elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Casa de la Ciència del CSIC a València acull l'exposició ‘Rostres Mediterranis de la Ciència’

La Casa de la Ciència del CSIC a València acull l'exposició ‘Rostres Mediterranis de la Ciència’
  • La seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques en la Comunitat Valenciana alberga aquesta mostra que visibilitza a dones científiques de les regions del Mediterrani

La seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, la Casa de la Ciència, acull des de hui i fins al pròxim 29 de setembre l'exposició Rostres Mediterranis de la Ciència. La mostra, composta per 30 panells explicatius en valencià, té com a objectiu visibilitzar a 28 dones científiques de les regions del Mediterrani i promoure així les vocacions científiques entre les xiquetes i joves. La iniciativa forma part del projecte europeu de divulgació científica Mednight, la Nit Mediterrània de les Investigadores, un gran esdeveniment associat a la Nit Europea de la Investigació que se celebra el 29 de setembre en diverses ciutats de la conca mediterrània, entre elles València.

L'exposició, que està situada a la sala d'exposicions de la Casa de la Ciència del CSIC a València (Carrer Batlia 1, al costat de la Plaça de la Verge), consisteix en una col·lecció de breus biografies amb rostres nous, frescos, diferents i d'actualitat; rostres de 28 dones científiques de 18 països a totes dues riberes del Mediterrani que viuen circumstàncies personals, culturals i professionals molt variades, però totes elles amb un element comú que les connecta: el Mare Nostrum.

El públic assistent podrà conéixer el treball de científiques expertes en les seues respectives àrees, com l'albanesa Ornela Bardhi (informàtica i enginyeria); la italiana Fabiola Gianotti (física de partícules); la maltesa Irene Sciriha Aquilina (matemàtiques); la croata Snježana Kordić (lingüística); l'egípcia Nagwa Meguid (genètica); la francesa Pascale Cossart (bacteriologia); la israeliana Ester H. Segal (nanotecnologia); la marroquina Rajaâ Cherkaoui El Moursli (física nuclear), o la libanesa Najat A. Saliba (química). Entre les científiques espanyoles retratades estan María Blasco (biologia) i Ana Lluch (medicina).

L'exposició ha estat dissenyada per la Fundació Sèneca-Agència de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, i està composta per 30 panells explicatius amb imatges i textos en valencià.

Rostres Mediterranis de la Ciència forma part del projecte europeu de divulgació científica Mednight (Nit Mediterrània de les Investigadores), finançat per la Comissió Europea a través de la convocatòria European Researchers’ Night, dins de les accions Marie Curie del Programa Horitzó Europa, amb l'objectiu de generar unitat mediterrània entorn de la ciència, reconeixent problemes comuns, destacant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia cap a les principals preocupacions comunes i posant de rellevància la figura de la dona investigadora.

29 de setembre, la Festa de la Ciència Mediterrània

Mednight pretén generar unitat mediterrània entorn de la ciència, reconeixent problemes comuns, destacant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia cap a les principals preocupacions comunes i posant de rellevància la figura de la dona investigadora, especialment en àrees com a mar i contaminació; clima i energies netes; dieta i alimentació; i vida i salut. Canvi climàtic, contaminació, sobrepesca, desertització, incendis, poques oportunitats per a les persones joves… són els primers d'una llarga llista de problemes compartits, que cap país pot per si sol resoldre ni abordar.

Per a cridar l'atenció dels ciutadans sobre la transcendència de la investigació i fomentar l'interés per la professió d'investigadores i investigadors, s'han organitzat una sèrie d'activitats emmarcades sota el paraigua comú del que des de Mednight denominen Ciència Mediterrània. Les activitats de l'actual edició, entre les quals s'inclou la itinerància d'aquesta exposició, es desenvoluparan fins al 29 de setembre, data en la qual se celebrarà aquesta festa per la ciència en més de 400 ciutats europees, entre les quals es troben València, Lesbos, Messina, Istanbul, Alacant, Oriola, Torrevella, Nicòsia i el Caire.

La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana participa en aquest projecte europeu al costat de Fisabio; INCLIVA; El Caleidoscopio (entitat que facilita aquesta versió de la mostra); la Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); la Universitat de Messina; la Universitat de Kadir Has Istanbul; l'Associació Europea de Dones Rectores (EWORA); i SciCo Xipre, sota la coordinació de SciCo Grècia.

Exposició Rostres Mediterranis de la Ciència

Lloc: Sala d'exposicions. Casa de la Ciència del CSIC a València. Carrer Bailía, 1. Al costat de Plaza de la Verge.

Dates: De l'1 al 29 de setembre de 2023.

Horari: De dilluns a divendres, de 10 a 16 hores.

Entrada lliure.

Més informació: https://mednight.eu/mediterranean-faces-of-science/?lang=ca

Pujar