80.000 persones s'ajunten per a veure les mascletaes de la Magdalena cada dia
La regidora de Festes, Noelia Selma, subratlla l'alt seguiment d'actes com Romeria dels Canyes, Pregó, Pregó Infantil, Enfarolà, Encesa de Gaiates o la Nit Màgica
Aquest matí ha tingut lloc en la plaça Santa Clara la tradicional roda de premsa que serveix per a fer balanç en de la Magdalena 2025, en arribar al seu equador. En ella han comparegut els regidors de Festes, Noelia Selma; Serveis Públics, Sergio Toledo i Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá.
Ha començat el torn d'intervencions Noelia Selma, com a regidora de Festes, qui ha posat l'accent que “fins ara, les festes estan discorrent amb normalitat, sense incidents de gravetat i amb una participació molt alta, tal com va ocórrer l'any passat. L'actual edició marcada, un any més, per la multitudinària participació als diferents actes i uns carrers i places de Castelló plens d'ambient a pràcticament en qualsevol hora del dia”.
Selma ha recordat la participació en “la Romeria de les Canyes amb 165.000 persones. Una xifra estimada que coincideix amb la del passat any. Però també cal destacar l'assistència, i la participació dins d'actes com el Pregó, on van participar més de 3.400 persones i amb participació rècord de municipis de la província de Castelló, o el Pregó Infantil que van protagonitzar més de 2.000 xiquets i xiquetes”.
La edila també s'ha referit a “actes com la Enfarolà del Fadrí o la Encesa de Gaiates que van omplir la Plaça Major i l'avinguda del Rei Don Jaime, respectivament, amb una massiva resposta de castellonenques i visitants”.
La responsable de l'àrea de festes s'ha referit també a la presència de diferents delegacions i les màximes representants Falles de València, Fogueres d'Alacant, festes d'Elx, Múrcia, i la participació de les Cases de València de Saragossa, falles de Borriana o la localitat barcelonina de Gavà “Una presència que reforça la capitalitat de Castelló i les seues festes”.
Un altre dels indicadors que ha citat Selma quant a l'èxit de participació en la Magdalena 2025 ha sigut “la massiva afluència a les mascletaes”. La regidora ha traslladat als mitjans que “la mascletà d'inici del passat dissabte, segons dades de Policia Local de Castelló i Policia Nacional, podríem parlar d'al voltant de 80.000 persones”.
Noelia Selma ha mostrat el seu desig que “aquesta tònica d'alta afluència es mantinga o fins i tot s'incremente en el que reste de setmana *magdalenera, tenint en compte que les previsions meteorològiques sembla més favorables de cara en la segona meitat de les nostres festes”.
Impacte econòmic
Quant a l'aspecte de l'activitat econòmica que generen les Festes de la Magdalena, la edila s'ha referit a la valoració per part del Col·legi d'Economistes de Castelló “que estaria entorn als 15 milions d'euros d'impacte econòmic”.
Un impacte que ja es barallava l'any passat i que té en el sector hoteler, que podria aconseguir una ocupació fregant el 80% i amb bars i restaurants com a protagonistes”.
De la mateixa manera ha recordat que “aquesta activitat que veiem, lògicament es tradueix en llocs de treball que també es creen, per la qual cosa la Magdalena suposa també un revulsiu per al mercat laboral a la ciutat de Castelló”.
Seguretat i Emergències
El regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, ha destacat “l'alt nivell de participació en les Festes de la Magdalena i la bona coordinació dels diferents cossos de seguretat que, de moment, està donant bons resultats.
“Estan sent unes festes amb una gran afluència de gent, molt multitudinàries, i el treball conjunt de la Policia Local, el Cos de Bombers i els dispositius sanitaris està donant resultats extraordinaris en matèria de seguretat. Cal ser prudents, però, de moment, podem dir que les festes estan transcorrent de manera tranquil·la”, ha assegurat.
Ortolá ha posat en valor el dispositiu especial d'enguany, que ha suposat un increment del 4,7% en el nombre de serveis municipals respecte a 2024, passant de 1.782 a 1.866 actuacions entre Policia Local i Agents de Mobilitat. “El nostre objectiu és garantir la convivència i respondre de manera ràpida i eficaç als més de 200 actes programats durant els nou dies de festes”, ha explicat l'edil, qui també ha recordat que a aquests serveis municipals se sumen els més de 2.000 que presta la Policia Nacional.
