Carlos Mazón reclama l'aigua que correspon "per dret" a la Comunitat Valenciana
El president defensa la qualitat dels productes valencians i el treball dels agricultors front la “insolidaritat” del Govern d'Espanya
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat l'aigua que correspon “per dret” a la Comunitat Valenciana i ha instat el Govern a participar en la Mesa de l'Aigua autonòmica, instrument que ha revindicado com a fonamental per a aconseguir acords des del reconeixement del “deute” hídric contret amb els valencians i valencianes.
Així s'ha expressat el president durant l'acte d'inici de la campanya de la magrana mollar, que s'ha celebrat este divendres a Elx, i on Carlos Mazón ha defensat la qualitat dels productes valencians i el treball dels agricultors front la “insolidaritat” del Govern d'Espanya.
Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha reivindicat que es garantisquen els recursos hídrics que mereix la Comunitat Valenciana, en llaures a la “justícia”, la “solidaritat” i el “rigor”. A més, ha retret a l'Executiu estatal la seua retirada de la Mesa d'Aigua de la província d'Alacant.
Segons ha indicat, “posar en perill” eixa garantia d'aigua per a la Comunitat Valenciana seria “intolerable”, per la qual cosa ha avançat que eixa oferta de diàleg anirà acompanyada de la “determinació” a l'hora d'exigir l'aigua necessària per a assegurar el futur de l'agricultura.
Reconeixement i consolidació del sector
El president ha destacat el reconeixement i la consolidació aconseguits per la magrana mollar i “el nivell de qualitat” d'un producte que s'ha convertit en “ambaixador” de la Comunitat Valenciana per tot el món. A més, ha agraït el reconeixement de padrí d'honor de la campanya, distinció que ha compartit amb la capitana de l'equip femení d'handbol Atticgo CB d'Elx, María Flores, també distingida enguany com a padrina d'honor.
S'ha referit també a la labor que realitzen milers d'agricultors en 40 municipis del Baix Vinalopó, la Vega Baixa i L’ Alacantí que es dediquen al cultiu de la magrana mollar, que compta en l'actualitat amb 10 anys d'existència com a Denominació d'Origen Protegida.
Sobre aquest tema, ha destacat la “unió” de tots els agricultors que cultiven la magrana mollar d'Elx per a consolidar una marca “única”.
Per tot això, el president ha traslladat el compromís de la Generalitat amb el sector de la magrana i ha animat al “esforç conjunt” de tots els agents implicats per a “exigir, treballar i lluitar per l'aigua que es mereix la Comunitat” i que fa possible que es cultiven productes com la magrana mollar d'Elx.
També ha mostrat el seu suport a la Diputació d'Alacant i la seua confiança en la labor de la institució en la Mesa Provincial d'Aigua d'Alacant unida a la de la Mesa autonòmica que “propiciaran més recursos i instruments” per a portar l'aigua a Alacant i a tota la Comunitat Valenciana.
Denominació d'Origen Protegida
La magrana mollar d'Elx és considerada com una de les millors del món i és l'única amb Denominació d'Origen Protegida, que s'estén a 40 municipis de les comarques alacantines del Baix Vinalopó, L'Alacantí i Vega Baixa.
Els camps d'Elx i les poblacions de l'entorn del sud de la província d'Alacant concentren més del 75% de la producció nacional i són els principals productors d'Europa.
En la zona geogràfica emparada per la DOP hi ha al voltant de 3.000 hectàrees dedicades a este cultiu i cada temporada (d'octubre a gener/febrer), s'aconsegueix un volum de producció d'unes 50.000 tones per campanya.
El principal mercat de la magrana mollar està a Espanya, on es destina el 40% de la producció d'Elx, mentre que el 60% restant s'exporta per tot el món, principalment a França, el Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos i altres mercats emergents com el Canadà, el Brasil i els països del Golf Pèrsic i del Sud-est asiàtic.