elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La campanya de vigilància amb drons detecta els primers cinc infractors per abocaments en la Marjaleria

La campanya de vigilància amb drons detecta els primers cinc infractors per abocaments en la Marjaleria
  • Castelló té localitzats 72 punts sensibles en aquesta zona on l’any passat va recollir més de 350 tones de residus

MÉS FOTOS
La campanya de vigilància amb drons detecta els primers cinc infractors per abocaments en la Marjaleria - (foto 2)

El sistema de vigilància amb drons per evitar abocaments incontrolats a la Marjaleria ja ha identificat les primeres persones infractores. Es tracta de les primeres sancions per abocaments il·legals en la via pública, quatre d’elles a particulars i altre a una empresa. La major part d’elles són per abocar restes de poda i enderrocs en la vía pública o en contenidors no corresponents.

Amb aquest nou sistema de vigilància aèria, que se suma als dispositius terrestres, la Unitat de Protecció Animal i Medi Ambient (UPROMA) ha aconseguit detectar i identificar als infractors a l’entrador Pal Blanc B, al camí Mota Dreta, al camí Serradal amb camí Bovar, i al camí Donació. Tot i això, cal assenyalar que la vigilància també s’ha estés a altres punts de la ciutat com Ciutat del Transport.

Així doncs, la UPROMA controla des de l’aire les zones més sensibles del terme municipal per fer front a una problemàtica que al 2021 va acumular 353.960 quilos de residus, només a la Marjaleria. De fet, aquesta campanya de vigilància centra els seus esforços en els 72 micropunts incontrolats que s’han detectat d’abocaments al llarg del darrer any i que estan correctament senyalitzats.

El regidor de Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha destacat aquesta coordinació entre les distintes regidories que “ens permeten fer que la nostra ciutat siga més segura, però sobretot tindre una ciutat més respectuosa amb l’entorn”. Garcia també ha insistit en què “la qüestió no és quan netegem i recollim, sinó més bé evitar que s’embrute perquè les conductes incíviques no s’entenen quan l’Ajuntament hem incrementat els recursos per arribar amb els ecoparcs fixes i mòbils a tota la ciutat i amb un telèfon gratuït per a recollir voluminosos i ensers”.

El regidor de Seguretat Pública i Emergències, Octavio Traver, ha recordat que la Policia Local de Castelló compta des de febrer amb tres drons assignats a la Unitat de Protecció Mediambiental (Uproma). "Uns recursos amb els quals hem reforçat les labors de vigilància i protecció del medi ambient i el control d'abocaments", ha indicat. Traver ha destacat que "quatre mesos després s'ha constatat l'efectivitat d'aquest nou sistema de vigilància per a controlar abocaments i per a dissuadir o evitar conductes infractores i que atempten contra el nostre medi natural".

Cal recordar que els drons permeten en curts espais de temps recórrer grans zones del terme municipal a la recerca de possibles abocaments incontrolats, de manera que faciliten la identificació de les persones infractores.

«Un dels factors que més ha perjudicat la gestió del nostre terme és la pèrdua de la presència en el camp dels agents de la Guarderia Rural durant estes últimes dècades. Amb este esforç el Govern local estem tractant de redignificar un dels nostres principals pulmons verds com la Marjaleria. La campanya de vigilància de la Unitat de Protecció del Medi Ambient ens està ajudant a controlar un poc més els abocaments il·legals i a frenar la degradació del nostre sòl rural», ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Les infraccions de caràcter lleu poden tindre una multa de fins a 2.000 euros, tot i que si es tracta de residus perillosos pot ser major tal com recull la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats.

Tot i això, cal recordar que a hores d’ara l’Ajuntament de Castelló compta amb un Ecoparc fixe ubicat a la Quadra Tercera, així com dos ecoparcs mòbils que recorren tots els barris de dilluns a dissabte i en horari de matí i vesprada. A més, compta amb dos serveis gratuïts a domicili de recollida de voluminosos a través del 926 216 134 i de recollida de restes de poda a través del 010.

Pujar