Castellano

Castalla aprova el pressupost de 2022 amb més inversió en serveis socials i bonificacions

Castalla aprova el pressupost de 2022 amb més inversió en serveis socials i bonificacions
  • Els comptes anuals creixen fins als 9.144.404 euros i segueixen en la línia de reduir els impostos per a la ciutadania com en anys anteriors

  • El pressupost ascendeix en 67.000 euros des de l’any anterior amb pujades en les partides dedicades a la neteja viària, la recollida de residus i el medi ambient

MÉS FOTOS
Castalla aprova el pressupost de 2022 amb més inversió en serveis socials i bonificacions - (foto 2)

L’Ajuntament de Castalla ha aprovat els Pressupostos Municipals de l’any 2022 durant la sessió de Plenari Extraordinari celebrada el 17 de febrer. Els comptes generals sumen un total de 9.144.404,40 euros i segueixen en la línia de l’equip de govern d’augmentar la inversió en serveis socials, amb l’objectiu de continuar amb el treball realitzat en àrees de benestar social, habitatge i igualtat. Comparat amb l’any anterior, el pressupost ha crescut en 67.000 euros. Amb tot, el pressupost manté la reducció d’impostos i les bonificacions per a la ciutadania de la localitat.

L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha destacat que “els pressupostos estan elaborats amb la màxima rigorositat i eficàcia per a garantir la bona gestió financera del nostre Consistori”. El primer edil ha afirmat que “aquesta forma de treballar ens permet millorar de manera constant els serveis públics de la nostra ciutadania i també ampliar les instal·lacions amb les quals comptem a Castalla”. Així, ha afegit Bernabeu, “els comptes generals compleixen amb les normes d’estabilitat pressupostària, amb unes partides realistes, equilibrades i ajustades a les necessitats de la ciutat”.

En concret, els comptes generals destaquen pel creixement de les partides de Serveis Socials, Benestar Social, Habitatge i Igualtat. El pressupost d’aquestes partides per al 2022 ascendeix a 772.263,04 euros, el que suposa un 9% del total del projecte. Això suposa un increment de 118.687 euros respecte de l’any 2021, equivalent a un creixement del 18%. La regidora de Benestar Social, Maite Gimeno, ha explicat que “en l’equip de govern apostem de manera decidida pel benestar social dels nostres veïns i veïnes, que constitueix un dels eixos fonamentals del treball diari de l’Ajuntament”.

Per altra part, els pressupostos no contemplen cap pujada d’impostos per a la ciutadania. L’Impost de Béns Immobles (IBI) compta amb una important rebaixa, en la línia descendent que es va iniciar en l’any 2016. Per a l’edil d’Hisenda, Gema Sánchez, “és una mesura que beneficia a totes les famílies de Castalla. Fins a la data hem aconseguit que estalvien un 32% en el pagament d’aquest impost, el que suposa que l’Ajuntament ha deixat de recaptar 4.800.000 euros que s’han mantingut en les butxaques dels nostres conciutadans en uns anys complicats, marcats per la pandèmia”. A més, també es manté la bonificació del 95% en l’impost de plusvàlues en el cas de les herències.

Així mateix, la Neteja Viària i la Recollida de Residus també han vist augmentat el pressupost de despesa per a aquest any. L’Ajuntament treballa per a millorar aquests serveis amb actuacions complementàries a les específiques del contracte de neteja municipal. D’aquesta manera, en l’any 2022 també està previst que aquestes despeses cresquen en 70.000 euros addicionals.

Un altre aspecte important dels comptes generals és l’aposta pel Medi Ambient, que contempla la inversió en polítiques per a conservar l’entorn i els espais naturals de Castalla. En aquest àmbit s’emmarca el desenvolupament sostenible de la ciutat, en el qual es pretén avançar durant els pròxims anys. La partida destinada a aquest efecte suma un total de 20.000 euros. El projecte de l’Agenda Urbana 2030 que ha posat en marxa el Consistori, en col·laboració amb els agents socials, econòmics i polítics locals, és una mostra més del treball per a aconseguir una ciutat més connectada, productiva, diversa i oberta, amb uns objectius de desenvolupament sostenible definits.

Per partides, les àrees de Cultura i Educació representen cada una prop d’un 5% del pressupost global, amb unes partides de 481.223,59 i 422.466,67 euros, respectivament. Al seu torn, Esports assumeix el 10% de la despesa total, amb 920.166,06 euros. Ací es contempla la inversió prevista en les obres i millores al velòdrom municipal. Pel que fa a Parcs i Jardins, aquest apartat tindrà 250.340 euros per a dur a terme les actuacions, un 3% del total. Per la seua banda, l’àrea de Turisme i Comerç comptarà amb 151.044,73 euros per al 2022, equivalent al 2% dels comptes generals. Això inclou la iniciativa de les ‘Targetes Regal’ per al foment del consum en el comerç local, que ha funcionat de manera molt positiva durant els últims anys, que suposa una inversió de 20.000 euros.

Finalment, cal tenir en compte altres partides complementàries amb gran importància per a l’Ajuntament amb la millora i adequació constant de tota la xarxa d’aigua potable i clavegueram de la localitat.

Nou Impuls de la Fira de Sant Isidre de Castalla

El nou pressupost contempla una partida rellevant per a la Fira de Sant Isidre de Castalla. Una festivitat que no s’ha pogut celebrar en edicions anteriors per l’impacte de la Covid-19, però que l’Ajuntament ja tenia en ment donar un nou impuls. Aquest any la localitat celebrarà la XXVIII edició de la fira, amb l’objectiu de convertir-la en un dels esdeveniments més importants de la zona. En total, el projecte rebrà una inversió de 130.000 euros, el que suposa 40.000 euros més que en les últimes edicions.

L’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha anunciat que “estem treballant amb una empresa experimentada per a fer l’estudi i l’anàlisi de la situació de la Fira de Sant Isidre perquè siga un esdeveniment referent a tota la província”. En aquest sentit, ha afegit el primer edil, “la fira es convertirà en un important motor econòmic per a Castalla, que ens atorgarà visibilitat i rellevància a escala comarcal, provincial i autonòmic”.

Pujar