El camp valencià , decebut amb la "solució" del Govern de la plaga del cotonet
Afecta greument la citricultura de Camp de Morvedre i la Plana Baixa i s'està estenent a la Ribera, la Safor, Costera de Xà tiva o Camp de LlÃria
L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) mostra la seua decepció després de la reunió celebrada a Almassora per abordar la problemàtica del cotonet de Sud-àfrica amb membres del Ministeri d'Agricultura i la Conselleria d'Agricultura. Durant la trobada l'Administració nacional va oferir mesures totalment insuficients per combatre la plaga del Delottococcus aberiae que assola a la citricultura valenciana, causant danys milionaris que augmenten cada any. Si el 2020 les pèrdues econòmiques patides pels agricultors, tant directes com per realitzar tractaments extraordinaris, ascendien a 120 milions d'euros, el 2021 el perjudici econòmic superarà previsiblement els 200 milions d'euros, al descontrolar-se la plaga.
A més de les comarques en què es concentra un gran percentatge d'afecció, com és el cas del Camp de Morvedre i la Plana Baixa, la plaga s'està estenent a altres comarques, com ara la Ribera, la Safor, Costera de Xàtiva o Camp de Llíria, i amenaça amb arribar a totes les zones productores citrícoles si no es prenen mesures de forma urgent. Cal assenyalar que algunes parcel·les ja tenen uns danys de el 100% de la collita. El nivell d'expansió és de tal calibre, que ja no només es troba a la Comunitat Valenciana, sinó que el cotonet ja ha estat detectat en explotacions de Múrcia i Catalunya. "Cada vegada la velocitat de dispersió és més gran i això exigeix ​​un major esforç de l'Administració", apunta Cristóbal Aguado, president d'AVA-ASAJA.
Al setembre de 2020 les administracions nacional i autonòmica van aprovar un pla d'acció que ha demostrat ser un fracàs perquè no ha oferit una solució als citricultors a curt termini. Addicionalment s'han eliminat les matèries actives disponibles per combatre la plaga i el Ministeri ha reduït les autoritzacions excepcionals a la màxima. Concretament la supressió del Metil Clorpirifos, matèria activa que mantenia a ratlla la plaga, ha disparat la seua propagació. Tot això ha provocat que un problema que estava iniciant-se s'haja enquistat. D'altra banda, Aguado assenyala que "tant els tècnics com els agricultors han actuat segons les recomanacions i instruccions de l'Administració i és lamentable que a més de no oferir solucions ni alternatives eficaces s'eludisca la responsabilitat".