Els terrenys de l'Arenal, venuts a l'empresa de l'Arenal Sound a preu de saldo
Este terreny al costat de la costa, considerat com la joia del municipi, s'ha venut per 26,6€/m2
"La joia costanera del municipi a preu de saldo". És la frase més repetida en les últimes hores després de conèixer-se la notícia que els terrenys públics al costat de la platja de l'Arenal han sigut subhastats i passen a les mans d'una empresa privada. Fonts municipals i properes a la subhasta han confirmat a elperiodic.com que l'empresa que s'hauria quedat amb esta parcel·la és Perseida Music, propietària del festival Arenal Sound.
A la subhasta solament es va presentar una empresa pel que passa a ser directament l'adjudicatària. La parcel·la, que està situada al costat de l'avinguda de la Mediterrània, ha sigut venuda per 443.200 euros, el seu preu d'eixida. Tenint en compte que el terreny és d'uns 16.000 metres quadrats, la venda d'esta zona tan important per als veïns de Borriana ha quedat en 26,6€/m2.
Què ha passat perquè este terreny siga ara privat? Què ha fet l'Ajuntament per a tractar d'evitar-ho? Què va a passar ara? A continuació intentem donar resposta a totes estes qüestions.
Este terreny era fins ara propietat del Govern d'Espanya, que no li havia donat cap ús, estant totalment integrat en la façana litoral. L'Ajuntament de Borriana, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, ha sol·liciteu en diverses ocasions la cessió del sòl, sempre obtenint una resposta negativa. Bruno Arnandis, en declaracions a elperiodic.com, defensa que estos terrenys s'hauriaen d'entendre com a municipals, tal com constava en una ordre de 1967.
Llavors, per què s'ha subhastat? Perquè encara que es defensa que este sòl hauria de ser de Borriana, el propietari legítim era únicament l'Estat. El Butlletí Oficial de l'Estat publicava el passat 26 de setembre l'eixida a subhasta d'estos terrenys en comprendre que "no resultaven necessaris per a l'ús general ni per al servei públic, ni resultava convenient la seua explotació", idea que contrasta amb la defensa per part de l'Ajuntament.
Borriana va enviar llavors una sol·licitud de suspensió d'esta subhasta però no es va acceptar. D'esta forma, aquest dijous 26 d'octubre es feia esta licitació a les 10:00 i, tal com han confirmat Fonts de la Delegació d'Economia i Hisenda de Castelló a aquest digital, solament va concórrer una empresa que passava a ser directament l'adjudicatària. A més, en ser solament un puixant, es va vendre a preu d'eixida, 443.200 euros per esta franja litoral.
Qui ho ha comprat? Fonts municipals i properes a la subhasta han confirmat a elperiodic.com que l'empresa que s'hauria quedat amb esta parcel·la és Perseida Music, propietària del festival Arenal Sound. Des d'elperiodic.com hem tractat de contactar amb la mateixa empresa per a conèixer els detalls i les intencions urbanístiques que tenen en aquest terreny però no hem aconseguit localitzar-los.
Estos terrenys estan considerats d'ús terciari i hoteler però tenen una edificabilitat molt baixa, tan solament de 2.000m2. Per tant, per posar un exemple, si es volguera fer un edifici de quatre altures, est seria de 500m2: "No es pot fer una gran construcció ni els veïns han de témer que vagen a perdre la franja litoral", detalla l'edil d'Urbanisme. A més, no està urbanitzat i per a realitzar qualsevol obra el propietari ha de negociar amb l'Ajuntament.
No obstant açò, des de l'Ajuntament no veuen tan desgavellada la idea de construir una zona hotelera, tal com es contempla en el nou Pla Estratègic de Turisme que es va presentar fa uns mesos.
Què va a fer ara l'Ajuntament? Des del Consistori deixen clar que van a recórrer esta subhasta encara que estan estudiant com. Entre les opcions que es contemplen, està la de presentar un escrit en el qual es considere dit terreny propietat de Borriana "perquè fa trenta anys que està totalment integrat en la zona litoral i no se li ha donat cap ús"; a més existiria una ordre de 1967, segons Arnandis, que dóna a entendre que este terreny és municipal. En definitiva, l'Ajuntament vol traslladar la idea que el terreny hauria de ser municipal.
Ara bé, després de contrastar esta informació amb fonts de la Delegació d'Economia i Hisenda de Castelló, l'única forma que esta venda no es materialitze seria que el propietari no aportarà el pagament. Els temps en este tipus de tràmits solen ser d'un parell de mesos pel que és molt probable que abans que acabe l'any coneguem el resultat de la pugna.
"L'AJUNTAMENT HA CAVAT LA SEUA TOMBA POLÍTICA"
Des de l'oposició lamenten la pèrdua d'esta franja litoral tan important per als veïns de Borriana: "El 26 d'octubre de 2017 passarà a la història perquè va ser el dia que l'equip de govern va cavar la seua tomba política", ha denunciat la portaveu de CIBUR. Mariola Aguilera, en declaracions a elperiodic.com, lamenta que s'ha arribat "tart" a un problema que s'hauria d'haver solucionat amb gestions polítiques.
"No ens han informat i ens assabentem per segones persones de la venda. Açò s'hauria d'haver tractat en una junta de portaveus i intentar cercar una solució que podria haver passat per presentar-nos a la subhasta", detalla la portaveu de CIBUR.
Des del Partit Popular també insisteixen que s'hauria d'haver negociat amb el propietari, l'Estat i que fins i tot haurien defensat aquest terreny davant el Govern de Mariano Rajoy: "Nosaltres haguérem recolzat qualsevol acció, qualsevol. Des de mocions, consultes, tràmits fins a, si era necessari, anar a Madrid a negociar", defensa el seu portaveu, el popular Juan Fuster.
CONFLICTE OBERT
De moment, la crispació ja no és solament social sinó que també s'ha traslladat als passadissos de l'Ajuntament de Borriana: "El Partit Popular municipal sembla haver oblidat que és el seu partit qui governa i dirigeix el Ministeri i qui ha menyspreat a aquest consistori", explica l'Ajuntament en un comunicat. Des de CIBUR ja han anunciat que dilluns que ve el seu grup demanarà una comissió de recerca per a esclarir tots els detalls.
Yo me pregunto si es cierto, según me ha llegado la información por un jurista, que desde la última reforma de la Ley de Hacienda del Sr. Montoro (PP), la administraciones públicas no pueden concurrir en subastas públicas, si pueden comprar a personas (físicas o jurídicas) como también expropiar, pero repito no pueden concurrir en subastas públicas. Si esto es cierto alguien debería de preguntar primero a la secretaria del Ayuntamiento, máxima funcionario público antes que vertir comentarios e informaciones que no nos llevan a nada y poner en entredicho la gestión municipal.