elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló enceta la cinquena campanya de les exhumacions per recuperar i identificar 59 víctimes del franquisme

Castelló enceta la cinquena campanya de les exhumacions per recuperar i identificar 59 víctimes del franquisme
  • Ajuntament i Diputació es marquen l 'objectiu de completar en esta legislatura les exhumacions de totes les víctimes del franquisme que queden al cementiri de Castelló

  • Ruiz: “Exhumar és un acte de dignitat humana, de justícia social i de reparació democrática de les víctimes; volem exhumar tots els cossos aquesta legislatura”

L'Ajuntament de Castelló i la Diputació han encetat hui una nova campanya d'exhumacions al cementiri civil de Castelló. Arranca així la cinquena fase municipal i la tercera de col·laboració interinstitucional dels treballs per recuperar els cossos dels represaliats pel franquisme, en els que es preveuen localitzar i identificar 59 víctimes, amb un pressupost de 85.000 euros. Cal destacar que l’Ajuntament i la Diputació, juntament amb la Generalitat Valenciana, estan treballant per completar en aquesta legislatura les exhumacions al cementiri civil de la capital.

La regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha destacat que “exhumar és un acte de dignitat humana, de justícia social i de reparació democrática de les víctimes, a les que van afusellar per una qüestió ideològica en un temps de repressió, i fa ja 80 anys que estan a la fossa comuna". “Cal saldar el deute històric dels represaliats oblidats i les seues famílies”, ha assenyalat la regidora. Per a aquesta campanya, l’Ajuntament ha rebut 8 peticions de familiars per a localitzar als seus avantpassats.

La diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, ha assenyalat que “des que vam accedir al govern de la Diputació en 2019 vam tenir molt clar que ens havíem d'ocupar a fons en la reparació de la memòria i de la dignitat dels assassinats pel règim franquista, perquè era una qüestió de justícia”. Penso que “hem de contar el que va passar perquè no torni a succeir, i trobar les restes de tots els represaliats i retornar-los-hi a les seves famílies”. Per això, “decidim col·laborar amb la campanya d'exhumacions empresa en el seu moment per l'Ajuntament de Castelló i la Generalitat Valenciana”. Segons ha explicat, “resulta molt emocionant veure el rostre de persones majors quan recuperen les restes d'un familiar al qual porten trobant a faltar des de nens. Tan emocionant com el que vivim el passat 15 de gener en el cementiri de Castelló quan els familiars de l'expresident de la Diputació afusellat en 1937, José Hernández Merlo, van assistir a l'exhumació de les seves restes”. Segons ha recordat, dies després, també amb infinita emoció, el 9 de febrer pengem amb tots els honors el seu retrat en l'hall de Presidència de la Diputació”.

Sota la coordinació del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, l’equip d’arqueòlegs d’Arqueoantro engega els treballs de localització, excavació, exhumació i identificació dels cossos de les víctimes de la repressió. Posteriorment, s’encarregaran del transport de les restes trobades, de supervisar l'anàlisi genètic, així com de fer els respectius informes antropològics. Cal ressenyar que l'Ajuntament de Castelló fou la primera administració local valenciana en assumir amb fons propis les exhumacions de víctimes de la dictadura franquista, un procés que va iniciar a l'any 2018, amb el marc de la Llei 14/2017 de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat.

En aquesta cinquena fase que acaba d’iniciar-se, els sondejos preveuen completar la fila 1 ja excavada i exhumada parcialment per Arqueoantro en 2018, finalitzar també l’excavació i extracció de caixes de reducció què per l'experiència i treballs de campanyes passades estan localitzades a eixa mateixa fila, i continuar les exhumacions a la fila 5 iniciada també per Arqueoantro en 2020. I, en la segona fase, cobrir el total de les files 8 i 14, amb l’excavació i exhumació final de 59 cossos.

Tal i com ha explicat el arqueòleg i director de les excavacions, Miguel Mezquida, “els treballs duraran al voltant de dos mesos iniciant-se amb la primera delimitació de les files de les foses”. “Es pretén localitzar, exhumar i identificar el màxim de persones possibles, enllaçant la campanya del consistori amb la de la Diputació de Castelló i tancant i completant les quatre files previstes”, ha remarcat.

En les quatre anteriors campanyes, les del 2018, 2019, 2020 i 2021, l'Ajuntament de Castelló ha exhumat 67 cossos, que es sumen als 52 de les campanya 2020 i 2021 de la Diputació de Castelló i als 36 de la doble campanya de 2020 de la Generalitat Valenciana.

Pujar