Castelló col·labora amb el Consell a projectar models de cooperativa en cessió d'ús per a propiciar habitatges assequibles
La Regidoria reuneix en una jornada a cooperatives de les tres capitals que impulsen aquesta iniciativa en sòl públic
La Regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelló col·labora amb la vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge en la projecció de models de cooperativa en cessió d'ús com a alternativa per a propiciar habitatges assequibles. La Regidoria ha ressaltat aquesta iniciativa en una jornada organitzada al costat de la Xarxa d’*Economia Alternativa i Solidària del País Valencià, en la qual ha participat Directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, i representants de cooperatives de les tres capitals de la Comunitat Valenciana que impulsen projectes de cooperatives en sòl públic i la Federació Valenciana de Cooperatives d'Habitatge (Fecovi). .
La Regidoria d'Habitatge ha subratllat que una de les línies que contempla el Pla Estratègic Municipal d'Habitatge per a facilitar habitatges a preus justos és el model de cooperativa en cessió d'ús, que possibilita habitatges equiparables al règim de protecció. Ha subratllat que col·labora amb la Conselleria d'Habitatge per a fomentar el cooperativisme d'habitatge en i impulsada per les Conselleries d'Economia Sostenible i Habitatge i Fecovi per a dinamitzar la construcció d'habitatges assequibles mitjançant la col·laboració de l'Administració Pública i cooperatives o entitats sense ànim de lucre.
“El Pla Estratègic d'Habitatge ens va posar de manifest diferents mesures per a garantir l'accés a l'habitatge de la ciutadania, sent una de les mateixes la cooperativa en cessió d'ús”, ha destacat la regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido.
Aquest sistema contempla que la titularitat dels habitatges és de la cooperativa, que cedeix l'ús a les persones sòcies a canvi d'una renda mensual assequible, no podent-se dividir la propietat en cap cas.
La directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana ha destacat l'aprovació de la Llei d'Habitatge Col·laboratiu de la Comunitat i les diferents línies d'ajudes existents per a fomentar aquest model, destacant el Pla Irta. Ha subratllat que es treballe per a ampliar les condicions dels fons europeus de Next Generation i el pla de compra pública per a incloure les cooperatives d'habitatge. Així mateix, ha mencionat l'existència de línies d'avals de l’Institut Valencià de Finançes per a finançar aquests projectes.
Fran Merino, director tècnic de Fecovi, ha ressaltat l'aposta en aquesta legislatura per desenvolupar aquest model i ha indicat que s'han presentat 16 propostes en la Comunitat Valenciana.
En aquest sentit, en la jornada han exposats els seus casos les cooperatives nascudes en les tres províncies, La Llauradora a Castelló, Alacant Convivència i Corriol de València.
També s'han abordat experiències de bones pràctiques de l'Administració de la mà de Lorenzo Vidal, del Institute for Housing and Urban Research Upssala University; Glòria Rubio, coordinadora de Projectes de la Dinamo; i Iker San Román, especialista en polítiques públiques d'habitatge del País Basc. Ha participat, a més, Julia Pineda, de Doméstiques, laboratori de cerca i impuls cooperatives.