Els agricultors tornen a protestar en el Port de Castelló contra la importació de taronges
El president del port es compromet amb els agricultors a estudiar la revisió de la bonificació a la importació de fruites
Les principals organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana -Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant, LA VA UNIR Llauradora i Ramadera, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA-PV)-, amb el suport de les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, han organitzat hui en el port de Castelló la que és la primera mobilització conjunta del sector per a denunciar la competència deslleial i l'entrada de plagues i malalties. Agricultors i ramaders van buidar caixes amb banderes de països tercers que contenien mandarines en protesta contra l'entrada de plagues i malalties com el cotonet, la falsa arna, l'HLB o la taca negra que han introduït països tercers o que amenacen amb arribar a Europa sense els controls deguts.
Rubén Ibáñez, president de PortCastelló, va acudir a la concentració i s'ha compromés a debatre en el pròxim consell la revisió de les bonificacions del 40% a les importacions de cítrics. Totes les organitzacions agràries representatives reivindiquen establir un contingent als països tercers mediterranis productors de cítrics per a evitar que la totalitat de les seues exportacions vengen a la UE pel problema bèl·lic del Mar Roig les quals estan alentint les compres en el camp valencià i pressionant els preus a la baixa. També exigixen a la UE reciprocitat en tots els nous acords comercials amb tercers països, així com una revisió i un estudi de l'impacte dels acords en vigor, sobretot amb Egipte, Sud-àfrica i el Marroc. A més, demanden un major control fitosanitari de les produccions procedents de països tercers i fixar des de la perspectiva científica un nombre màxim de deteccions de cada plaga o malaltia de quarantena a l'efecte de prohibir les exportacions d'un país tercer amb destinació a la UE fins que este país tercer siga capaç de garantir la seguretat fitosanitària de les seues produccions, comprovada per inspectors comunitaris.
A causa de les últimes intercepcions de plagues i malalties en les importacions, el sector exigix ampliar el tractament en fred a tots els cultius susceptibles de propagar la falsa arna i a tots els països amb presència d'esta malaltia, així com l'enviament d'una missió inspectora a Egipte i Sud-àfrica per a determinar l'abast real de la taca negra en els seus cítrics i al Marroc per la falsa arna en les seues fruites i hortalisses.
Els màxims representants han sol·licitat un gir total de les polítiques de la Unió Europea i Espanya, prioritzant l'agricultura europea sobre les normatives mediambientals, sempre basades en criteris científics. Per a frenar els abusos comercials i els baixos preus, també han sol·licitat un compliment estricte de la Llei de la Cadena Alimentària amb prohibició expressa de venda a pèrdues i seguiment d'esta.
La unitat d'acció del sector agrari valencià prosseguirà demà divendres 16 de febrer amb diverses tractoradas simultànies que tallaran importants carreteres a la província d'Alacant i una mobilització el dijous 22 de febrer en el port de València. Esta primera fase de mobilitzacions tindrà continuïtat si les administracions no responen amb mesures ràpides i contundents per a reorientar les seues polítiques agràries i mediambientals.