Quant a les estadístiques, el regidor ha subratllat la millora en seguretat viària durant aquestes festes. En concret, ha assenyalat que “hem registrat un 3% menys de crides relacionades amb seguretat viària, un 13% menys d'incidències de trànsit i un 18% menys de multes per aquest motiu, la qual cosa demostra que les coses estan funcionant bé”.
*Ortolá també ha ressaltat la reducció en altres incidents. “Hem tingut menys de crides per baralles i una lleugera disminució per crides per furts i robatoris. Precisament, el reforç de la presència policial buscava previndre aquest tipus de situacions, i les dades reflecteixen que l'estratègia està donant resultats. Així que, de moment, estem satisfets amb el balanç”.
Malgrat les dades positives, l'edil ha insistit en “la importància de mantindre la prudència i continuar treballant per a garantir la seguretat fins al final de les festes. Els resultats, a priori, són bons, però seguim en alerta i reforçant tots els dispositius perquè la Magdalena continue sent una celebració segura per a tots. Esperem continuar en aquesta línia”.
Menys de 300 atencions sanitàries
El regidor de Seguretat i Emergències ha destacat el correcte funcionament del dispositiu sanitari desplegat durant les festes de la Magdalena, assegurant que “el balanç és positiu, amb un nombre d'assistències similar al de l'any passat, però amb menor gravetat en la majoria dels casos, malgrat l'augment de l'afluència en tots els actes”.
En total, els serveis municipals han registrat 292 incidències, cap d'elles de gran gravetat. “Estem parlant dels problemes habituals en aquestes dates: molèsties digestives, alguna cremada, corts superficials o reaccions al·lèrgiques. No hi ha res destacable en termes de gravetat, que és, sens dubte, la millor de les notícies”, ha subratllat Ortolá.
Èxit del punt PICE
Un dels punts clau del dispositiu sanitari està sent el Punt Intermedi de Curta Estada (PICE), situat en els voltants del barri de Rafalafena. En aquest sentit, l'edil ha indicat que “es tracta d'un recurs pioner a Espanya que està oferint resultats molt positius. Des del divendres a la nit, s'ha atés 42 persones, cap de les quals ha necessitat trasllat hospitalari, la qual cosa permet alleujar considerablement les Urgències de l'Hospital General”.
Ortolá també ha ressaltat la visita del conseller de Sanitat, Marciano Gómez, al PICE, on va reconéixer el seu paper com un referent en l'atenció sanitària durant esdeveniments multitudinaris com la Magdalena. En aquest sentit, l'edil ha indicat que “és un orgull que Castelló siga un referent en matèria sanitària i continuarem treballant per a millorar la qualitat d'atenció als ciutadans”.
Un total de 49 intervencions del cos de Bombers
Respecte a les actuacions del cos de Bombers de l'Ajuntament de Castelló, Ortolá ha destacat que “les xifres es mantenen en línia amb les d'anys anteriors i fins i tot mostren una lleugera reducció en algunes intervencions, la qual cosa reflecteix la bona planificació de l'operatiu de seguretat”.
En concret, l'edil ha indicat que “s'han realitzat un total de 49 intervencions entre el 22 i el 25 de març, amb un balanç molt positiu. D'aquestes actuacions, 38 han sigut serveis ordinaris, principalment incendis de xicoteta entitat, com en papereres i contenidors. També s'han dut a terme assistències tècniques, salvaments i actuacions mediambientals, però cap de gravetat”.
A més, Ortolá ha destacat el paper preventiu del cos de bombers durant les festes, que està funcionant molt bé: “s'han desplegat 11 dispositius preventius i de col·laboració en esdeveniments multitudinaris,incloent 9 dispositius específics en actes festius i 2 col·laboracions amb el Patronat de Festes”.
Més participació i més neteja
Sergio Toledo, pel seu costat, ha recordat en la seua intervenció que “en Magdalena es generen milers i milers de quilos extra de residus en els diferents actes i per pràcticament tota la ciutat. Però aquest treball fa que Castelló puga despertar amb la millor cara possible, gràcies a l'aposta de l'Ajuntament, de l'empresa concessionària i, per descomptat, gràcies a la col·laboració i comprensió dels veïns i veïnes de Castelló”.
129 persones i 63 vehicles i maquinària
“En total, l'equip humà del dispositiu de 2025 és de 129 persones i 63 vehicles i maquinària, entre els quals estan cubes d'aigualeig, fregadores, escombradores o furgons hidroneteneja, entre altres”, ha apuntat el regidor.
