elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló es converteix en el primer municipi valencià a impulsar la seua Agenda Urbana 2030

Castelló es converteix en el primer municipi valencià a impulsar la seua Agenda Urbana 2030
  • L'Ajuntament adjudica l'assistència tècnica per a elaborar l'estratègia de la ciutat en línia amb els ODS i iniciarà al setembre la fase de consultes

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat l'adjudicació del contracte d'assistència tècnica per a l'elaboració, implementació, seguiment i avaluació de l'Agenda Urbana Castelló 2030, un document estratègic que establirà les bases del desenvolupament de la ciutat i dels projectes que actuaran de motor de transformació en els pròxims deu anys. Els treballs iniciaran el mes vinent de setembre i s'espera comptar amb el Pla d'Acció a la fi de 2021. D'aquesta manera, Castelló es converteix en el primer municipi valencià a abordar l'elaboració de la seua Agenda Urbana Local i el tercer a nivell estatal.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha recalcat la importància d'aquest pas per a la ciutat. “Som una de les ciutats espanyoles més compromeses amb aquest procés per a elaborar l'Agenda Urbana que marcarà el nostre desenvolupament lligat als ODS i al disseny d'un Castelló més inclusiu, sostenible i resilient”, ha indicat. Marco ha recordat que l'elaboració d'aquest document estratègic serà fonamental per a captar més fons europeus i que, en aquest procés, “Castelló va per davant”. En aquest sentit, ha recordat que l'Ajuntament signarà un protocol amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que posicionarà a la ciutat com a referent per a l'elaboració de les Agendes Urbanes Locals d'altres municipis espanyols.

En concret, el contracte per a la prestació del servei d'assistència tècnica per a l'elaboració, implementació, seguiment i avaluació de l'Agenda Urbana Castelló 2030 ha sigut adjudicat a Techfriendly SL per un import total de 98.252 euros (IVA inclòs).

Marco ha recordat que Castelló va iniciar en 2016 un procés de reflexió estratègica per al disseny de l'Estratègia Edusi, amb el qual es van aconseguir 20,2 milions. Després de l'aprovació dels ODS inclosos en l'Agenda Urbana Europea, en l'Agenda Urbana de les Nacions Unides i l'Agenda Urbana Espanyola, el govern municipal inicia el camí per a la seua Agenda Urbana local. Un procés que es coordina des d'Alcaldia i l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica.

El procés d'elaboració arrancarà al setembre i compta amb cinc fases: elaboració del Diagnòstic Estratègic (sis mesos de termini d'execució), Document marc Estratègic (3 mesos), Pla d'Acció de l'Agenda Urbana Castelló 2030 (6 mesos), disseny del sistema de seguiment i avaluació (3 mesos) i inici de la implementació del sistema de seguiment i avaluació (18 mesos).

La primera fase, que arrancarà al setembre, té com a objectiu l'elaboració del Diagnòstic Estratègic, un document que serà el punt de partida que assenyalarà la realitat urbana de Castelló i que identificarà els reptes des d'una perspectiva integrada i alineada amb els ODS.

Durant aquesta fase, l'adjudicatari recaptarà l'opinió dels principals agents econòmics, socials i polítics de la ciutat, amb el Consell Social de la Ciutat com l'òrgan vertebrador de la participació. “Volem recaptar les opinions i aportacions de tot el teixit social de Castelló en aquest camí que hem iniciat per a lligar el nostre futur al disseny d'una ciutat més sostenible, integradora i amable per a la ciutadania”, ha apuntat Marco.

La següent fase serà la d'elaboració del Document marc Estratègic que definirà els objectius específics propis de la nostra Agenda Urbana Local i el mapa de línies d'actuació.

Posteriorment s'abordarà el Pla d'Acció, un document que inclourà una proposta concreta de plans, programes i projectes o accions específiques a desenvolupar fins a 2030. La previsió és comptar amb aquest Pla a la fi de 2021.

El Pla d'Acció es basarà en els principis d'igualtat entre homes i dones i no discriminació, desenvolupament sostenible, accessibilitat, canvi demogràfic, mitigació i adaptació al canvi climàtic, economia circular, innovació, transparència i rendició de comptes, i participació.

D'altra banda, el ple de l'Ajuntament de Castelló del pròxim dijous aprovarà la seua adhesió a la Xarxa d'Entitats Locals per al desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, un instrument creat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i que ofereix eines als governs locals perquè aconseguisquen els seus objectius, d'acord amb la implementació de l'Agenda 2030 a Espanya.

Pujar