elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així és la rebaixa fiscal que el PP proposa per a Castelló: quasi 10 milions d'estalvi

Així és la rebaixa fiscal que el PP proposa per a Castelló: quasi 10 milions d'estalvi
  • La portaveu Begoña Carrasco es posa en manera precampanya i presenta una baixada d'impostos generalitzada

MÉS FOTOS
Així és la rebaixa fiscal que el PP proposa per a Castelló: quasi 10 milions d'estalvi - (foto 2)
Així és la rebaixa fiscal que el PP proposa per a Castelló: quasi 10 milions d'estalvi - (foto 3)

El Partit Popular a l'Ajuntament de Castelló ha presentat la seua proposta fiscal per al 2022 basada en una baixada d'impostos de 9.718.000 euros a la ciutat de Castelló. “Creiem que una altra manera de gestionar és possible. El govern municipal d'Amparo Marco no està fent tot el possible per a ajudar als castellonencs perquè hi ha marge per a baixar els impostos. L'any passat al govern d'Amparo Marco li van sobrar 35 milions d'euros, perquè vagen als bancs, és millor que estiguen en la butxaca de cadascun i que l'invertisca en el que considere. El nostre Pla Fiscal proposa un estalvi de quasi 10 milions d'euros per als castellonencs, exactament de 9.718.000 euros. Entenem la necessària rebaixa d'impostos com a política social per a crear llocs de treball”, explica la portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco.

Els Populars han convocat als mitjans de comunicació per a desgranar una proposta que inclou una rebaixa de l'IBI en 5,8 milions d'euros, “per a deixar de ser el segon més car d'Espanya, empatats amb Barcelona, amb 402 euros de mitjana per habitant segons segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef)”, remarca Carrasco.

Al costat del regidor Popular Juan Carlos Redondo, ha donat a conéixer aquest Pla de rebaixa fiscal que pretén contribuir a la recuperació econòmica baixant imposats “en un moment en el qual puja la llum, el gas, el combustible, la llista de la compra i fins es tornarà a pagar pels peatges en plena pandèmia”, insisteix Carrasco i recorda que en 2021, segons el pressupost aprovat huit mesos tarde i que va entrar en vigor a la fi d'agost, "el govern de PSOE, Compromís i Podemos està recaptant 816.000 euros més en impostos, segons les seues pròpies previsions".

La responsabilitat que porta als Populars a presentar aquest Pla és perquè “els castellonencs necessiten arribar a fi de mes. Cal ajudar a les famílies, pimes, autònoms i empreses eixir d'aquesta crisi econòmica. En segon lloc perquè hi ha marge per a fer-ho havent-los sobrat 35 milions l'any passat. I en tercer lloc perquè som la segona capital que més IBI cobra, empatats amb Barcelona. L'Ajuntament ha de fer més perquè l'atur estructural a la nostra ciutat ronda les 15.000 persones i perquè cal que els ciutadans disposen de liquiditat per a invertir-lo en el que ells vulguen, contribuint a reactivar l'economia”, explica la portaveu Popular.

Carrasco insisteix: ”A la ciutat de Castelló hi ha tres coses que han pujat des que governa Amparo Marco: l'atur, la pressió fiscal i els sous de l'alcaldessa i dels seus regidors, que ens costen 958.000 euros anuals, quasi 215.000 euros més que la passada legislatura des que es van pujar un 50% les nòmines. És el govern més car de la història de Castelló i el que menys està aportant als castellonencs”.

“Ens hauria agradat presentar-li personalment aquesta proposta al govern municipal, nosaltres li la vam fer arribar dins del termini i en la forma escaient abans del 31 de març. Però no s'ha tornat a convocar la taula de les Ordenances Fiscals i veiem amb sorpresa que ara aborden la modificació de tres ordenances. Les rebaixes que han anunciat són “engrunes”, es pot fer molt més perquè diners tenen”, remarca Carrasco.

Modificacions que van al Ple

Per la seua part el regidor Popular Juan Carlos Redondo s'ha referit a les tres proposades de modificació d'ordenances fiscals que passen per a la seua aprovació provisional en el ple d'aquesta setmana. “Creiem que són una aixecada de camisa, un insult a la intel·ligència dels castellonencs perquè a penes suposa una rebaixa de 203.000 euros enfront dels 9,7 milions d'estalvi que proposem des del Partit Popular”, assenyala.

Se suspén fins al 30 de juny del 2022 el pagament de taxes per obertura d'establiments i espectacles públics. Segons el parer dels Populars “arriba 20 mesos tarde i arriba malament, considerem insuficient que se suspenguen aquestes taxes només fins a meitat d'any, en lloc del tot l'exercici 2022 en plena crisi econòmica com estem”, apunta Redó.

En segon lloc, quant a l'ICIO, l'equip de govern planteja una baixada de 0,25, per segon any consecutiu, “sembla que, amb la condició de no acceptar la proposta inicial del PP, van plantejant baixades mínimes i insuficients, que segueixen sense atraure empreses”, apunta.

I, finalment, la tercera modificació d'ordenança fiscal té a veure amb la que regula el pagament de taxes per activitats administratives, emissió de certificats o tramitació d'autoritzacions, entre altres. Dels 12 serveis que presta l'Ajuntament, “només se suprimeixen dos epígrafs relatius a fotocòpies d'expedients i documents. Els castellonencs només estalviaran en fotocòpies”.

“Considerem absolutament necessària una ambiciosa reforma fiscal per dues raons:la primera és perquè tant les empreses com els particulars es troben des de fa 20 mesos en una situació econòmicament molt complicada a causa de la pandèmia, agreujada en els últims mesos per la pujada de la llum, el gas, els combustibles, que està sent la punta per a molts. I perquè hi ha marge per a baixar els impostos, a tenor de les xifres d'execució pressupostària de l'exercici 2020 i les del tercer trimestre del 2021. A 31 de desembre de 2020, els van sobrar 35 milions, dels quals, 25 milions van ser inversions no executades”, afirma Redó.

Pujar