Castellano

Castalla inicia la construcció d’un pou d’aigua a un nou aqüífer per a abastir a la ciutat

Castalla inicia la construcció d’un pou d’aigua a un nou aqüífer per a abastir a la ciutat
  • El projecte ajudarà a revertir el dèficit hídric de la capital de la Foia i està sufragat per la Diputació d’Alacant amb 115.000 euros

MÉS FOTOS
Castalla inicia la construcció d’un pou d’aigua a un nou aqüífer per a abastir a la ciutat - (foto 2)

L’Ajuntament de Castalla ha iniciat la construcció d’un pou d’aigua a un aqüífer per a abastir a la ciutat. El projecte, el pressupost global de licitació del qual ascendeix a

115.000 euros i està sufragat per la Diputació d’Alacant, permetrà al Consistori revertir el dèficit hídric que pateix la localitat i ajudarà a solucionar els problemes d’abastiment actuals. L’equipament s’alçarà a la coneguda com serra ‘Tella’, on Diputació tenia catalogat el brollador de gran extensió, que l’entitat provincial ha batejat amb el nom de ‘La Conillera’ o ‘El Conill’.

Inicialment, els plans de Diputació preveien trobar aigua a una profunditat de 400 metres i calculaven que el brollador tindria una capacitat de 250.000 metres cúbics anuals. Des de l’Ajuntament han assegurat que aquest volum d’aigua coincideix, més o menys, amb el dèficit hídric castellut. Això no obstant, quan els treballs de l’empresa de perforació van arribar als 80 metres de profunditat va començar a brollar una gran quantitat d’aigua, raó per la qual els tècnics estimen que la capacitat de l’aqüífer pot ser encara major. L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha qualificat la troballa d’”una notícia de summa importància, molt positiva per a la localitat, que ens ajudarà a revertir l’actual dèficit hídric i prevenir l’esgotament de la resta de brolladors del nostre entorn”.

Així mateix, els tècnics de diputació han valorat que es tracta d’una aigua de gran qualitat química i puresa, després dels primers mesuraments. Per la seua banda, el primer edil ha celebrat la notícia, però prefereix ser caut i “esperar que les anàlisis de l’empresa responsable ens revelen la qualitat exacta del fluid que brolla de l’aqüífer”.

En aquest moment, els pròxims passos del projecte, una vegada acabades les tasques d’excavació que segons els càlculs es duran a terme entres mesos aproximadament, passen per sellar el pou i construir un dipòsit per a emmagatzemar l’aigua que brolla de l’aqüífer. En relació amb aquest contenidor, el primer edil ha assegurat que “el dipòsit s’ubicarà a un terreny pròxim a l’aqüífer de la serra ‘Tella’, perquè puguem transportar el fluid a la xarxa de distribució d’aigua potable amb el mínim de despesa energètica, gràcies a la mateixa força de la gravetat”.

A la zona on s’està realitzant la prospecció del pou d’aigua es pot veure una considerable quantitat d’escuma, mentre duren els treballs de perforació. Segons fonts municipals, això es deu a l’ús d’escumant biodegradable per part de l’empresa responsable, que ajudarà a extreure els residus que es produeixen durant el treball de perforació i no és en absolut nociva a les zones on acaba l’abocament.

Actualment, el municipi de Castalla s’abasteix d’aigua des de dos orígens: el pou ‘Voltes II’, construït l’any 2001, que capta l’aqüífer ‘Voltes’; i el pou ‘Cantarina’, de l’any 2007 i capta la seua aigua de l’aqüífer ‘Maigmó’. L’aqüífer Voltes es troba en equilibri hídric, mentre que l’aqüífer Maigmó es troba lleugerament sobre explotat. Amb la incorporació del nou pou ‘El Conill’, es podrà extreure el caudal equivalent a la sobreexplotació de l’aqüífer el Maigmó amb la finalitat d’equilibrar-lo.

Pujar