Carlos Mazón anuncia una auditoria del sector públic valencià davant la “despesa desmesurada” del Botànic
El President assenyala la situació “crítica” del sector públic valencià i l'herència de l'anterior Consell: “factures en calaixos, contractes a dit, personal no autoritzat, despeses sense control o transferències bancàries sense titular"
“Estem en una situació crítica, tenim el major dèficit d'Espanya, el deute públic està en màxims històrics amb quasi 60.000 milions d'euros i als ciutadans de la Comunitat Valenciana cada vegada més els costa arribar a final de mes”. Amb estes paraules ha arrancat la compareixença del President de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, este matí al Palau per a valorar la situació del sector públic valencià que qualifica també de “crítica” després d'haver trobat en el sector públic valencià durant els governs del Botànic amb “factures en calaixos, contractes a dit, personal no autoritzat, despeses sense control, transferències bancàries sense titular, el major nombre d'empreses i entitats públiques de la nostra història democràtica”, una situació que segons Mazón la pròpia Sindicatura de Comptes i la Direcció General de la Generalitat Valenciana qualifiquen la gestió de l'anterior administració en mans de PSPV-PSOE, Compromís i Podemos, de “ineficàcia, despesa desmesurada, deute, malgaste i descontrol”.
Els informes dels alts organismes de la Generalitat Valenciana, segons ha explicat el President assenyalen que “el sector públic que ha deixat PSOE, Compromís i Podemos es va dedicar a gastar sense control en aspectes de dubtosa legalitat que anuncie que investigarem”.
En este sentit, Carlos Mazón ha indicat que es tracta de procediments de contractació irregulars, falta de control en el maneig dels recursos públics, duplicitats en la despesa, retribucions a directius i treballadors col·locats a dit al marge de la llei i pagaments a terceres persones sense control ni autorització.
Així, Carlos Mazón ha anunciat una auditoria general de tot el sector públic valencià per a saber “on ha anat cada euro i per a detectar qualsevol frau i despesa descontrolada”. Es tracta d'una autoria forensic que revisa els pagaments i transferències per a saber o determineu possibles irregularitats lícites o de tipus penal, civil o mercantil.
També es realitzarà una auditoria operativa del sector públic que pose de manifest “duplicitats, ineficàcies i el rumb del conjunt d'entitats”, a més de la supressió de sis “empreses fantasmes” creades pel Botànic però que mai es van posar en funcionament com són l'Agència Valenciana d'Energia (les funcions de la qual exercix la Direcció General d'Energia), l'Agència Valenciana per a la digitalització i la Ciberseguretat (DG TIC), l'Agència Valenciana de Control Alimentari (DG de Producció Agrícola i Ramadera i la DG de Cadena Agroalimentària), l'Agència Valenciana de Residus i Economia Circular (escissió VAERSA), l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic (DG de Qualitat i Educació Ambiental) i l'Escola Valenciana i administració pública (DG de Funció Pública). Les sis integrades en disseccions generals, per la qual cosa Mazón ha tranquil·litzat als empleats no polítics que continuaran en els seus llocs. “No cal témer per cap persona públic excepte si han comés alguna irregularitat”, ha matisat.
Augment de la contractació i de la despesa
El President de la Generalitat Valenciana ha aprofitat la seua compareixença, en la qual era present la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, que quant a la contractació “només quatre de les 54 entitats del sector públic instrumental han rebut una autorització positiva” és a dir, “el 92% del sector públic no va realitzar els procediments de contractació pública que marca la llei”.
Quant als contractes a dit, Carlos Mazón ha assenyalat que el Botànic va adjudicar 154.122 contractes a dit amb un import de 713 milions d'euros. En contractes menors, van anar 159 milions d'euros a dit i les despeses adquirides sense tramitar expedient ascendixen a 574 milions a dit.
“Estem davant un pou sense fons de la contractació a dit, barra lliure que va obrir el Botànic i l'administració valenciana va servir per a saltar-se les recomanacions de la despesa sense expedient ni crèdit” que realitzen organismes com la Sindicatura de Comptes.
Milers de contractes de personal no autoritzats
Així mateix, Carlos Mazón ha assenyalat que la intervenció de la Generalitat Valenciana certifica que només en l'exercici 2021 “s'han produït més de 4.000 contractacions de personal no autoritzades per la Direcció General de Pressupostos”, uns llocs vinculats al sector públic, que res tenen a veure amb el personal sanitari o educatiu, per la qual cosa “són zero o quasi zero”. Pel que Mazón ha assenyalat que “el modus operandi era de tal envergadura que l'empresa SGISE (Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències) va tractar de col·locar a més de mil empleats públics a les portes del 28M i va quedar en grau de temptativa”.
Es va disparar la plantilla amb el Botànic
Així mateix, el cap del Consell ha assenyalat que la despesa en personal “es va disparar un 47% en passar de quasi 400 milions d'euros en 2015 -últim any de govern del PP- a quasi 600 milions d'euros en l'últim any del Botànic” i tot això sense molts casos de l'autorització general de pressupostos.
Segons l'informe de Tresoreria, “en 22 de les 48 entitats subjectes a esta verificació, es detecta risc alt en l'àrea de controls de pagament, produint-se pagaments sense l'autorització de la persona corresponent o pagaments a comptes bancaris sense titular”.
Mazón anuncia el tancament de sis entitats públiques
Així mateix, el President de la Generalitat Valenciana ha anunciat el tancament de sis entitats creades pel Botànic les funcions del qual les té alguna direcció general pel que denuncia “duplicitats, més directius o gerents col·locats a dit per a fer esta tasca”, la qual cosa per a Mazón és una “despesa ineficient i ineficaç”.
“Vist el caos heretat, toca prendre mesures per convicció, necessitat, obligació i responsabilitat. Toca comptar als valencians la veritat”, ha afirmat Carlos Mazón amb l'objectiu de “eliminar duplicitats i fer una millor gestió dels recursos, que els valencians sàpien en què es gasten els impostos”.
Pel que Mazón assegura que “s'ha acabat el malgastar els diners públics i el farem. Els comptarem la veritat als ciutadans. El camí es complix”.