“A això cal sumar el reforç en aquestes dates amb més d'un centenar de contenidors extra en les zones amb més afluència i pas de persones com a fondes, zones gastronòmiques, de concerts o colles”, ha recordat.
L'edil ha volgut destacar que “en aquest 2025, s'estan utilitzant productes desgreixadors i neutralitzadors d'olors en tots els equips d'aigualeig, la qual cosa suposa una millora també per al benestar dels veïns, evitant molèsties”.
Més neteja als carrers
Referent a les dades concretes de neteja i recollida de residus, Toledo ha compartit que “fins ahir dimarts, l'arreplegat quant a neteja viària ha sigut de 15.600 quilos, la qual cosa suposa en augment del 7,44% per cent respecte a 2024. En el cas dels Residus Sòlids Urbans estem parlant de xifres similars amb 677.800 quilos, la qual cosa llança un xicotet augment del 0,62%”.
Recollida selectiva
L'edil ha continuat el seu repàs a les xifres de recollida selectiva, paper i cartó, on des de l'inici de les festes “s'han arreplegat 26.480 quilos de paper, cosa que significa 3.000 quilos més que l'any passat, o cosa que és el mateix, un 12,78% més que en 2024. En la recollida orgànica, el contenidor marró, que cada vegada utilitzen més els castellonencs, és de 37.400 quilos, un 8,66% més que la Magdalena passada”.
Per al regidor és significatiu també “l'augment de més del 16%, en concret del 16,44%, de la recollida d'aquesta primera meitat de festes en relació als envasos lleugers, amb un total de 21.960 quilos”.
La retirada de diferents estris de la via pública ha suposat “un pesatge de 17.060 quilos, augmentant també un 11,94% respecte a l'any passat.
Per a Sergio Toledo totes aquestes xifres són sinònim que “la participació està sent, un any més massiva, bastant més fins i tot que l'any passat i per tant els residus i la neteja són també més. Perquè l'esforç i la labor de neteja cada any és també major en recursos humans i tècnics”.
Incidències
En el capítol d'incidències “a penes cal ressenyar alguna paperera trencada, residus deixats fora de contenidors o algun urinari que ha aparegut bolcat”.
Llicències i permisos per a collas i gaiatas
D'altra banda, Sergio Toledo s'ha referit “un any més, a la labor eficient per part de la regidoria de Mobilitat que dirigeix Cristian Ramírez, i el treball dels tècnics municipals, que ha permés que les colles i gaiates de la nostra ciutat, de nou, hagen obtingut les seues llicències d'activitat o d'ocupació de via pública abans del començament de les festes, alguna cosa que era quasi impossible abans de l'arribada a l'alcaldia de l'equip de govern que dirigeix l'alcaldessa, Begoña Carrasco”.
“En total s'han tramitat prop de 200 llicències d'ocupació de via pública abans de començar la setmana de festes, gràcies també al bon funcionament d'aquesta finestreta única de l'Ajuntament de Castelló que es va posar en marxa, precisament, per a facilitar als col·lectius festers els tràmits relacionats amb les festes de la Magdalena a través d'un mateix llit”, ha recordat.
No ha volgut oblidar la campanya vigent “Festegem amb la sostenibilitat. temperament reciclador”, una iniciativa que pretén fomentar el reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de la Magdalena 2025 i premiar a les gaiates, collas i col·lectius, i que convida a aconseguir el repte de reciclar al llarg d'aquesta setmana almenys 250 kg d'envasos de vidre en el seu contenidor assignat per a entrar en el sorteig i poder guanyar 3.000 euros”.
Reforç instal·lació wc portàtils
Toledo també ha insistit “en el reforç, per part de l'Ajuntament de la instal·lació de wc portàtils, que fins l'any passat només eren aportats per les diferents associacions. I si en 2024 el número d'aquests banys era de 60, en aquesta Magdalena s'han instal·lat més de 80, ateses les peticions i demandes veïnals, repartits per tota la nostra ciutat”.
Finalment, el primer tinent d'alcalde ha volgut fer una crida als veïns de Castelló, per a mostrar-los el seu agraïment “per la paciència i el comportament cívic de la immensa majoria dels nostres ciutadans. També per a animar-los al fet que, la resta del que queda de les nostres festes, seguim tots aportant el nostre granet d'arena per a aconseguir una ciutat més neta, amb menys residus en la via pública, apostant per la convivència, el respecte i el sentit comú. Perquè en això també volem demostrar que les de la Magdalena també són, amb l'ajuda de tots, “les millors festes del món”.