Castelló debat un model de cavalcada segura que servisca de referència a nivell nacional
L'Ajuntament de Castelló, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Universitat Jaume I i la Generalitat Valenciana, ha acollit avui les primeres Jornades tècniques "Cavalcada Segura" amb l'objectiu de reunir a experts en la matèria i recopilar propostes especifiques que servisquen per a regular la celebració d'aquest tipus d'esdeveniments en tota Espanya. Representants de ciutats com Madrid, Barcelona, València, Albacete i Màlaga, a més de Castelló, s'han reunit en la UJI amb l'objectiu de dissenyar un document que servisca de referència nacional a l'hora de celebrar aquest tipus d'esdeveniments.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit a aquesta jornada impulsada des de l'àrea de Seguretat Ciutadana dirigida pel regidor Antonio Lorenzo. La primera edil ha subratllat "la importància d'avançar en seguretat en esdeveniments que concentren a milers de persones" i s'ha mostrat satisfeta "que siga Castelló la ciutat que lidere aquest avanç". En aquest sentit, tant l'alcaldessa com el regidor Antonio Lorenzo han agraït el treball de l'Àrea de Seguretat de l'Ajuntament de Castelló i, en concret, de la Policia Local per l'organització d'aquesta primera jornada tècnica.
Marco, que presideix la Comissió de Seguretat i Convivència de la FEMP, ha traslladat des d'aquesta comissió veien com "una necessitat convocar aquestes taules tècniques perquè tots els municipis d'Espanya organitzen esdeveniments d'aquest tipus i que permeten avançar en una ordenança marque que després cada municipi adapte a les seues singularitats". L'alcaldessa de Castelló ha informat que les conclusions es traslladaran a la Comissió de Seguretat i Convivència de la FEMP perquè es traslladen a totes les ciutats espanyoles.
Amb el rerefons d'alguns dels accidents ocorreguts aquests últims anys durant la celebració de desfilades i cavalcades, la FEMP va redactar en 2013 el conegut "Decàleg Orientatiu Cavalcada Segura" que ha contribuït, sens dubte, a millorar en certa mesura algunes de les condicions en les quals té lloc aquest tipus d'esdeveniments.
No obstant açò, aquest decàleg no deixa de ser orientatiu i no aprofundeix en el desenvolupament de les recomanacions que arreplega. "Per açò, i davant el risc inherent a aquest tipus de celebracions, des de l'Ajuntament de Castelló s'ha considerat oportú avançar en el desenvolupament d'aquestes recomanacions de la FEMP, organitzant aquestes jornades per a debatre i ampliar els seus continguts, amb l'objectiu de confeccionar un nou document tècnic que puguen utilitzar tots els municipis com a referent en la planificació i realització d'aquest tipus d'activitats", ha destacat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.
La jornada s'ha desenvolupat en dues fases. La primera d'elles celebrada avui, en la qual s'ha analitzat la situació actual i s'han debatut les propostes; i una segona en la qual s'exposaran les conclusions en un esdeveniment públic que se celebrarà al desembre.
La sessió d'avui ha comptat amb dues taules tècniques: una d'estructures i una altra de planificació. En conjunt s'han abordat qüestions com els vehicles, les condicions de celebració, l'itinerari, la coordinació, la conscienciació, els participants, etcètera.