
Les activitats es celebraran els dies 1 i 20 de juliol, 21 de setembre, 19 d’octubre, i 9 i 23 de novembre, en distints formats com bé poden ser itineraris participatius, grups de treball amb agents clau o trobades de necessitats i aportacions. La primera d’elles, en forma de ruta participativa, arrancarà al Pavelló Fernando Úbeda i la resta tindran lloc al CEIP Bernat Artola en horari de 18.30 a 20.30 hores.
Què és una Ciutat Educadora?
Una Ciutat Educadora és aquella que aposta per l’educació al llarg de la vida com a eina de transformació social, que mobilitza i articula tots els agents educatius del territori i que situa l’educació com a eix central del seu projecte de ciutat. Així, els objectius d’una ‘Ciutat Educadora’ han de ser els d’aprendre, intercanviar, compartir i, per tant, enriquir la vida de les persones que l’habiten.
Per això, Castelló, la qual treballa la Ciutat Educadora des del 2015, pretén avançar cada vegada més cap a un model de ciutat inclusiva, solidària, justa, sostenible i participativa.