Castelló analitza models d'èxit per a impulsar un parc agrari local
El regidor de Sostenibilitat Ambiental i Agricultura, Omar Braina, ha viatjat aquesta setmana a Fuenlabrada per a conèixer el parc agrari que des de fa més de 10 anys funciona en la localitat madrilenya i impulsar una iniciativa similar a Castelló. Braina, que va visitar el parc agrari al costat del regidor de Castelló en Moviment Xavi del Senyor, destaca que "el parc agrari no solament és una de les iniciatives inclosos en l'acord de Govern del Pacte del Grau sinó que pot ser una eina per a fomentar l'agricultura local, posar en valor els productes de proximitat, recuperar la producció en horts ara abandonats i convertir-se en un referent paisatgístic i didàctic de la ciutat de Castelló".
Braina també té previst visitar el Parc Agrari del Baix Maestrat, gestionat per la Diputació de Barcelona i en el qual estan incorporats diferents municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona vertebrats pel riu Llobregat. "Volem conèixer models d'èxit que porten anys funcionat per a traslladar a Castelló aquelles pràctiques que s'ajusten al nostre territori i impulsar així un model propi de parc agrari", ha subratllat.
El Parc Agrari a Fuenlabrada va nàixer amb la voluntat de recolzar l'agricultura periurbana en la regió metropolitana de Madrid des d'una perspectiva integral, articulant les seues estratègies i accions a partir de les necessitats del sector agrari juntament amb les demandes d'una societat cada vegada més conscienciada per disposar d'aliments saludables, de temporada i produïts sota pràctiques agràries respectuoses amb l'entorn, segons expliquen en la seua pàgina web.
Per la seua banda, el Parc Agrai del Baix Llobretat es presenta com un patrimoni agrícola amb futur a l'entorn del Delta del Llobregat. Preservar i promocionar els usos agrícoles i el seu entorn natural és una inversió de futur que contribueix a la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans, apunten també en el seu portal en línia.
Segons el regidor de Sostenibilitat Ambiental i Agricultura, "l'anàlisi d'aquests dos models d'èxit ens permetrà prendre referències i implementar experiències que s'adapten a les nostres possibilitats". La celebració de fires agroecològiques, subvencions per a promoure l'explotació agrícola periurbana, les campanyes de promoció, visites didàctiques o la xarxa de venda són alguna de les mesures que es van a estudiar.
"L'objectiu és coordinar una producció agrícola local de qualitat, fomentar el producte de quilòmetre zero, posar en valor el paisatge i fomentar espais sostenibles en l'entorn urbà de Castelló que ajuden millorar la qualitat de vida", ha subratllat Omar Braina. A més de les idees que s'arrepleguen de Fuenlabrada i el Baix Llobregat, també es tindran en compte experiències pròpies com la Fira de la Taronja, les accions de promoció de Peix del Grau o les aportacions de productors i cooperatives locals que ajuden a enriquir el projecte de parc agrari que impulsarà l'Ajuntament de Castelló.