elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La capital de la Plana recupera el doble topònim Castelló-Castelló

La capital de la Plana recupera el doble topònim Castelló-Castelló
  • El ple l'ha aprovat de manera definitiva

MÉS FOTOS
La capital de la Plana recupera el doble topònim Castelló-Castelló - (foto 2)

El Ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat hui, de manera definitiva la recuperació de la denominació amb la forma bilingüe Castelló de la Plana / Castellón de la Plana.

El portaveu de govern, Vicent Sales, ha reivindicat “la recuperació del topònim bilingüe de la nostra ciutat amb la normalitat pròpia d'un bilingüisme cordial que hui dia practiquem a Castelló per a enveja d'alguns i ràbia d'uns altres. Amb normalitat i amb llibertat”.

“I eixa normalitat ve avalada pel rigorós treball elaborat pel Doctor en Filologia Romànica-Hispànica i Catedràtic de Llengua, Santiago Fortuño, que qüestiona algunes de les tesis en les quals es va basar la supressió del nom en la seua versió castellana de la ciutat per part de l'anterior govern municipal”.

El regidor ha fet un repàs de les diferents evidències que incorpora el text de Fortuño en la defensa de la forma del topònim castellà i el seu ús no sols a la Plana sinó en altres llocs del territori espanyol, que rebaten les teories d'imposició a partir del segle XVIII.

“El topònim Castellón no era utilitzat pels forasters o castellans per a referir-se a la nostra ciutat, sinó que era la forma en què els castellonencs ens referíem a la nostra ciutat quan parlàvem o escrivíem en castellà”, ha insistit Sales. Així, la ciutat torna a tindre oficialment el seu doble topònim després de la 'guerra d'informes' dels últims mesos, a favor i en contra d'esta decisió.

“Jo no sé on es trauen vostés que això ho fem perquè ‘odiem’ el valencià, quan el valencià no sols no se suprimeix, sinó que es manté en primer lloc de la doble denominació. Ací l'únic odi acreditat és el que van manifestar PSOE i Compromís. En concret odi al castellà en una actitud xenòfoba i quasi racista que vulnera les recomanacions de l'ONU”, ha afirmat, recordant que tal com també recull aquesta organització mundial “no és obligatori tindre una denominació única, és més la doble denominació ve emparada per l'especial singularitat del bilingüisme a la Comunitat Valenciana”.

“L'Ajuntament de Castelló l'any 1982 va optar per una de les solucions possibles: la cooficialitat de ‘Castelló de la Plana/ Castelló de la Plana’. Al nostre parer, tant l'Ajuntament, com la Generalitat Valenciana i també l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, han de respectar les recomanacions de l'ONU sobre toponímia”, ha continuat.

Sales ha recalcat que “els únics que van odiar una llengua i una denominació històrica per purs prejudicis ideològics els uns i per submissió al nacionalisme els altres van ser PSOE i Compromís. La seua reacció davant l'Informe d'un doctor en Filologia i Catedràtic de Llengua, el Dr. Fortuño, diu molt poc de la seua honestedat intel·lectual. Diu més aviat que la seua petulància és directament proporcional a la seua insolvència”.

Compromís presentarà un recurs contra el canvi de topònim de Castelló 

 

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de Castelló de la Plana anuncia que presentarà un recurs contra la decisió del Partit Popular i VOX de modificar el topònim oficial de la ciutat, en una acció que Compromís considera un atac directe a la identitat i la llengua valenciana.

El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, denuncia que “aquest canvi de topònim no té altra motivació que l'odi i el menyspreu cap al valencià”. A més, remarca que “aquesta decisió s'emmarca en una sèrie d'accions contra la llengua, com l'eliminació dels cursos de valencià, la publicació de webs només en castellà, la supressió de les parelles lingüístiques, i la vulneració sistemàtica del reglament de normalització lingüística i la llei d'ús del valencià”,

Garcia ha destacat que el canvi de nom de la ciutat implica ignorar les directrius de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l'autoritat màxima en matèria de toponímia segons l'Estatut d'Autonomia. “Les al·legacions presentades, també per Compromís, que demanaven seguir aquestes directrius, no han rebut cap resposta en les 21 pàgines del document del govern municipal”, defensa.

El recurs que interposarà Compromís incidirà en “la incoherència de l'informe del govern municipal, que no compta amb la credibilitat acadèmica necessària i que ignora les recomanacions dels experts lingüistes de la Universitat Jaume I”. 

El grup municipal denuncia que la decisió de canviar el nom de la ciutat “respon a una estratègia política que busca explotar l'odi contra el valencià per obtenir rèdits electorals”. Així, Garcia reafirma el compromís ferm de la coalició amb la defensa de la identitat, la llengua i la cultura valenciana, i fa una crida a la ciutadania a unir-se en la defensa del nom històric i oficial de Castelló de la Plana.

 

Pujar