Castellano

Cada any es perden 15 mil milions d'euros d'ingressos públics a la UE a causa de les falsificacions

Cada any es perden 15 mil milions d'euros d'ingressos públics a la UE a causa de les falsificacions
    MÉS FOTOS
    Cada any es perden 15 mil milions d'euros d'ingressos públics a la UE a causa de les falsificacions - (foto 2)

    Segons un nou informe publicat hui per l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO), els danys econòmics i socials provocats pel comerç de falsificacions priven als Governs d'ingressos i poden servir de suport a formes greus de delinqüència, com el tràfic de drogues i el blanqueig de capitals.

    L'informe estima que els Governs de tota la UE perden fins a 15 mil milions d'euros a l'any en total degut a la presència de productes falsificats en el mercat, mitjançant la reducció dels impostos directes i indirectes, així com de les cotitzacions socials, que els fabricants il·legals no paguen.

    A més, cada any es perden a la UE fins a 19 mil milions d'euros de vendes en el sector dels cosmètics i la cura personal, el sector del vi i les begudes espirituoses, el sector farmacèutic i el sector dels joguets i els jocs a causa de la falsificació, segons l'estimació de la EUIPO. Les falsificacions no se sotmeten als mateixos assajos rigorosos que els productes autèntics per a garantir que són segurs per al consum o l'ús de les persones.

    La pèrdua de vendes en el sector dels productes cosmètics i la cura personal, en particular, ha augmentat en més de 2,5 mil milions d'euros des que la EUIPO va publicar l'última anàlisi en 2019: el major increment entre els sectors estudiats. Aproximadament, el 14,1% de les vendes de productes cosmètics i de cura personal (9,6 mil milions d'euros) es perd anualment en el conjunt de la UE a causa de la presència de productes falsificats. A Espanya, la xifra aconsegueix el 18,5%, la qual cosa equival a 1,15 mil milions d'euros de pèrdues de vendes cada any, la qual cosa suposa un increment de 309 milions d'euros des que es va realitzar l'última estimació.

    A nivell internacional, la investigació de la EUIPO i de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics posa de manifest que el 1,1% de tots els productes falsificats en el comerç internacional confiscats per les duanes vulnera els drets de propietat intel·lectual d'empreses establides a Espanya.

    L'anàlisi de la EUIPO indica que els productes falsificats perillosos que es van registrar podien suposar un greu risc per als consumidors. La major part dels productes en qüestió estaven destinats a xiquets i eren joguets, articles de puericultura o roba infantil.

    Investigacions dutes a terme per la EUIPO i Europol també revelen l'existència de vincles entre les falsificacions i altres delictes greus. Des de 2016, els responsables de vetlar pel compliment de la llei han dut a terme, en tota la UE, 29 operacions importants de lluita contra la falsificació i la pirateria, dirigides a bandes organitzades que també van participar en altres delictes greus, entre ells, el tràfic de drogues i el blanqueig de capitals.

    Christian Archambeau, director executiu de la EUIPO, ha assenyalat que:«La falsificació no és un delicte que no provoque víctimes. Els productes falsificats minven els ingressos per vendes dels negocis legítims i priven als Governs d'ingressos molt necessaris. Suposen riscos clars per a la salut i la seguretat dels qui els utilitzen. A més, com a mostra el treball conjunt que hem dut a terme amb Europol, els rèdits aparellats a la falsificació també poden servir de suport a la gran delinqüència organitzada. Per a abordar íntegrament aquestes qüestions, és necessària una acció internacional concertada a tots els nivells».

    Les estimacions de hui figuren en l'Informe de situació sobre les vulneracions dels drets de propietat intel·lectual de 2020, que agrupa el treball d'informació de la EUIPO sobre la propietat intel·lectual a escala de la UE i mundial, incloses les conclusions de les investigacions realitzades amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) i l'Oficina Europea de Patents (OEP).

    L'informe inclou estudis sobre el volum de productes falsificats i piratejats en el comerç internacional, i mostra com contribueixen els sectors intensius en drets de propietat intel·lectual al creixement econòmic i a l'ocupació. L'informe inclou noves perspectives sobre la utilització de la propietat intel·lectual per les petites i mitjanes empreses (pimes).

    Pujar