La calor creua l'última barrera en la Comunitat Valenciana: “No hi ha precedents d'un hivern tan càlid com l'acabat de finalitzar”
L'Aemet explica que es tanca un hivern “extremadament càlid i molt sec”
La Comunitat Valenciana dirà ‘adeu’ el pròxim 20 de març, després de la cremà de Sant Josep que marca el canvi d'estació.
L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) explica que estos mesos de desembre, gener i febrer han sigut “extremadament càlids i molt secs”.
I és que la temperatura mitjana ha sigut de 10.9 °C, la qual cosa és 2.3 °C superior a la de la mitjana normal (8.6 °C) i la precipitació mitjana, 35.9 l/m², és un 71% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (125.1 l/m²).
“No hi ha precedents d'un hivern tan càlid com l'acabat de finalitzar”, alerten des de l'Aemet, que recorda que “l'hivern era l'única estació de l'any que encara conservava el rècord en el segle XX”. Així, l'augment de les temperatures pel canvi climàtic ha creuat l'última barrera, la de l'hivern.
I és que, fins a 2024, l'hivern més càlid des de 1950 era el de 1965-1966, per la qual cosa, des d'ara, totes les estacions de l'any han registrat el seu valor més alt en el segle XXI i concretament en els últims dos anys.
Des de l'1 de desembre s'han produït fins a huit destacats pics càlids i cap onada de fred, expliquen des de l'agència, “encara que va haver-hi un parell d'episodis lleugerament freds a mitat de desembre i entre el 8 i el 13 de gener i, ja fora del trimestre hivernal, durant la primera desena de març”.
Fredes, Ontinyent, Chiva o la zona del Sitjar a Onda han sigut les àrees en les quals la calor ha sigut més alt del normal, amb al voltant de 3 graus més de mitjana del que és habitual en estos municipis.
Quant a les pluges, les úniques precipitacions significatives del trimestre es van produir el 19 de gener, sota la influència de la borrasca Juan, encara que en general van ser febles i de curta duració.
“Amb les dades fins al 14 de març, l'inici de l'any hidrològic 2023-2024, que va començar l'1 d'octubre, és el més sec des de, almenys, 1950” pel que des de l'Aemet advertixen que “no hi ha precedents d'un començament d'any hidrològic (entre l'1 d'octubre i el 14 de març) tan sec com el d'este 2023-2024”.
En mitjana, durant el quadrimestre s'han acumulat 57.1 l/m² quan el normal seria 262.3, amb el que el dèficit mitjà del quadrimestre en la Comunitat Valenciana és del 78%.