Castelló aborda vies de col·laboració amb el Col·legi d'Arquitectes per a assessorar en les ajudes de rehabilitació del Programa Barris
Aquesta iniciativa subvencionarà la regeneració dels immobles de les zones vulnerables
La Regidoria d'Habitatge de l'Ajuntament de Castelló ha abordat aquest dijous amb el Col·legi Territorial d'Arquitectes possibles vies de col·laboració per a la difusió i l'assessorament a les comunitats de propietaris en el procés de sol·licitud d'ajudes de rehabilitació del Programa Barris. Aquesta iniciativa és finançada pels fons de recuperació de la Unió Europea, contempla 87 milions d'euros i va dirigida a la regeneració dels edificis més antics i vulnerables.
“El Programa Barris serà una eina molt important per a accelerar la rehabilitació de les zones amb més necessitat de regeneració, ja que va enfocada als immobles construïts en els anys 60 i 70. Des de l'Ajuntament designarem zones concretes de la ciutat més vulnerables i els residents de les mateixes podran sol·licitar subvencions per a rehabilitació, que podrien arribar fins a un 90%, fins i tot al 100% en els casos més vulnerables”, ha assenyalat la regidora d'Habitatge, María Jesús Garrido, en una reunió en la qual han participat també el president del Col·legi d'Arquitectes de Castelló, Ángel Pitarch, i personal tècnic de la Regidoria i l'entitat col·legial.
La Regidoria i el Col·legi d'Arquitectes han tractat la possibilitat d'una aliança per a col·laborar amb l'Ajuntament en l'assessorament per a demanar les ajudes del Programa Barris. A aquesta iniciativa es podran acollir aquelles comunitats de veïns incloses en les àrees designades per l'Ajuntament que vulguen fer rehabilitacions integrals amb un 60% de millora de l'eficiència energètica. A més, l'Ajuntament serà l'agent rehabilitador que impulse les obres.
Es prioritzaran grups d'edificis, amb el major nombre d'habitatges possibles, intentant maximitzar l'impacte d'actuacions.
Els edificis subvencionables formaran part d'àmbits d'actuació concrets que abastaren els barris populars amb immobles amb més necessitat de millora en conservació, eficiència energètica i accessibilitat (entorns residencials de rehabilitació programada ).
De manera complementària, els edificis en general de tota la poden optar a l'altra convocatòria d'ajudes a la rehabilitació, també costejada pels fons de la Unió Europea, la subvenció de la qual també oscil·la del 40 al 80% segons l'estalvi energètic que es garantisca.
L'Ajuntament està realitzant una campanya de difusió d'aquestes ajudes per a rehabilitació, del Pla Renhata que finança reformes d'interior i de les subvencions per a elaborar l'Informe d'Avaluació d'Edificis. Es pot obtindre més informació a través del web rehabilitacastello.es o el telèfon 669 590 440.