Castelló albergarà per primera vegada la reunió de la Xarxa Espanyola de Ciutats Interculturals
El regidor José Luis López destaca la inclusió del programa local Gestió de Talents Diversos com a exemple de bones pràctiques
La Xarxa Espanyola de Ciutats Interculturals (RECI per les seues sigles en castellà) celebrarà la seua pròxima trobada anual a Castelló. El regidor de Benestar Social, José Luis López, ha afirmat que la designació de Castelló com a seu de la pròxima reunió "suposa un recolzament al treball que en matèria d'interculturalitat s'està realitzant des de l'Ajuntament de Castelló i, en concret, des del Negociat de Convivència Intercultural". Aquesta serà la primera vegada en què la capital de la Plana exercisca com a amfitriona d'aquest fòrum en el qual participen 16 ciutats de tota Espanya i representants del projecte Intercultural Cities del Consell d'Europa.
Està previst que en aqueixa trobada es realitze un balanç dels programes impulsats a nivell municipal, es definisquen noves estratègies sobre convivència, inclusió i interculturalitat i s'analitze l'Índex de Ciutats Interculturals, el termòmetre que mesura el grau d'interculturalitat de les ciutats que formen part de la xarxa RECI tant a nivell estatal com a europeu.
La RECI compleix precisament en 2018 el seu desè aniversari i encara que Castelló es va integrar fa poc més de dos anys ha sigut designada com a seu de la pròxima reunió, una decisió que s'ha adoptat aquesta setmana a Madrid durant la celebració de la 12ena Jornada de Treball. L'edil ha subratllat que en aquest fòrum celebrat a Madrid els dies 29 i 30 de març, la xarxa RECI ha felicitat a l'Ajuntament de Castelló pel projecte de Gestió de Talents Diversos i ha decidit incorporar-ho a la Biblioteca Inspiradora en la qual s'arrepleguen els exemples de bones pràctiques impulsats per les diferents ciutats. López ha acudit a Madrid junt a la cap de Negociat de Convivència Intercultural, Rosa Perea, i les mediadores interculturals María Limonge i María José del Campo.
La Gestió de Talents Diversos ha permès incorporar personal de diferents nacionalitats en la plantilla del negociat de Convivència Intercultural de la Regidoria de Benestar Social. López ha assenyalat que un dels marcadors que el Consell d'Europa millor valora "és precisament que la plantilla destinada a atendre la interculturalitat reflectisca aqueixa diversitat social que viuen les ciutats. I Castelló és de moment l'única de les 16 ciutats espanyoles i de les 112 europees de la xarxa RECI que compleix aqueix requisit, és a dir, que Castelló és pionera en la incorporació de personal d'altres nacionalitats als departaments que gestionen la interculturalitat".
Els objectius d'aquesta iniciativa són construir i gestionar una xarxa de territoris que fomente i impulse el discurs i l'acció local en matèria d'interculturalitat; promoure i enfortir la cultura de la diversitat entre els gestors polítics, la dimensió tècnica i els actors socials; així com impulsar la formació en la construcció de polítiques, plans i iniciatives interculturals en diferents àmbits.