Carmen Peris: "Treballem juntes perquè cap dona siga assassinada per violència de gènere"
Carmen Peris ha sigut nomenada avui com 'Premi Olímpia 2017' en un saló de plens abarrotat de gent, però, sobretot, d'afecte i admiració. L'Ajuntament de Castelló ha distingit a Peris per la seua incansable lluita per la igualtat entre dones i homes en el marc de l'acte institucional de commemoració del Dia Internacional de les Dones, presidit per l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, acompanyada per la vicealcaldesa i regidora d'Igualtat, Ali Brancal, i la regidora de Cultura, Verónica Ruiz.
L'alcaldessa de Castelló ha destacat la trajectòria de Carmen Peris, "una amiga a la qual vull i respecte, una persona que viu la solidaritat amb passió i una dona que ens ha donat un exemple de vida amb la seua trajectòria d'ajuda als que més ho necessiten".
"La vocació solidària de Carmen es va despertar a París, en 1962, en el districte 18, un lloc al que quasi ningú volia acostar-se. Carmen tenia 20 anys i es va bolcar a ajudar a les famílies més necessitades, a les persones majors, als refugiats espanyols, que es trobaven amb una cultura i una societat estranya", ha explicat Marco.
La primera edil també ha volgut posar en rellevància que "hem de sentir-nos orgullosos de tenir entre nosaltres una persona que, en moltes ocasions, ha anteposat la dedicació als altres als seus propis interessos. Castelló necessita més 'Carmes', més ciutadanes valentes i disposades a ajudar a aquells als qui la societat els ha llevat oportunitats".
Per la seua banda, la regidora d'Igualtat, Ali Brancal, ha destacat que "Carmen, ha tingut sempre clar que vol deixar un món millor del que va trobar i que li agrada ajudar, sense mirar en absolut qui és la persona que necessita ajuda, sense enjudiciar mai les circumstàncies personals. Els qui la coneixen i han treballat amb ella saben que Carmen té una manera d'entendre la vida en la qual el que importa són els valors, i que per la seua forma de ser i d'actuar sempre els encamina cap al bé comú, amb lleialtat i respecte cap al igual".
La vicealcaldesa ha recordat que a Peris "li agrada l'acció, el carrer, el contacte directe, crear xarxes i teixit associatiu, la solidaritat i el voluntariat, sent una dona compromesa i apassionada amb els projectes en els quals s'involucra, tant a favor de persones individuals com de col·lectius".
La guardonada, per la seua banda, ha volgut recordar a les dues associacions que formen part de la seua vida: Patim i Aula Debat Dones del Grau, on "he après molt escoltant a les persones que necessitaven ser escoltades". Peris també ha volgut recordar que "les vertaderes dones de l'any són les que no estan, treballem totes juntes perquè hi haja un moment en el qual cap dona siga assassinada per violència de gènere".
Prèviament a la concessió del 'Premi Olímpia', la regidora Ali Brancal ha lliurat els premis de Relats de Dones, que enguany han recaigut en Rocío Díaz Gómez, amb Conejos en el Muro de Berlín; i Ana Alemany Furió, amb Un minut és un minut; i el Premi d'Investigació Històrica de les Dones a Castelló, per a Gerard Llansola Gil.