elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló dona els seus primers passos perquè la desfilada de Gaiatas es declare BIC incloent al monument

Castelló dona els seus primers passos perquè la desfilada de Gaiatas es declare BIC incloent al monument
  • “Si les Falles de València i les Fogueres d'Alacant compten amb aquesta protecció, no entenem per què no es fa extensible a les festes de la Magdalena de Castelló"

La Conselleria de Cultura, a través del servei de Patrimoni, ha requerit a l'Ajuntament de Castelló que done la seua conformitat per a iniciar la complementació del Bé d'Interès Cultural Immaterial de la Romeria de les Canyes incloent la processó de les Gaiates i el seu simbolisme com a senya identitaria de Castelló de la Plana, la qual cosa inclou al monument per excel·lència de les festes de la Magdalena.

Un informe que emet la comissió tècnica per a l'estudi i inventari del patrimoni immaterial de la Comunitat Valenciana després de reunir-se el 28 de juny. D’aquesta manera atén una petició del precursor de la qual ha estat el castellonenc Agustín Món, comptant amb el suport de col·lectius culturals i del ‘món de la festa’, així com del propi Ajuntament de Castelló.

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, al costat de l'impulsor de la iniciativa per a protegir i dignificar el monument de la Gaiata, Agustín Món, han signat hui el document d'acceptació per a donar trasllat a la Conselleria. “Suposa un pas més en matèria de reconeixement i protecció a la nostra tradició i cultura. La Gaiata és el símbol per excel·lència de les Festes de la Magdalena, és la llum de la nostra ciutat i encara que siga reconeixent-la dins de la desfilada de Gaiates mereix tota la protecció. Des del govern treballarem per a situar-la en el lloc que mereix donant-li la importància que li correspon”, senyala l'alcaldessa.

D'altra banda, en la mateixa resolució dictada per la Conselleria de Cultura, i en referència a la solicitut per a declarar BIC les festes de la Magdalena, es desestima la petició. L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco i Agustín Món fan constar la seua disconformitat en l'escrit que elevaran a la Conselleria.

El text diu textualment «Aquestes festes neixen sobre 1945, però els actes que les componen no tenen cap excepcionalitat o singularitat per a declarar-les BIC, ja que han anat recollint elements propis d'altres celebracions. Aquesta festa és una continuïtat de la Romeria de les Canyes, que sí está declarada BIC. Les Gaiates solament no tenen identitat suficient per a ser declarades BIC».

“Aquestes afirmacions de la Conselleria de Cultura no s'ajusten en absolut a la definició de les festes fundacionals de Castelló. Des de la Romeria fins al Vitol es recullen els actes singulars que celebra la ciutat amb motiu de les seues festes majors, com ocorre a València i Alacant”, explica l'alcaldessa.

A més, “la Gaiata és exclusiva de la nostra ciutat. Definida com ‘escalt de llum, sense foc ni fum’, mereix el màxim reconeixement. I també els qui fan possible que els monuments llueixin en les places durant la setmana de festes. Artistes gaiateros, comissions de sector, col·lectius i ens vinculats, continuarem treballant de la mà per a posar en valor els nostres orígens”, insisteix.

“Si les Falles de València i les Fogueres d'Alacant compten amb la declaració de Bé d'Interès Cultural Inmaterial, no entenem per què no es fa extensible a les festes de la Magdalena de Castelló. No tanquem la porta al fet que en el futur es puga obtenir aquest reconeixement, com tenen les altres dues capitals de la Comunitat Valenciana amb les seues festes. No volem ser més que ningú, però menys tampoc”, conclou.

Pujar