elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

9 de cada 10 infermeres de la Comunitat Valenciana denuncien estereotips sexistes

9 de cada 10 infermeres de la Comunitat Valenciana denuncien estereotips sexistes
  • L'estereotip més present és que encara es crega que la Infermeria és una professió “depenent” dels metges, segons una enquesta de SATSE

Els estereotips sexistes i retrògrads vinculats amb la professió infermera, especialment amb les dones, són denunciats per nou de cada deu professionals de la Comunitat Valenciana, segons una enquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria SATSE, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona.

Els resultats de l'enquesta realitzada pel Sindicat d'Infermeria entre el 13 i el 23 de febrer d'aquest any a la Comunitat Valenciana conclouen que el 89% de les infermeres i infermers consideren que es mantenen nombrosos estereotips sexistes i retrògrads que provoquen comentaris, actituds i comportaments ofensius i denigrants que els perjudiquen a nivell personal i professional.

“El fet que les infermeres i infermers seguixquen denunciant aquesta inacceptable realitat denota que el pas dels anys no ha comportat una millora de la situació, cosa que demostra que estem fallant com a societat a l'hora de reconèixer i tractar com hauríem de tot un col·lectiu professional pel sol fet d'estar conformat de manera majoritària per dones”, assenyalen des de l'organització sindical.

En preguntar-los per l'estereotip o imatge irreal més present en el cas de les infermeres, el 84,2% opina que el que encara es crega que és una professió “depenent” d'un altre col·lectiu sanitari. En segon lloc, és el de ser una professió “vocacional i sense cos de coneixements propi” (49,3%), seguit de ser una “professió sexualitzada” (44,2%); ser “exclusivament femenina” (36,7%) i no tenir una formació universitària de grau” (24%).

Davant d'aquesta inacceptable realitat, SATSE ha llançat una nova campanya d'informació i sensibilització (cartelleria, vídeos, xarxes socials...), amb motiu del Dia Internacional de la Dona, per posar en valor que les infermeres i els infermers són professionals sanitaris líders i autònoms en la cura del conjunt de la societat amb un espai professional propi que fa possible la millora de la salut i el benestar integral al llarg de totes les etapes de la vida.

El nou sondeig d'opinió realitzat per SATSE, dins de la seua campanya permanent “Trenca amb els estereotips”, ofereix altres dades molt significatives, com que el 58,6% de les infermeres i el 54% dels infermers de la Comunitat Valenciana han patit en primera persona o coneixen algun company/a que ha estat víctima de comentaris i/o comportaments ofensius i denigrants basats en la imatge estereotipada i sexista de la professió.

Comentaris

L'enquesta recull també més de 2.000 comentaris personals de les infermeres i infermers consultats per SATSE, que constaten que encara persisteix una important falta de respecte i, de vegades, fins i tot menyspreu, en minusvalorar la professió en si i les infermeres per raó de gènere.

En concret, els comentaris al·ludeixen que, a l'home, en molts casos de manera sistemàtica, se li assigna socialment un estatus o categoria superior, i a la dona se li segueixen atribuint rols arcaics i retrògrads, amb expressions com “tu no saps , que vingui un home que sí que sap”, etc…

De la mateixa manera, els comentaris “sexualitzats” són comuns, des de continuar sent generalitzat l'ús de termes com “nena” o bonica” fins a molts més feridors, denigrants i ofensius que afecten la seua intimitat. Uns estereotips sexistes i retrògrads que suposen un retrocés en el desenvolupament professional de les infermeres i infermers, segons el 74,3% dels enquestats a la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, la pràctica totalitat dels professionals enquestats (92%) pel Sindicat d'Infermeria a la Comunitat Valenciana considera que no tenen el reconeixement i la visibilitat social que els correspon per la seua responsabilitat, qualificació i competència professional.

Quan es pregunta si la imatge de la Infermeria que es trasllada a través dels mitjans de comunicació i altres àmbits (cinema, espectacles, xarxes socials, internet…) és d'acord amb les competències i funcions dins del sistema sanitari, la resposta és aclaparadorament negativa, ja que el 87,5% d'enquestats/des pensa que no ho és.

Segons totes aquestes dades, SATSE subratlla que, malgrat “presumir” de formar part d'una societat moderna, tolerant i conscienciada amb la lluita contra la discriminació, les infermeres i infermers com a professió, i les infermeres com a professionals i com a dones , segueixen sent enquadrades en estereotips arcaics, sexualitzats i denigrants que els impedeixen avançar, cosa que no els beneficia com a professionals ni tampoc a la societat en general.

“Ens queda un important treball per fer com a professió per acabar amb els tòpics arcaics i sexistes que ens llasten històricament i, per això, hem d'implicar els mitjans de comunicació, la societat en general i cadascun dels infermers i infermeres a particular perquè, entre totes i tots, siguem capaços de transmetre el que és un/a infermer/a en el dia d'avui i l'aportació que per a la salut de la ciutadania pot fer”, assegura.

Un treball de visibilitat real de la professió infermera i discriminació “zero” pel qual el Sindicat d'Infermeria seguirà apostant a través de successives campanyes i accions d'informació i sensibilització de cara al conjunt de la societat, administracions públiques i partits polítics fins a aconseguir que la professió tinga el just reconeixement que mereix.

Pujar