Alta tensió en la retirada de la Creu del Ribalta de Castelló amb empentes i amenaces de mort
El parc Ribalta de Castelló està vivint un matí d'alta tensió per la retirada de la Creu. Fins al lloc s'ha acostat una multitud de persones, tant de detractors com de defensors d'aquesta decisió.
La manifestació convocada per l'Associació d'Amics del Parc Ribalta i secundada pel Partit Popular ha viscut moments de tensió, insults i fins i tot espentes. Especialment tibant ha sigut el moment en el qual un grup d'ultradreta s'ha enfrontat a diversos defensors de la retirada, amb amenaces de mort incloses. L'arribada dels regidors de Compromís també ha sigut rebuda amb crits i amenaces.
Una dona, per part seua, ha intentat creuar la tanca de protecció per a accedir a la Creu, però ha sigut treta del recinte arrossegues per la Policia Nacional. Un altre grup de catòlics ha optat per resar davant el lábaro, mentre que membres de les Brigades Antifeixistes han desplegat una pancarta. En l'ambient, acusacions creuades i crides al boicot per a l'empresa que duu a terme les obres.
No és la primera, aquest dimarts a la vesprada la Policia Local va identificar al president de l'Associació d'Amics de la Creu quan intentava encadenar-se amb unes esposes al monument.
La portaveu popular a l'Ajuntament, Begoña Carrasco, ha acusat el govern municipal de generar aquest ambient amb la retirada d'aquest símbol, al mateix temps que ha recordat que un plenari de 1979 resignificó el monument construït en plena postguerra com la Creu dels Caiguts. En aquest sentit, Carrasco ha recordat que una creu similar va ser significada pel plenari de la veïna Vila-real, per la qual cosa el seu Ajuntament ha optat per sol·licitar la seua retirada del Catàleg de Vestigis Franquistes.
Per part d'Advocats Cristians, Norberto Domínguez, ha informat davant els mitjans que la seua associació ha tornat a sol·licitar mesures cautelarísimas en el jutjat davant la imminència de la retirada i ha criticat la "crispació" generada per la retirada del monument.
A la tercera va la vençuda
Sembla que a la tercera serà la vençuda. I és que després de dos intents infructuosos, la Creu del parc Ribalta de Castelló serà retirada.
El via crucis per retirar la creu ha tingut tres estacions. La primera licitació es va iniciar a l'estiu, quan s'esperava la retirada del monument. Tot i això, l'empresa que va guanyar aquesta primera adjudicació, Solaris Purgaret, va demanar endarrerir l'inici dels treballs al·legant que hi havia un contenciós judicial en marxa.
Finalment, davant dels retards de l'empresa, l'Ajuntament va decidir resoldre el contracte amb la companyia, que serà multada per incomplir les obligacions que va adquirir. A més, va sorprendre saber que aquesta empresa no havia tingut cap activitat des de la creació l'any passat. Una situació anòmala que va augmentar les sospites del consistori mentre els terminis d'execució corrien sense que comencessin les obres.
Així, l'ajuntament va tornar a la casella d'eixida amb segona licitació també va resultar infructuosa, ja que cap empresa no es va presentar per dur a terme els treballs. En aquesta segona licitació l'ajuntament es va protegir davant d'empreses fantasmes com Solaris Purgaret demanant més requisits tècnics i experiència en els últims cinc anys i va treure la licitació amb el mateix pressupost, de 58.914 euros, però va quedar deserta.
Des del 2018 intentant retirar-la
La retirada d'aquest símbol, qualificat com a Vestigi Franquista pel catàleg de la Conselleria, no ha estat un camí de roses per al consistori, amb un procés iniciat el 2018 i que s'ha trobat amb múltiples pals a les rodes.
La desena judicials iniciats per l'Associació d'Advocats Cristians, que està duent a terme la seua guerra particular contra la retirada d'aquesta creu, han endarrerit fins aquest 2023 la licitació de la seua retirada.
Restituir el jardí original
El projecte planteja la retirada i restitució del jardí original i s'haurien de poder fer en sis setmanes. Primer s'hauria de construir la carcassa d'encofrat per transportar la creu fins a la nova ubicació, a l'església de Rafalafena, sense que pateixi desperfectes.
Posteriorment, la idea és recuperar el jardí original del 1926, que ocupava l'espai on ara hi ha la creu i la seua escalinata.
El 3 d'agost era el dia anunciat per començar les obres, després de quatre anys de contenciosos judicials i 79 anys de creu al parc Ribalta. L'Ajuntament anunciava el dia D donant llum verda a les obres.
Aquell dia, dues manifestacions trobades de detractors i defensors es van donar cita davant de la creu per donar el seu 'adéu' particular a la creu, uns alegres de veure desaparèixer aquest monument després de gairebé un segle d'existència i d'altres que defensaven que la creu havia de romandre on es troba.
El debat sobre la Creu dels Caiguts
L'Ajuntament insisteix que ho fa en compliment de la Llei de Memòria Històrica, en constar aquest homenatge al catàleg de vestigis de la dictadura franquista, ja que la Creu dels Caiguts de Castelló va ser erigida en plena postguerra, instal·lada en aquest cèntric parc l'any 1947 per recordar els caiguts del bàndol franquista.
Tot i això, els partits de la dreta recorden que el conjunt de la Creu dels Caiguts va ser resignificat i desproveït de símbols de la dictadura mitjançant un acord plenari de l'ajuntament de 1979.
Tot i això, des del consistori la regidora Verónica Ruiz ha explicat que el monument "encara provoca confrontació" ja que se segueixen produint exaltacions del feixisme cada 20 de novembre, efemèride de la mort de Francisco Franco.