Arranquen les obres del Corredor Mediterrani en l'estació de Castelló
Les obres es faran en horari nocturn perquè no afecte els viatgers amb tren
Adif Alta Velocitat (Adif AV) comença aquest divendres a la nit una nova fase de les obres d'implantació de l'ample internacional en el tram València-Castelló del Corredor Mediterrani, ha informat el Ministeri de Transport en un comunicat.
Les actuacions es desenvoluparan en l'estació de Castelló i consistiran en la Fase I d'una actuació en la totalitat de la platja de vies de l'estació i en la capçalera sud (costat València). En la capçalera sud s'instal·laran desviaments mixtos, aptes per a vies dotades de tercer carril.
Així mateix, en la resta de vies de l'estació -generals i d'apartat- s'instal·laran nous blocs de travesses destinades a via en placa de formigó, específiques per a la incorporació del tercer carril, la qual cosa significa una novetat tècnica en aquesta obra ferroviària.
Els treballs s'efectuaran principalment en horari nocturn, detalla el Ministeri, aprofitant l'absència de trànsit ferroviari per a minimitzar afeccions. Durant l'execució d'aquestes obres es prendran totes les mesures necessàries per a garantir la seguretat tant dels treballs i del personal, com de l'explotació ferroviària. Les obres s'executen en diverses fases en diferents vies amb la finalitat de reduir al màxim les afectacions.
També s'aprofita la temporada de trànsit reduït, pel fet que serà necessari establir un tram de circulació per via única, en la fase inicial entre Castelló-Vila-real (6 km); i posteriorment, en una segona fase, entre Castelló-Las Palmas (6 km), amb el que podria produir-se alguna lleu afecció a la circulació ferroviària.
Aquestes actuacions milloraran les prestacions per als viatgers en ample estàndard ja que quan acaben, es disposarà de més vies per les quals es podrà circular tant en ample convencional com en ample estàndard, millorant la seua explotació. A més, en un futur pròxim permetran els trànsits de mercaderies en ample estàndard des d'o cap a Europa.
Descripció de les obres
Aquesta fase inicial de les obres es desenvoluparà en la capçalera de vies situada en el costat sud de l'estació i en la resta de vies fins a principis d'octubre, aproximadament.
Consistirà en el següent:
- Instal·lació de 7 desviaments o canvis d'agulles aptes per a tots dos amples de via: estàndard (1.435 mm) i convencional (1.668 mm), i 6.400 blocs de travesses mixtes.
- Enllaç amb els dispositius del mateix tipus ja instal·lats en actuacions anteriors. Els treballs es desenvolupen en vies situades en túnel, sobre placa de formigó, que ha de ser substituïda, la qual cosa suposa una dificultat tècnica afegida.
- Adequació de la catenària a la futura situació del feix de vies dotades de tercer carril.
- Cablejat, instal·lació de nou programari per a la configuració de l'estació, proves de concordança i tot el procés de gestió de riscos.
Aquesta actuació, defén el Mininsteri, reafirma el seu compromís amb la planificació i el desenvolupament del Corredor Mediterrani, amb noves actuacions que impulsen i avancen en la construcció d'aquesta infraestructura estratègica.
Modificació dels serveis ferroviaris
Amb l'objectiu de reduir les afectacions als serveis ferroviaris, Adif AV ha programat l'execució d'aquests treballs coincidint amb l'època d'estiu, però donada la necessitat d'actuar en l'àmbit de la plataforma ferroviària és necessari restringir la capacitat de l'operativa ferroviària. Renfe i Adif han treballat en l'adaptació dels horaris dels trens a aquesta situació, a fi de donar el millor servei possible, tant als viatgers de Rodalia, com de Mitjana i Llarga Distància.
Quant als trens de Rodalia de la línia C-6, entre València i Castelló, es modifiquen els horaris, però es mantenen les freqüències habituals de l'estiu amb 51 serveis. Només es redueix l'oferta en 3 serveis en relació amb la programació habitual estival de 54 circulacions. Concretament, dues freqüències menys entre València i Castelló i un servei en sentit contrari.
L'oferta actual de trens de Llarga Distància del Corredor Mediterrani amb 5 serveis per sentit (Euromed i Intercity) entre València i Barcelona es manté. L'única novetat és l'adaptació horària del Intercity Barcelona-Cartagena, al seu pas per Sagunt, amb quatre minuts més sobre el temps de viatge.
Quant a l'AVE que connecta Madrid i Castelló, no és possible temporalment programar la seua circulació perquè l'ample internacional (pel qual circula l'AVE) necessita ser afectat per a l'execució de les obres.
Una vegada finalitzades i instal·lat el tercer fil en totes dues vies generals i en el feix de vies de l'estació de Castelló, experimentarà un notable benefici. D'altra banda, l'oferta actual dels serveis de mitjana distància en les relacions València-Barcelona i València-Tortosa es manté íntegrament.