Reapareix al Prat de Cabanes-Torreblanca l'amfibi més amenaçat de la Comunitat Valenciana després de 45 anys
Tots els exemplars trobats en l'espai protegit presenten un patró atípic de tres línies daurades en el dors que es distingix del més freqüent en la Península Ibèrica, que presenta taques circulars
El sapillo pintojo (Discoglossus galganoi), l'amfibi més amenaçat de la Comunitat Valenciana, ha sigut detectat al Parc Natural del Prats de Cabanes -Torreblanca, després de quasi mig segle sense constància d'esta espècie.
Així ho ha comprovat la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori a través del personal del parc natural i de l'equip d'Agents Mediambientals al costat de membres de l'Associació Herpetològica Timon que han corroborat que esta espècie té presència en gran part de l'aiguamoll.
Tots els exemplars trobats en l'espai protegit presenten un patró atípic de tres línies daurades en el dors que es distingix del més freqüent en la Península Ibèrica, que presenta taques circulars.
Recentment, en la primavera d'este 2024, un mostreig nocturn ha permés localitzar sis exemplars en una altra zona diferent del parc, a Cabanes. Es tracta d'una densitat alta per a una espècie tan dispersa com el sapillo pintojo. És per això que la població del Prat és, ara com ara, la població coneguda més gran de sapillo pintojo en la Comunitat Valenciana.
Este descobriment ha sigut publicat en la revista de l'Associació Herpetològica Espanyola amb l'article Primera cita de Discoglossus galganoi al Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca des de 1979 (Canós-Burguete & Torrijo-Salesa, 2024), disponible des de l'1 de juny d'enguany.
La importància d'esta troballa ve donada per una cita antiga de Discoglossus galganoi al Prat de Cabanes-Torreblanca, de 1979, i s'havia dubtat de la seua veracitat ja que no s'havia localitzat cap altre exemplar de sapillo pintojo al Parc Natural fins ara, quatre dècades després.
El Parc Natural Prat de Cabanes-Torreblanca
Amb esta, ja són sis les espècies de fauna catalogades com en perill d'extinció presents al Prat, com l'arpellot de marjal (Circus aeruginosus), la tortuga d'estany (Emys orbicularis) o el fartet (Aphanius iberus), entre altres.
El Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca és l'espai que alberga algunes de les millors poblacions reproductores d'estes espècies en tota la Comunitat Valenciana, la qual cosa posa de manifest la importància de conservar este espai amb els seus valors intactes