Castelló celebra el Dia Mundial de la Síndrome de Down
Amb motiu del Dia Mundial de la Síndrome de Down, la Fundació i Associació Síndrome de Down de Castelló al costat de l'empresa Torresport i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Castelló han organitzat una gran jornada repleta d'activitats en la plaça Major de Castelló per al dimarts 21 de març. Sota el lema "Canvia la teua mirada sobre la síndrome de Down", aquesta jornada servirà per a commemorar aquesta data tan important per al col·lectiu per a donar visibilitat a les persones amb síndrome de Down de Castelló i a la seua realitat, canviant la mirada que té la societat cap a elles, i creant una imatge més realista del col·lectiu.
El regidor de Benestar Social, Dependència i Joventut, José Luis López, ha aplaudit la iniciativa perquè permetrà "commemorar el Dia Mundial de la Síndrome de *Down, visibilitzar al col·lectiu, llançar un missatge a favor de la inclusió i així fer un pas més cap a una integració social plena". L'edil ha agraït a més el compromís de la Fundació i de l'Associació Síndrome de Down i el seu "treball incansable" durant tot l'any per a millorar la qualitat de vida de les persones amb síndrome de Down i posar en valor la diversitat.
Les activitats que s'han organitzat amb la col·laboració de Torresport i el patrocini de Michavila Motor pretenen ser una festa en la qual puguen participar qualsevol tota la ciutadania que s'acosten per la plaça Major el dimarts 21 de març. Així, destaquen actuacions de màgia, tallers de granadures, de maquillatge creatiu, globoflèxia, conta contes, masterclass de zumba, representacions del grup de teatre de Síndrome de Down de Castelló, activitats esportives, etcètera. A més, i aprofitant les festes de la Magdalena, a totes les persones que acompanyen a la Fundació aqueix matí se'ls oferirà un esmorzar magdalener.
En l'organització d'aquestes activitats s'estan implicant de forma molt activa els diferents programes i serveis que componen l'entitat: el Centre d'Atenció Primerenca realitzarà una mascletà amb globus, es van a exposar els tallers que realitzen en el Centre Ocupacional i es va a donar a conèixer el programa d'ocupació de l'entitat. A més, des del Gabinet Psicopedagògic es va a convidar a tots els col·legis de la ciutat de Castelló perquè aqueix dia participen i ajuden a crear un gran mural que reivindique la inclusió social i la diversitat com a gran valor de la nostra societat.
Amb aquesta jornada, Síndrome de Down Castelló vol sumar-se a les activitats programades per a la setmana de Magdalena, retornant d'aquesta forma tot el suport, solidaritat i reconeixement que la societat castellonenca han anat mostrant en els últims anys cap a la nostra entitat.
Alberto Mateu, president de l'Associació Síndrome de Down de Castelló, ha destacat que "la inclusió, la participació i la visibilitat del col·lectiu és cada vegada un fet en la nostra província, si bé és necessari seguir eixint al carrer en dies com aquest per a demostrar que les persones amb síndrome de Down tenen el seu lloc en aquesta societat".
Per la seua banda, en l'àmbit laboral cada vegada són més les persones amb síndrome de Down que accedeixen a una ocupació en la província de Castelló, però com indica Alberto Mateu, "és important seguir lluitant per canviar la imatge estereotipada de les persones amb síndrome de *Down i donar una imatge real on s'aprecien les seues capacitats per a poder exercir molts treballs en les empreses de la província". En aquests moments 89 són les persones amb síndrome de Down de les quasi 200 persones usuàries que acudeixen de forma regular a algun dels serveis que en l'entitat s'ofereixen: Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Primerenca, Gabinet Psicopedagògic, Formació i Ocupació, i Centre Ocupacional.
Per la seua banda, Rosa Prades, presidenta de la Fundació Síndrome de Down, ha manifestat que "gràcies a l'Ajuntament de Castelló s'ha pogut organitzar la jornada del dia 21 de març, Dia Internacional de la Síndrome de Down, per a donar visibilitat al nostre col·lectiu" i ha afegit que confia que "aquesta col·laboració servisca com a precedent per a dur a terme nous projectes". A més, Prades ha destacat que, "com bé diu el lema de la campanya d'enguany, canviem la nostra mirada sobre la síndrome de Down, i comencem a veure'ls com a part activa de la nostra societat".